- Член од
- 29 јуни 2018
- Мислења
- 3.578
- Поени од реакции
- 5.622
Лошо си ме сфатил.Еве ја по струку сам професор по англиски јазик и книжевност. Ајде запосли ме, ајде да напредују.
Едноставно, не функционира наш систем и држава такој како што си ти мислиш, како би ти тебе одговарало. Функционира на начин, кој како се снајдез и за мене, бар за моју струку, много ретко од наш факултет да работимо како професори, обично не земев ради јазик на други места, не значи дека неможемо да имамо прогрес и слично ама не работимо по струку. Што треба ја да праву, да седу дома, да ги молу татета и мамета, дајте 100 денара да искочу на кафе пошто ја немам паре, чекам работу у струку.
Много наивно и детски гледаш на работе, тражиш некоју правду и хиерархију у државу куде што влада хаос и беззаконие. Нема правила, кој како се снајде, свак сас своју среќу.
Јас не викам да седиш без работа, туку кажувам дека дипломата треба да помага таму каде што за работното место има ПОТРЕБА од таква диплома.

Нормално е ти со тој факултет да влезеш полесно на работа каде што треба добро познавање на Англиски јазик. И го оправдувам/поддржувам тоа... Јас зборев тука конкретно за позиции каде што врска немаат со дипломата со која што се конкурира.

не гледам наивно и детски брат, од 18 години работам, гледам како и шо се дешава цело време. Тоа што нема работа за професори и тоа што само преку партија се влага како професор е друг муабет. Општеството ни е труло.
Но и огромна грешка е да нема лимит при упис/дипломирање. Не може да имаме по 300-400 студенти на правен и економски годишно а реално да нема ни 100 работни места слободни... Ме сфаќаш што сакам да ти кажам. Не сме ние како народ криви, државата сама не сјеба. Такво време е дојдено. Ти како вработен во Макпетрол ќе зимаш повише од наставник што предава Англиски во Основно/средно..