100-гигабитниот интернет спремен за употреба

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.258
Поени од реакции
12.511
Конзорциумот Internet 2 соопшти дека е готова инфраструктурата за следното поколение супер брз интернет, што ќе работи на 100 гигабити во секунда (Gbps).
Новата мрежа се нарекува Dynamic Circuit Network и првично ќе ја користат околу 200 научни и истражувачки организации.
Се очекува Интернет 2 официјално да започне во 2008 година.
Мрежата ќе работи според протоколот IPv6 со гарантирана брзина на предавање податоци, првично од 10 Gbps за секој сегмент. Во некои делови од мрежата брзината ќе биде зголемена до 40 и дури до неверојатните 100 гигабити во секунда.

Конечно IPv6, конечно Интернет 2...ја чекав оваа работа 2-3 години веќе. Само ќе видиме кога ќе се појави на нашиот пазар.

За околу 10 - 20 години очекувај да стаса кај нас.
icon_smile.gif

ke vidime jas mislam edno 5-6 godini i kaj nas ke go ima:)zs se ubrza u posledno vreme tehnologijata so netov i kaj nas

Ај со убаво и со добра мисла и ние ова да го дочекаме (за некој мал милион години, ама ќе биде :)).

Абе кај нас таа брзина никад.А можеби и тогаш нема.

Kaj nas ke dojde pobrzx adsl, hehehehehe!!

Nejse, da se nadevame deka ke dojde i kaj nas nekoe brzo cudo, a eftino, oti i da dojde, ako e preskapo, povtorno nema da bide soodveten, oti narodot e pusta beda i siromastija.

Ќе дојде, ние не се префрламе на 3г мобилна, туку на 4г директно идеме, така да и во овој случај скокаме адсл2+ и вдсл2 и идеме директно на оптика. :-)

Абе со таа брзина неможеш да направиш copy paste од еден во друг фолдер на ист компјутер а не па за интернет :nesvest:

Можда ќе дојде кај нас и побрзо од шо мислиме, ама замислете да имате брзина од 1Gbit/s ( или 100 - Whatever), и лимит на трансфер од 3 гига месечно :toe:

Ова не се баш и нај нај нови податоци во америка почна да се користи по масовно. Годишно се плаќа 50 000 долари мислам чланарина за користење интернет 2 и можат да ја користат засега само делоовни лица и не е за комерцијална ипотреба.

Ова не се баш и нај нај нови податоци во америка почна да се користи по масовно. Годишно се плаќа 50 000 долари мислам чланарина за користење интернет 2 и можат да ја користат засега само делоовни лица и не е за комерцијална ипотреба.

Грешка си.

Тачно, грешка е. Во Јапан и делови од Франција, Шведска, Норвешка, САД се плаќа од 60 до 120 долари месечно, за физички лица.

Mnogu dobra rabota ako dojde ova kaj nas nema cedeteke da ima svite od internet ce spustamo filmoi muzike vesti i so ne

Пред 4 години во Јапонија имаше знам за 45 - 60$ (во зависност од тоа каде живееш) 100Mb/s со оптика за физички лица ти ја носат до дома. Чисто оптичка мрежа FTTH (Fiber To The Home).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom