Качување на фиксна телефонија, гориво, прехрана... следно?

• Креатор на темата Креатор на темата EternalAT
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 февруари 2005
Мислења
33
Поени од реакции
1
Деновиве се мислев за тоа како поскапува се,па помислив на Србија за владеењето на Слободан Милошевич,инфлација! Дали во РМ од владиниве дркачи некој внимава на економијата или гледа само да дрпне.Некои се лупаат у груди,ја сдсм,ја вмро, па тоа бре исти @рац било,за кои сме гласале ние цело време си викам. Дали мислите дека како што тргнала работава ке не стигнее Србија со владеењето на Слобо?
Ме интересира како тоа они ни качуваат се живо а ние прифаќаме и пак си забораваме на тоа дека нашиот стандард не ти го дозволује то покачување. Што мислите дали ке се измени оваа ситуација у земјава со доаѓање на некој трет или ке го бараме Тито?

Никого нема да бараме, кој и да дојде се додека овој народ не реши да преземе одговорност ништо нема да се промени. Во МК губат оние на власт, губи народот, никој никогаш не победува!!
Затоа толкава апатија насекаде. Додуше, кога некој ќе наплати струја, вода, телефон во Кондово, Арачиново, Грушино, Отља....тогаш и на нам достаните обезкалашниковени граѓани можеби ќе ни СИЛНО СВЕТНЕ ДЕН и нема да мораме да ги покриваме загубите поради гореспоменатите неплаќачи.

П.С. А данок, камо???

koj gubi a koj dobiva !!!!

Ne sum siguren deka site gubat...toa ne e mozno samo na osnova na prirodnite zakoni , da ne gi vklucuvame Bozjite !!!!
Nekoj dobiva, sto i kako...ne sum tolku umen...
Inaku so cca. 400.000 nevraboteni nikoj nisto ne moze da napravi.Bilo koja vlada da dojde, isto ke bide, ako prodolzi so istite metodi..,a sega za sega tie metodi se diktat i nema drugo.
Se vrsi samo redistribucija na realnoto i fiktivnoto(poimot dubioza, he,he !!!!) zadolzuvanje i ona sto kako so toplinska pumpa se iscrpuva od se ona sto ostanalo ( i sto i pri seta devastacija sepak go ima uste kako vlaga od minatite vreminja) i ima nekoja vrednost.
No se znae do koga i toplotnata pumpa moze da raboti....
Da .... verojatno udel imaat i parite sto gi vpumpuvaat vo sistemot Albancite kupuvajki gi imotite vo Makedonija..so svoite gasarbajteski parti i drugite prihodi od "nepoznato poteklo". Takvite prihodi na drugata populacija , koi se isto znacajni ne se ni spomnuvaat.
Vo princip, Makedoncite samo prodavaat , se hiberniraat na nivo na min.trosoci, ili se iseluvaat. Ne znam za nieden primer kade nekoj pravi pari so domasno proizvodstvo i izvoz na toa proizvodstvo....inaku kako bi bila vest vo mediumite izvozot na prakticno dva-tri kontejnera vino vo sisinja????
Ili 200 tegli ajvar :):):)!!!!
Davackite i danocite gi plakaat samo onie koi se na budzetski jasli...znaci samo od eden dzeb vo drug, so nekoi "zagubi" pri manipulacija i seuste po nekoja naivna budaletinka koja misli deka so rabota i proizvodstvo LEGALNO organizirano seuste moze da se zivee. Gi ima se pomalku, exponencijalno isceznuvaat.......koga se smisluvaat i najneverojatni semi kako da se zadusat......
Vo vistinskiot moment, koga ke treba, ke eksplodira nevidena inflacija,a koga ke se rascisti prasinata na mestoto na FIROM ke ima nesto drugo koe site srekno ke go prigrabat kako spas od bedata.....togas verojatno ke se razbere i koj e DOBITNIKOT na Dzek Potot :):):)!!!!!

Темава е печена за Економија. Таму и ја префрлам :wink:

А да направеа и едно качување на платите, дур се на „качувањава“?
Или да им се качи по еден коњ од позади.... :roll:

Па стварно го претераа, не се живее вака!

Сеа и ти - плати. Па од кај да најдат луѓето пари? Треба да се изградат вили, куќи, да се купуваат коли, да се отвораат сметки во Швајцарија, да се школуваат децата на Сорбона и Харвард... А ти - платите да ги зголемеле. Не ти е срам, говедо едно материјалистичко. Само на пари мислиш.

а што е нај трагично си ги зголемија платите,демек по европски стандард да бидат пратениците а лугето кој ги е@е,у дилема сум всушност кој би ја извадил МК од вакви срања со вакви дркачи.

Ако не се лажам следно беше накачувањето на водата....само не знам кога последен пат сум слушнала дека се накачиле платите...платите се намалуваат или остануваат исти а она што ни е морално за издржување во живот...поскапува...ке дојде ден кога освен пари за вода струја и храна , ке нема да може да си дозволиме. Жалосно

Во последнава деценија ипол плативе се замрзнати. Имаме врзан курс на денарот. За колку проценти поскапеа стоките и услугите и потрошувачката кошница?

Што значи ова во превод знаете сите.

Мистичен напиша:
Во последнава деценија ипол плативе се замрзнати. Имаме врзан курс на денарот. За колку проценти поскапеа стоките и услугите и потрошувачката кошница?

Што значи ова во превод знаете сите.
Инфлацијата е нормална работа во секоја економија, меѓутоа во здрави економии има и јаки синдикати кои можат да издејствуваат покачување на платите, за разлика од Македонија каде што не е таква ситуацијата. toae:

Macedonian напиша:
Инфлацијата енормална работа во секој економија, меѓутоа во здрави економии има и јаки синдикати кои можат да издејствуваат покачување на платите, за разлика од Македонија каде што не е таква ситуацијата. toae:
Се додека има толкава безработица, нашиот синдикат и да е најјакиот синдикат на светот, нема да може да издејствува зголемување на платите.

Ах, да, и се додека сите не се договориме да не прифаќаме работа за која се плаќа помеѓу 7.000-15.000 денари. Ама, секогаш ќе има некој на кој му се потребни пари и кој ќе ја прифати. Затоа, секојпат кога ќе побараш покачување, газдите ќе ти речат "Ако не ти се допаѓа овде, иљадници чекаат за твоето место".

mene mi mirisa deka ke papame edna hiper inflacija , leleeeeeeeeeee

За жал цените на неопходните работи за живот и сметките кои ги плаќаме се зголемуваат постојано, а платите стагнираат, а некаде и се намалуваат, а ретко каде се покачуваат...

Мистичен напиша:
Ах, да, и се додека сите не се договориме да не прифаќаме работа за која се плаќа помеѓу 7.000-15.000 денари. Ама, секогаш ќе има некој на кој му се потребни пари и кој ќе ја прифати. Затоа, секојпат кога ќе побараш покачување, газдите ќе ти речат "Ако не ти се допаѓа овде, иљадници чекаат за твоето место".
Хмммммм! Незнам дали е така.
Во Македонија има голема безработица, ама сепак малце работници или барем луѓе кои си ја сакаат работата или знаат да работат.
Имам неколку десетици на примери на фирми кои пропаѓаат или пропаднаа заради тоа:
"Ако не ти се допаѓа овде, иљадници чекаат за твоето место".

Повеќето успешни менаџери што ги познавам се умешни во управувањето и негувањето со човечкиот ресурс.

teneke напиша:
Хмммммм! Незнам дали е така.
Во Македонија има голема безработица, ама сепак малце работници или барем луѓе кои си ја сакаат работата или знаат да работат.
A што правиме со оние кои не се во оваа категорија? И не се баш малце.
А и факинг голем е бројот на оние кои се експерти во некоја област и знаат да работат, но со тек на време почнуваат да си ја мразат работата (не професијата), како и да покажуваат негативен став кон фирмата. Што мислиш, зошто е тоа така?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom