Што читате во моментов? (со краток коментар)

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
730
Поени од реакции
924
Ego burst? :pos:
Автоматски споено мислење:


Прегледај го приврзокот 394744
Keep livin' in yo little bubble, incel. :)

Nigde ni se pofaliv, pa ni se omalovaziv. Neznam kade e toj ego problem?

Tuku nasproti toa, ti si tipicen NPC i sobiras definicii od google bideki ocigledno nesposoben si da razmisluvas samostojno, pa ni da procenis.
Zatoa i si gi kupil knigite, ima logika. Citkaj si :)

Dark Psychology :pos:
 
Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.480
Поени од реакции
9.032
Препорачајте добри книги за self-mastery/discipline/personal growth/efficiency
Не се пофали кои книги ти ги препорачаа? Да не виде случајно интересна колекција кај мене после 2 години чекање? :pos:
Автоматски споено мислење:

Seems like incel behavior to me :drk:
Каква врска има incel behavior со читање книги? Дали тоа важи за сите овде што се имаат пофалено дека многу читаат и дека имаат огромна колекција на книги? Што ти требаше ваков коментар после две години на оваа тема? Нема никаква смисла. Гарант имаш lack of attention :pos:
Автоматски споено мислење:

Tuku nasproti toa, ti si tipicen NPC i sobiras definicii od google
Па ти се издаваш самиот со начинот на кој ми одговараш ...incel behavior,NPC... Јас морав да се спуштам на твое ниво за да ме разбереш.
Некој можеби ти ги плеснал овие етикети па сега сакаш мене да ме етикетираш овде само затоа што се пофалив дека имам купено нова колекција на книги. Па барем ти олесна ли малку? Подобро ли се чувствуваш? :pos:
 
Последно уредено:
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.635
Поени од реакции
13.073
The book of Saladin - Tariq Ali.
Можам да кажам скоро све погодил типов за мојот живот, али тоа што сум клецал повеќе жени и остаил потомци - тотална утка. :D

Шала на страна, книгата е романизирана биографија за великиот Саладин видена (пишана) од еден еврејски писар. Симпатично книже кое доста обилно опишува и за религијските согледувања на тогашната аристократија (феуди) правата на жената, хомосексуалноста итн. Не би рекол дека е woke as fuck земено дека е напишана во 1998, но има веќе примеси на модернистички сфаќања кои не би биле дозволиви во доцниот среден век. Па сепак ова е романизирана биографија. Симпатично книже, како и да е.
 
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.427
Поени од реакции
3.274
the-psychology-of-stupidity-taschenbuch-jean-francois-marmion-englisch.jpg

И Ајнштајн има кажано за човечката глупост, сите ја знаеме неговата позната реплика.
Кога си опкружен со идиоти и секојдневно те тераат да слушаш и читаш глупости,кои имат претензии дека са нешто изклучително и екстраординерно.
Интересна и хумористична дисекција на човечката едноставност и простотиja во сите нејзини димензии и нивните форми на манифестирање кај различни луѓе.
Не се препорачува за луѓе со ниска природна интелигенција и комплекси на супериорност,може да се препознаат себеси.
 
Член од
22 август 2022
Мислења
404
Поени од реакции
1.431
1702311958297.jpeg

Зима кај мене се класици. Традиција некоја ми е ко лепче со паре за Василица. Но, решив овој пат да не биде белетристика, но да биде во врска со истата.
Тери е многу начитан и досетлив човек, којшто веројатно и не малку ги налутил традиционалните теоретичари и критичари. Поштувам конструктивна критика базирана на богатство од знаење. Ирското влијание врз англиската книжевност, како огледало на лошите навики и грешките коишто само набљудувач од страна може да ги забележи. Уште еден показател дека всушност најубавата литература е напишана во преломни периоди, во домови на конзервативни и религиозни семејства, гледајќи го низ прозорецот невидливиот чад од разгорениот огин на неизбежната индустријализација.

За секоја книга има посебно поглавје, а критиката за Џејн Ер најмногу ме шокира. Иако ја имам прочитано 3 пати, ликот никогаш не сум го гледала со такви очи. Извонреден набљудувач и стратег, тие нијанси во нејзиното ослободување од стегите воопшто не се спонтани и многу добро знае што прави. Секако, тоа не ја прави помалку доблесна, само поумна.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom