jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.640
- Поени од реакции
- 27.598
Што докажува фактот што Самоил е крунисам пред големата шизма ??? Ништо непријателство меѓу Римската патријаршија и Вселенската патријаршија постоела. Рим Го сакал приматот и се борел за него, само што офинцијално се потврдило тоа 40 години после Самоил. Антагонизмот не се родил преку ноќ туку бил граден со векови.Не се работело за негова круна ниту за престолот.
Самоил е прогласен за Цар ПРЕД големата шизма, т.е. пред поделбата на црквите.
Све е во начинот на гледање на приложените факти. Не е само дека моите интерпретации без приложена аргументација не се валидни. Туку без ралика која документација ќе ја приложиш ти, твојата интерпретација нема да има ниту грам повеќе валидност. Ова е форум во кој ете покушаваме на аматерски начин да ја доловиме вистината, а не научен симпозиум на кој се дискутира на ниво на национална одлука.Во тоа е проблемот, бидејќи се обидуваш да си ги поткрепиш аргументите со контрадикторни интерпретации.
Не треба јас да ги дадам доказите во случајот, ти треба да ги дадеш, пошто ти без никаков аргумент тврдиш дека постела еднаквост меѓу Римскиот патријарх и вселенската патријаршија, што е нон-сенс. Тотален апсурд. Не постои никаква поткрепа на такво тврдење, кое потекнува од периодот пред 800 година.Еве дај ми ти, веќе си ги нашол.Па не би рекол дека е така, освен во западните документи постари од 800 година (што е нормално, кога се бара приматот). Побарај документи кај што пишува за еднаквоста на двата центри, што е пред 800 година. Не само што не биле еднакви, туку Римскиот патријарх бил маргинализиран.
А ти си докрај упатен и егзактно го тврдиш тоа. Дај те молам, историјата е наука заснована на шпеклулации и логични заклучоци, а не на математички егзактни правила.Најверојатно не си докрај упатен.
Секоја теорија за интерпретација на зборот Словени има свои предности и мани. Јас сум застапувал неколку, па и тој дека е религиозна придавка. Но сите имале мани и оваа некако ми изгледа за најлогична (дека во различен период и во различна територија имало различно значење).Абе, абе немаш логика во интерпретацијата на поимот, кога ти се посочува дека Генерали, Императори и Патријарси биле означени со Склавенско потекло уште од 5 век.
Баш напротив, најголемиот адут на тие што го заговараат сесловенството е хронологијата. Ние не сме народ што се нарекувал Словени тоа е најважниот заклучок што треба да следи од ова.Ирелевантно, дискутираме за употребата. и хронологијата.
Па не дека треба да ги отфрлиш, ама тоа е историја напишана под Грчко влијание и нормално е дека Грците ќе ја прифатат Македонската династија како своја, поготово ако ние така крвнички ја отфрламе. Но присвојувањето на Грците е нешто што го знаеме. Тоа е суштината на спорот.Тоа значи дека треба да ги отфрлам?
Еве ајде ти издиктирај ни ги изворите од каде го стекнуваш знаењето!? Да знаеме што да читаме.
“На ја суди книгата поради кориците“
Па не баш, немам приметено дека за Киевска Русија се користи терминот Словени. Изричито Руските пирати кои хараат по црноморието се наречени Руси (а подоцна во науката прифатен е називот Киевски Руси).Затоа и Русите се именувани како Склавени иако не биле под Империјата.
Дали тоа значи дека треба да ги елиминирам и оние извори на англиски јазик кои сведочат во наша полза?А можеш некако да докажеш дека не се Македонци освен пишани книги на Англиски јазик ?
Они јасно рекле дека се Македонци, ја превеле библијата на Македонски ја возобновиле Охридската архиепископија(Јустинијана Прима) и наредиле проповедање на Македонски јазик. Ако мислиш дека ќе ти барам доказ од книга напишана на Англиски јазик во 20 век, се лажеш. Поголем доказ што ќе го негира Македонското потекло на оваа династија нема да најдеш.
Јас те замолив и еве уште еднаш, достави ни го потеклото на членовите на династијата, многу лесно се наоѓа генеолошката и регионалната врска на оваа позната династија, не би требало да ти биде проблем.
Значи пак, неможеш да користиш референци од материјал кој е историска интерпретација напишана во 20 век, за да докажеш нешто што се случило во 8 век. Јас ти реков, за мене е доволен доказ дека они се чувствувале како Македонци и тоа што направиле за Македонија(библија, вера, архиепископија --- ова се фактите и за нив не е потребна никава референца, општо се познати). Ако ти имаш доказ кој е од пишан извор од нивни современици, ок пиши го тука и ќе го коментираме, но ако ми референцираш историски интерпетации на разни гркомански бараби. Тогаш тоа не е валиден против доказ за нивното потекло.
--- надополнето ---
Објасни каде го имаш видено овој факт. Охридската архиепископија не е укината ниту за време на Самоил. Само е инсталирана паралелна Преспанска Патријаршија.Bratot напиша:Бугре ефтино пропагаторче, убаво ви беше објаснето на темата со Квизот.
Охридската архиепископија е издигната на ниво на Патријаршија.