Сосема те разбирам. На малкумина им успева да направат совршено.
Пред повеќе од 10 години, редовно одевме во ресторанот Конак Сута, во селото Кучевиште. Сопственикот, Крушевчанец, стар и искусен кафанџија, ни спремаше ширдени, по нарачка. Кажуваше дека ширденот е јадење за сиромаси и дека се сеќава како со баба му одел во месарница, откако ќе се продаде месото, па ќе останат изнутриците. Ги спремаше по рецептот од баба му и, такви ширдени никаде не сум пробал, па ни во Прилеп и Крушево. Тоа е она што го кажуваш, малку фали за да биде одлично.
Оваа година, кога беше Курбан Бајрам, се пуштив во потрага, да најдам ширдени во некоја од месарите. Сакав да се обидам сам да спремам. Не успеав, ќе барам догодина