Годишнина од победата на цар Самоил кај Трајановата порта

• Креатор на темата Креатор на темата petrichanec
  • Време на започнување Време на започнување
Mene ne mi e jasno za sto se sporite? I si najdobra namera probav da razberam ama ne ide :toe:.

Se dadoa mnogu istoriski podatoci sto e mnogu pozitivno i normalno e da ima razlicni mislenja i tolkuvanja, samo taka ke odime napred i nekoi raboti podobro ke gi razbereme za opsto dobro na site nas koi sme na Balkanot.

Fakt e deka kaj slovenogovornite za Romeite najcesto se upotrebuval zborot Grci no sekako ne vo etnicka smisla tuku najverojatno zaradi jazikot koj bil sluzben vo imerijata. Istocnata imperija bila multietnicka drzava so mnogu narodi sto mnogu dobro im se gleda i od imperatorite kade samo nekolku se verojatno etnicki Grci dodeka ostanatite se od sosema drugi etnikumi.

Не знам ни јас што спорат, веројатно старата тактика да се оспорува се’ и сешто, па кој се фати...

1453.jpg

1453pg6.jpg

1453pg7.jpg

1453pg46.jpg

Mene ne mi e jasno za sto se sporite? I si najdobra namera probav da razberam ama ne ide :toe:.

аз така разбирам спора/недоразбирането в тази нишка:
АнгПу пробваше да постави под с'мнение автентичността на Битолскија надпис в'з основа на "грьчьска"-та војска, спомената там. Което показа определено незнание по темата, както и и по историјата на Византија като цјало.

Което е просто необјаснимо. А всичко е в'рзано едно за друго. Така за АнгПу, дето било му било по-мило, по-правдиво ако надпис'т бил на гр'цки, а не на славјански... Ето пак не знае, ами да вземе да прочете византијска историја: знае ли тој че ако Самуил и основачот на Македонската династија Василиј I се бјаха срештнали (преку времето и пространството), знае ли тој, че те може би штеха да си говорјат не на гр'цки, а точно на езика от Битолскија надпис... Кои са хората от миниатјурата по-долу, а? Пак тотално подценјаване на собствената историја за сметка на гр'цката/византијската.

omurtag_vasilij.jpg

Se dadoa mnogu istoriski podatoci sto e mnogu pozitivno i normalno e da ima razlicni mislenja i tolkuvanja, samo taka ke odime napred i nekoi raboti podobro ke gi razbereme za opsto dobro na site nas koi sme na Balkanot.

Fakt e deka kaj slovenogovornite za Romeite najcesto se upotrebuval zborot Grci no sekako ne vo etnicka smisla tuku najverojatno zaradi jazikot koj bil sluzben vo imerijata. Istocnata imperija bila multietnicka drzava so mnogu narodi sto mnogu dobro im se gleda i od imperatorite kade samo nekolku se verojatno etnicki Grci dodeka ostanatite se od sosema drugi etnikumi.

точно. Подобно на термина "Russians" употребјаван доскоро от американците, от много западни хора. Това беше равно на "кој и да е гражданин от СССР", па ако ште да е монголец/тувинец, татар или т.п.

Което показа определено незнание по темата, както и и по историјата на Византија като цјало.

Кое е вистинското име на Византија, прикажи артефакти.

Пак тотално подценјаване на собствената историја за сметка на гр'цката/византијската.

Пак ти не разбираш. Ај да ја видиме блгарската ви историја низ артефакти, зошто првите ви цареви писале на коине. Објеkтивно мора да се гледа, домашен јазик е едно, официјален јазик е друго.

29.jpg

In 969 a new Kievan invasion defeated the Bulgarians again and Peter I abdicated to become a monk. In circumstances that are not entirely clear, Boris II was allowed to return to Bulgaria and sit on his father's throne. (The later Byzantine chronicle of John Skylitzes confounds this with a later event, in which Boris and his brother escaped Constantinople after the so-called rebellion of the Kometopouloi in Macedonia.)

... noble family led by four brothers called the Kometopouloi (i.e., "the sons of the Count"), named David, Moses, Aron, and Samuel. As they began to raid neighboring territories under Byzantine rule, the Byzantine government resorted to a stratagem intended to compromise the leadership of this "revolt". This involved allowing Boris II and his brother Roman to escape from their honorary captivity at the Byzantine court, in the hope that their arrival in Bulgaria would cause a division between the Kometopouloi and other Bulgarian leaders. As Boris II and Roman entered the region under Bulgarian control in 977, Boris II dismounted and went ahead of his brother. Mistaken for a Byzantine notable due to his attire, Boris was shot in the chest by a deaf and mute border patrol. Roman managed to identify himself to the other guards and was duly accepted as emperor.

Владеењето на Роман 976 - 997
Владеењето на Самуил 976 - 1014

Значи цели 21 година Бугарија има два цара:uvo:, да видиш да не веруваш. Како тоа два цара а една држава? :kesa:

Гледам и много покасно ви се меша елинскиот

2956002864_7b185ac1b2_b.jpg

800px-DeljanTihomirAndBulgarians.jpg

Петар и Тихомир

Како тоа и Петар Дељан наречен блгарин кои се повикува на потекло од Самуил не организира бунтови во права блгарија и не го интересира ни Преслав ни ништо, мапа на бунтот на Петар Дељан, линк доле.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Bulgarian_uprising_of_Peter_Delyan_(1040-1041).svg#file

ПЕТАР ДЕЉАН НЕ ЈА ФЕРМА БЛГАРИЈА НИ 5%

Ајде да го послушаме Васил и да ја гледаме својата историја.

О АЛЕКСАНДРЕ
ВЕМЕТЈАКО
ЦАР ВЕЛИКИ

51bcbfb_930x930.jpg

Дали некој знае што е тоа ВЕМТЕ (може и кратенка да е), она ИАКО (јако) е само зависен сврзник за споредба (иако, иакоже, аки, аки б`и, неже, нежели).

Ајде логички: турко-монголските Бугари не биле повеќе од Македонците (затоа и биле асимилирани со текот на времето, наметнат им е средновековен македонски јазик и ја смениле религијата од Тангра во Христијанство). Затоа тие денес се грст народ на Балканот (Гагаузи, и нешто Татари).

Каква антилогика.
Ако бил бројот на Бугарите ист со бројот на Македонците испаѓа дека Бугарите се котеле 4 пати повеќе од Македонците.
Што е нонсенс.
Кажи на кој јазик збореле браќата Миладинови?
Орелски крилја как да си метнех- на кој јазик е?
"За македонцките работи" на кој јазик е напишана?
Гоце Делчев Даме Груев Христо Татарчев на кој јазик збореле?
Тези всички биле блгари.

Ako na post koj zboruva za doselenoto Bugarsko pleme, kontrirash so Miladinovi i Delchev, logikata probaj da ja barash kaj sebe.

Kako i prichinata zoshto si na temava.:smir:

Aj i jas ke postiram slika od eden "vizantiski orel" i car-bebe...
x1he8w.jpg

I ke napisam deka originalnite zborovi na Skilica zvucat:tie rekoa,onoj kaza,vaka slusnav,si bilo nekogas (phasi)........

Patem,Skilica pisuval posle 80-na god. plus negovite godini......baagi vreme

A Jovan Zonara pisuva deka Vasilije1 e Makedonec,od prosti roditeli i ja osnoval Makedonskata Dinastija.. i deka avtorite pred nego mnogu LAZELE.

Citajki gi "istoriskite spisi" ke se sretneme su cudesniot natpis VEKLAS (pocetnite bukvi od iminjata na semejstvoto na Vasilie 1).....
Ispisan od nikoj drug,tuku od Vselenskiot Patrijarh Fotie....

Ke pomineme na avtorot Nikita David Paflagonec ,koj doslovno kazuva:
im ispisaa cela niza lagi,na aleksandriskite pismeni,na najstara hartija (koja ja imaa), pisuvajki navistina so dreven rakopis.....

(Spisot) go obvitkaa (vkoricija) so prastari korici od edna prastara kniga (gledame kako unistuvale drugi dela,mozebi tie bile navistina originali) i deloto skrisno go smestija na policite pomegu drugite knigi.....

Kojznae..mozebi i samiot Nikita laze,no, postiranje sliki od Skilica, e navistina smesno,posebno od blgari, zatoa sto od slikata pogore gledame deka,nemame isti satori, nad car-bebeto leta orel, a ne mu mavtaat so konjska opaska.....

p.s. i atmosferata e mnogu hristijanska, a blgarite ne bile togas bas poznati po gralot i peharot ,tuku piele od covecki cerepi.

Организацијата и формацијата на Самуиловата војска биле слични на византиските. Според родовскиот состав, Самуиловата војска била профилирана од два рода –
пешадија и коњаница.
Покрај овие родови, Самуил имал и телесна гарда или стража, сместена во посебен логор, секогаш поставен близу неговиот дворец или непосредно во негова близина, за време на воените походи или на бојното поле.
Бидејќи располагал со развиена опсадна техника, се верува дека Самуил имал и инженерци.
Од посебните вооружени формации, покрај телесната гарда, располагал и со добро обучена извидница, и тоа како "поткажувачи" и како "сопатници", односно формации кои имале задача да откриваат, како и такви кои требало да го следат непријателот. Иако Самуил владеел со некои градови на Јонското, на Црното и на Јадранското Море, тој не располагал со флота.
На почетокот неговата војска била организирана по десетински систем, односно по групи од по десет луѓе кои, во зависност од потребите, се зголемувале во поголеми дружини, во комархии и во комесии.
Повеќе такви формации создавале друнгерија, односно архонтија, што била највисока воена формација.

Врховен заповедник на војската бил Самуил, а пониските команданти се нарекувале архонти, друнгери, комеси, комтархи итн.
Комесите биле началници на штабови и, главно, ја вршеле логистичката работа.
Самуиловата војска била вооружена со разновидно оружје.
Тоа било слично на византиското.
Меѓутоа, Самуиловите воини имале и автентично оружје, односно развивале и свое оружарство.

Сите војници, покрај заштитната опрема, носеле и долго копје со знаменце или висулка.
Поретко во опремата биле вклучувани мечот, со различни должини и форми, како и лакот и стрелата.
Исто вакво вооружување имале и припадниците на пешадијата и на коњаницата.
И во однос на облеката Самуиловата војска била опремена слично како византиската. Војниците носеле горен дел, кој бил краток, а панталоните биле со тесни ногавици. Обувките им биле направени од дебела кожа, цврсто припиени на потколениците. Како заштита имале кошула плетена од метална жица, а покрај тоа имале и метален оклоп, односно панцир.
Главата ја штителе со шлем со разновидни облици, а под брадата се спуштал метален панцир.
Од заштитната опрема се истакнувал штитот, кој имал елипсовидна или кружна форма. Коњите, исто така, имале комплетна украсна и заштитна опрема.

f07x8p.jpg

Dali ovie dvajca licat na opisot na Samoilovata vojska ?
Ako nelicat,togas na kogo licat?

Там сега обаче Пламен Митов не намира и помен от крепостта, нито спомен за името Аспарух. (he who has shining horses)
Затова прод'лжава по п'тја, посочен от един друг източник - Б'лгарскија апокрифен летопис от ХI век. ...

Там пише: "И тогава след него се намери друг цар (KOLKU BRE CAREVI VO ISTO VREME?) в б'лгарската земја, детиште, носено в кошница 3 години, на което се даде име Испор цар, којто прие б'лгарското царство.....:pos2:

Good voyage....

p.s. На пр'в поглед това е типичен римско-византијски легионерски орел.
i sega HOKUS-POKUS...
Но има три нешта, които го правјат безценен за нас.
П'рво, че е намерен като част от праб'лгарско с'кровиште. Второ, че на крилото има штемпел с династичнија знак на рода Дуло. С'штија го има и на нјакои от предметите от с'кровиштето на хан Кубрат.
И трето - на г'рдите на орела има монограм, којто, четен от дјасно на лјаво, както се четат праб'лгарските руни, се разчита като "Еспор" - тоест Аспарух.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom