Сексуално насилство

• Креатор на темата Креатор на темата JASMIN
  • Време на започнување Време на започнување

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Каде започнува?
Зависно од менталитетот и културата, од земјата и законите, има финеси некои во однос на тоа што ќе сметаме за сексуално насилство.

Примери...

Седите во автобус и личноста спроти не престанува да ве гледа, ве зјапа, ве соблекува со поглед. Или комшијата карши, на пр.
Одите по улица, ве приметува некој, почнува да ви зборува; многу си убав/а..., како би те лежел/а...итн.
Шетате во парк, седнувате на клупа и гледате напред во грмушките некој дечко/девојка слекол/слекла панталони, маструбира и ве гледа.

Пазарите на тезга, и некој проаѓа позади, ви збори- дрти талк, и втор момент, ве допира за половина или за рака, ве штипка, ве пипка за коса ( или во дискотека, итн)

Последното, е веќе -пенетрација- силување.

Од кој момент, би сметале дека некој сексуално ве напаѓа? Ова пишував и за машки и за женски.
И уште еден момент, може да се работи за непознат човек, или за познаник, или пријател.

Гледањето и зборувањето е право на секој човек и нема што да биде окарактеризирано како сексуално насилство.

Пази ти се молам ме гледа како да ме соблекува. Дај нека се донесе закон, оној ме гледа лошо, нека оди во затвор.
Може кој сака како сака да те гледа и што сака да ти збори, но не смее да те допре.
Така почнува и завршува прикаската за насилството.
Ако има физички контакт, со кој не се согласуваш, тогаш се работи за насилство.

Дефинитивно од моментот кога премногу ќе ми се приближи и ќе ми ја „наруши” аурата (против моја волја) или пак ме допре. Дури за малтретирање го сметам неприфаќањето на „не” за одговор. Ми се има случено ова одамна, типот не сфаќаше дека не го рецкам и ме зграпчи за рака. Си доби колено во бут, па во препони.

Има секакви простаци што дофрлаат на јавни места, но нив не ги сметам за директна закана, се додека се на пристојна оддалеченост.

Ретко среќавам такви што мастурбираат во јавност, дури смеа ме фаќа од такви ретардоси. И ова ми се има случено-еден тип го дркаше на мене и една другарка и тоа на плажа, под пешкир.

Кога не се разбира од НЕ и ДОВОЛНО , и кога има настојување против нечија воља.

Никола напиша:
Гледањето и зборувањето е право на секој човек и нема што да биде окарактеризирано како сексуално насилство.

Пази ти се молам ме гледа како да ме соблекува. Дај нека се донесе закон, оној ме гледа лошо, нека оди во затвор.
Може кој сака како сака да те гледа и што сака да ти збори, но не смее да те допре.
Така почнува и завршува прикаската за насилството.
Ако има физички контакт, со кој не се согласуваш, тогаш се работи за насилство.

Следев еден случај во Канада, судијата не се согласува со тебе.
Девојката вели, се чувствувам нападнато, ми узурпира право на слобода на движење во јавност бидејќи му го чувствувам погледот постојано залепен за мене, како да ми ѕирка под кошула, ми збори, се чувствувам загрозено.

JASMIN напиша:
Следев еден случај во Канада, судијата не се согласува со тебе.
Девојката вели, се чувствувам нападнато, ми узурпира право на слобода на движење во јавност бидејќи му го чувствувам погледот постојано залепен за мене, како да ми ѕирка под кошула, ми збори, се чувствувам загрозено.

Во принцип не ме интересира дали некоја е загрозена или се чувствува загрозена, ме интересира правото и за кои работи може човек да си има проблеми со законот. Бидејќи во ново време има многу нови закони кои колку и нелогично да звучат, понекогаш се спроведуваат, па човек треба да се пази, да не заглави.

i dopiranje i zboruvanje i dofrlanje spagjaat u seksualno maltretiranje dokolku drugata licnost ne go saka toa...
a dokolku ova go pravis na maloletnik za toa se odi duri i vo apsaana

Tikvi4ka напиша:
i dopiranje i zboruvanje i dofrlanje spagjaat u seksualno maltretiranje dokolku drugata licnost ne go saka toa...
a dokolku ova go pravis na maloletnik za toa se odi duri i vo apsaana

За допирање да, но за другото кое го збориш имаш некоја поткрепа, или едноставно би сакала да биде така? Настрана егзибиционизам на јавно место, се разбира.

Никола напиша:
За допирање да, но за другото кое го збориш имаш некоја поткрепа, или едноставно би сакала да биде така? Настрана егзибиционизам на јавно место, се разбира.
За каква поткрепа прашуваш?
Она вели, малтретирање е кога дофрла и зјапа. Така се чувствува и тоа си е валидно.
Читав по нетов, еден куп примери. На работа шефот флертува со тебе, или на факултет, имаше еден пост на форумов, вели професор намерно те бутка и те тера пак да полагаш бидејќи му се допаѓаш. Или на економски што се случува, ги вика сами во кабинет, со муабет некој, со инсинуации.

Е сега, ова добро се користи за манипулирање, ама некогаш луѓето и не се свесни дека некои работи се недозволиви.
Мене ми беше муабетот, што за вас не е дозволиво и го сметате за малтретирање. Можеби нема секој исто мерило.

http://employment-law.freeadvice.com/sexual_harassment/

JASMIN напиша:
Каде започнува?
Зависно од менталитетот и културата, од земјата и законите, има финеси некои во однос на тоа што ќе сметаме за сексуално насилство.

Примери...

Седите во автобус и личноста спроти не престанува да ве гледа, ве зјапа, ве соблекува со поглед. Или комшијата карши, на пр.
Одите по улица, ве приметува некој, почнува да ви зборува; многу си убав/а..., како би те лежел/а...итн.
Шетате во парк, седнувате на клупа и гледате напред во грмушките некој дечко/девојка слекол/слекла панталони, маструбира и ве гледа.

Пазарите на тезга, и некој проаѓа позади, ви збори- дрти талк, и втор момент, ве допира за половина или за рака, ве штипка, ве пипка за коса ( или во дискотека, итн)

Последното, е веќе -пенетрација- силување.

Од кој момент, би сметале дека некој сексуално ве напаѓа? Ова пишував и за машки и за женски.
И уште еден момент, може да се работи за непознат човек, или за познаник, или пријател.

Нека ме мерка .. Нека ме соблекува со поглед .. немам ништо против ..
Нека ми збори и по улица како би ме лежела ..
Нека си ја микса додека ме гледа .. не ми смета ни тоа ..
Нека ме допира .. нека ме штипка .. Ни тоа не ми смета ..

Ако сум припадник на понежниот пол ..
Нека ме мерка .. Нека ме соблекува со поглед .. немам ништо против ..
Да ми збори по улица .. како би ме лежел .. Тогаш би почнала да се расправам со него додека не отиде предалеку па да ме изебе на улица ..
А да го дрка некој додека седам во парк .. Значи дека сум толку секси .. па дури го дркаат на мене .. убаво .. али сепак би се преместила од таа клупа ..
Ако ме допре непристојно .. или ме штипне .. Ако неможам ништо физички да направам ќе почнам да пискам .. да урлам (како сите женски) и ќе дојде мојот херој .. ќе ме спаси и ќе си живееме среќно до крајот на животот .. lol претерав ..

Значи јасно е .. Кога ќе ме штипка ќе знам дека сум под сексуално насилство..

А Скулгрл .. тоа не ти држи .. „Си доби колено во бут, во препони“ и си си отишла како ништо да не било .. Ти си ситна .. Мала .. (физички) .. Знаеш што би ти се десило да мавнеш човек .. како Бушав на пример ??
Ете баш тогаш ќе дознаеш што е сексуално насилство ..

А сега те разбрав. Кој како се чувствува дека е сексуално малтретиран, независно дали е тоа казниво или не. Добро и јас не сакам кога несимпатични девојки ме меркаат, или се претерано нападни, ми се брцаат во приватен простор или ми зборат -секси-. Тоа не ми ласка, напротив гадно ми е. Али сепак не би го нарекол сексуално малтретирање, лигушки ми звучи.:)

Јас би рекол се додека не ми пукне филмот па да одам и да се разбериме. Некогаш можам да трпам некои работи, ама недај боже да ми пукне филмот.
А ми се има десено јас со девојка ми, едно дете не гледа и си го дрка... Уф... дип таа не ме оставаше. Ке го научев на памет.

Insane напиша:
А Скулгрл .. тоа не ти држи .. „Си доби колено во бут, во препони” и си си отишла како ништо да не било .. Ти си ситна .. Мала .. (физички) .. Знаеш што би ти се десило да мавнеш човек .. како Бушав на пример ??
Ете баш тогаш ќе дознаеш што е сексуално насилство ..
Прво, типот ми пријде во диско (гужва, ти текнуе?) бев со огромно друштво, а тој не престануваше да напиња, го удрив, се свитка а јас и другарките си отидовме. Знам кога можам да удрам, а кога да бегам.:)

...ima sekakvi primeri sto se nekade na granica na dokazuvanje na tezata za seksualno maltretiranje...imeno eve ke vi kazam eden primer...moj drugar se razveduvashe od x prichini...bidna sto bidna...i jas na negovo baranje bev prisuten na zakazanoto sudsko rochishte kade sto se reshavashe "sudbinata na brakot"(poveke beshe toa poradi materijalni prichini odkolku za moralni-poshto jasno beshe veke kolku e saatot)...megu drugite navodni dokazi za maltretiranje od negova strana izneseni od sega negovata bivsha zena i sestra nejzina , kako glaven svedok , beshe i toa deka drugarchevo seksualno ja maltretiral zena si so toa sto bil seksualno hiperaktiven i baral nonstop a ponekogash i po 5-6 pati na den...:tv: ...e sea sudikata go soslusha svedokot i prasha dali nekoj ima kontra-tvrdenje na ova iznesenoto od nejzina strana i togash...advokatot na drugar mi ja prasha zena mu kolku vreme bila vo brak i zasto za celo ova vreme ne prijavila seks.maltretiranje...abe aman luge...imaa dete 5 godishno...svashta ke napraat na sud zenishtava samo da izvlechat materijalna korist...normalno beshe odbieno kako dokaz i rochishteto prodolzi...

JASMIN напиша:
:nesvest: Ова ми се случи еднаш кога бев малечка, може 9-10 години, се шетавме со сестра ми во паркот во Ѓорче, кај што живееше дедо ми. Манијаков стоеше до грмушка со симнати панталони и си го „мандаше“ пред нас, мали девојчиња. Среќа не проба да ни се приближи, а и дедо ми наскоро дојде по нас, го виде, не прибра и си заминавме.

Ми се има еднаш случено, пред некоја година, седев со две другарки на кеј на клупа (на долната стаза), а горе (на горната) беше седнат тип со „Нова Македонија“ у едната рака, а другата во панталони, си го дркаше и ни дошепнуваше манијачки „реплики“. Секој пат кога крај него ќе поминеше некој минувач, си го затскриваше со весникот набабрениот дел од фармерките, па после продолжуваше. По извесно време, се уплашивме, непријатно стана, па си отидовме, не следеше негде до плоштад, па се откажа.

Иако ми е непријатно некој манијак/педофил на улица да дрка на мене, не го сметам за сексуално насилство, се дури не дојде во директен допир со мене, значи додека не дојде до физички контакт од било кој вид. Исклучок се малтретирања од типот на:
На работа шефот флертува со тебе, или на факултет, имаше еден пост на форумов, вели професор намерно те бутка и те тера пак да полагаш бидејќи му се допаѓаш. Или на економски што се случува, ги вика сами во кабинет, со муабет некој, со инсинуации.
Тогаш веќе се чусвтвувам загрозено, иако повеќе би го сместила во психичко насилство генерално, отколку во сексуално конкретно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom