Аквариумски риби (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата рок-кејт
  • Време на започнување Време на започнување
Eve taka,za da si odrzuvas ribickite treba da go pocituvas slednoto :
1. Vodata da ti e cista i da ne e mnogu zeska ( i filterot sekogas da ti e pusten ).
2. Hrana na vreme.
3. Spored goleminata i sirinata na akvariumot,tolku ribicki.
4. So racete da ne gi fakate i vadite od vodata.
5. Ako imate mali ripcinja treba da gi odvoete vo nekoe malo kance ili slicno.
Mislam oti pomognav na nekoj skoro so imat ribicki.Fala:smir::helou:

Едно прашање ако може.
Досега не сум имал проблем со болести на рибите бидејќи не сум ни имал болест помеѓу рибите во аквариумот. Е сега конечно се појави една.
Мешето на рибата се полни и полни повеќе недели, после извесно време и пукне и таа умре, веќе ми умреа повеќе риби од тоа, и ја сменив водата, песокот го исчистив целосно и денес пак ми умре една, а чистењето на аквариумот го правев пред два дена. Па ако има некој искуство би го замолил да ми каже повеќе, како да се справам со болеста, бидејќи не би сакал да дојде до најлошото, а тоа е да ги истребам сите и да купам нови.
Благодарам однапред.
Staline po ova so go kazuvas najverojatno ribite imaat zapek a toa lesno se resava pojdi vo bilo koja apteka i pobaraj im angliska sol potoa stavi od taa sol vo akvariumot i posle nekoj den menuvaj po 30% od vodata vo akvariumot.

Ве молам за помош!!!!!!!!!!!

Имам златна рипка.....ја чувам во стаклен сад. Ја имам веќе 4 години. Вода навреме сменета....нахранета....сите работи.

Но последниов месец имам еден проблем......рипката нон-стоп плива грбно :toe:....некои ми викаат дека ке ми умри:nesum:

Ве молам кажете ми како да и помогнам???

Ве молам за помош!!!!!!!!!!!

Имам златна рипка.....ја чувам во стаклен сад. Ја имам веќе 4 години. Вода навреме сменета....нахранета....сите работи.

Но последниов месец имам еден проблем......рипката нон-стоп плива грбно :toe:....некои ми викаат дека ке ми умри:nesum:

Ве молам кажете ми како да и помогнам???

Со оглед на тоа што златните рипки живеат од 10 до 20 години во нормални услови, т.е. во нивната животна средина, мислам дека на аквариумската, животниот век би и` бил до кај 5 години. Зависи какви услови си и` обезбедила.

Vodata da ti e cista i da ne e mnogu zeska.
Hrana na vreme.
Spored goleminata i sirinata na akvariumot,tolku ribicki.
So racete da ne gi fakate i vadite od vodata.:smir:

Абе што ќе ви е стоена или варена вода?:nesum:
Само гледајте да биде иста како онаа во која ви ги дале рипчињата, зашто од нагла промена на температура ќе се шлогираат. Јас еднаш направив таква грешка, не ми ни текна дека кочан вода ставив и рипката... пупунец.

И не мора да е на светло цело време, тоа важи за желки, не и за риби.:)
Треба да се стави кесата со рибата во водата за да се навикне на температурата.И треба да биде на светло за да не ја изгуби бојата.

Немора да значи тоа со водата само не треба да е премногу ладна или топла....

DSC03206.jpg
Јас одгледувам гупи,доскоро имав и папагал,собата ми е полна животинки.На почеток чував караши од тие со балони и телескопи.Ова е 4 година откако го имам аквариумот,110 л е .Проблемот е што сакам да сменам риби,премногу се множат,многу измет има,а неможам секоја недела да менјам третина од водата.Кога некое умре а не го забележам само се распага,дали е тоа добро?
DSC02931-2.jpg
DSC03206.jpg
DSC02947.jpg
DSC02972.jpg
DSC00434.jpg
-ова е аквариумот мој,гупите се мешани има кралски црвени,потемни,леопард гупа,успеав да подведам и на лилјаково ,не ги двојам за паренје ниту па ги вадам кога треба да родат,а точно незнам колку има едно време беа премногу па раздавав.

Зошто аквариумот и растенијата обрастуваат со кафеави алги? (Многу или малку светлина, многу храна..??)

Имам еден проблем.
Имам рибчиња Дискуси, и сега незнам како оди нивната процедура за мрестење и ред други работи за нив. ХЕЛП?
Еве за вакво нешто станува збор:
red-discus-profile.jpg

Зошто аквариумот и растенијата обрастуваат со кафеави алги? (Многу или малку светлина, многу храна..??)

Најверојатно им даваш премногу храна и тие не можат да ја изедат, па таа се растрава и се лепи по аквариумот и растенијата.

Имам еден проблем.
Имам рибчиња Дискуси, и сега незнам како оди нивната процедура за мрестење и ред други работи за нив. ХЕЛП?
red-discus-profile.jpg

Посебно за видови риби не знам:), ама јас кога си имав машко и женско, секоја година кон крајот на јули и почетокот на август имаше малечки. Ама треба на време да реагираш и да ги префрлиш во тегла, за да не ги изедат.
Теглата/садот покриј ја со газа, редовно менувај вода и не им давај премногу храна. :smir:

Имам еден проблем.
red-discus-profile.jpg

И малите не ги изложувај на премногу сонце или не па на премногу темно. На нормална светлина остави ги во аквариумот, затоа што за моите риби кога прашував, такви совети добив, им штетело, не знам зошто.

Имам еден проблем.
red-discus-profile.jpg

Дискусите се едни од најтешките риби за одгледување и мрестење поради фактот што тие потекнуваат од реката Амазон а таму водата е многу мека дури и благо кисела т.е. ПХ вредноста е некаде од 6.00 до 6.50 а тврдината на водата е до 8 кгх.Најчесто одгледувачите користат реверс осмоса апарат за да ја прочистат водата и во неа ги мрестат ова еве некако накратко кажано за повеќе детали по ПП.
ПС еве како изгледа мојот реверс осмоза апарат

Attachments

• IMG_7814 (749 x 562).jpg
    IMG_7814 (749 x 562).jpg
    97,4 KB · Прегледи: 20

Кафеава алга најчесто се нафаќа од слаба светлина а зелена алга од премнпгу јака светлина а најдобар начин за избегнување алга е почесто менување вода т.е. 30% од аквариумот еднаш неделно и по можност со отстојана вода.

Јас одлучив да ги сменам гупите со златни од тие бабле или телескоп.Многу се множат,умре некоја неможам да ја видам и се распаѓа цела внатре во аквариум.
Дали е добар избор,ке треба да намалам температура само а и подолго живеат изгледа карашите.Не сакам обични,од тие со балони или со испакнати очи што се ке земам,а ови веке ми е договорено да ги оставам таму.Дајте кажете некоја убава риба,да не е морска,нешто што може да се најде овде за слатководен аквариум?И да не е јатна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom