Што прават МК амбасади и конзулати по светот ?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.308
Поени од реакции
22.593
Не се вадат пасоши во амбасада, мора во Македонија. Во амбасада во случај на изгубен пасош добиваш патен лист за да можеш да стигнеш до својата матична држава. А и многу погрешна слика имаш за животот на дипломатите. :)
Se vadat, samo sto e procedura. Znaci vo AUS, CAN, USA ova si e redovna pojava, vo evropa najverojatno ne tolku posto vi e blisku mkd ali toa ne znaci deka ne moze edna masina e predvidena da kruzi samo niz evropa. Procedurata e se popolnuvaat dokumenti pa koga masinata (mislam imame 3 takvi) za slikanje i zimanje otisci e vo zemjata od ambasada treba da ti se javat i zakazat. Vo AUS obicno masinata ostanuva 2-3 nedeli i seta megu Kanbera, Sidnej, Melburn, Pert i Adeleid (obicno po 3 dena). Potoa informaciite se nosat vo MKD, se izrabotuvaat pasosite pa po diplomatska posta se isporacuvaat vo ambasada/konzulat koj treb da gi dodeli na lugeto. Procedurata e od 6meseci do godina i pol normalno ako ne ti go cuvaat pasosot vo fjoka ko sto pravese predhodniot konzul vo Melburn.

I ne nemam gresna slika, dosta dobro poznavam nekolku od niv ne samo vo AUS nego i na drugi mesta. Od totalno pogresni lokacii, ludi kirii, smesni plati ama zatoa zimanje pari pod raka, vtori raboti (primer prv sekretar na ambasada mesto da se zanimava so diplomatija si farbase so godini, izigravase moler ;), drug znam sto vozi UBER be :pos:... Cirkuzanti kolku sakas podobro da ne zboram, ako ti kazam sto se se pravi ima da se mislis dali da places ili da smees... Pero (predhodniot ambasador vo AUS) ima zakaceno 5-6 dusi za skoro pola miljon dolari potroseni na "diplomatija" uglavno vo Bali, Belitung, Darawan i red drugi mesta, i veruvaj ne e samo toj za nego pukna sram od drugi pricini pa na kraj se izleze...
 
Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Германија вади пасош било каде во светот за своите жители.
Македонија треба да дадеш пари и мито за да ти дадат пасош/
Абе вмро и дипломатија.:(
 
Член од
13 октомври 2015
Мислења
277
Поени од реакции
150
^само да се тресни нешто,било или не било така
 
Член од
7 мај 2014
Мислења
307
Поени од реакции
399
Еве јас ќе ви кажам што прават нашите дипломати во странство - спијат, јадат, и трошат државни пари и ништо не работат. Пред некоја година на тура во Вашинтон решив среде работен ден да појдам до нашата амбасада и да ги поздравам. Кога пристигнав ѕвонев едно 20 мин пред некој да отвори. Ме ѕиркаа од под спуштените ролетни од амбасадата среде работен ден. Мислиш влегувам во некое казино или бордел. А и онака кога конечно влегов имаше 1-2 вработени кои поспано и крајно збунето ме примија, уплашени во исто време да не сум некој партиски контролор дојден од МК да ги стројам. И така без ниту вода да ме понудат скршија збор- два со мене и си заминав. Е сега ако нашата "дипломатија" составена од партиски дејци често пати и без средно образование буквално спие во Вашинтон, во најважната држава во светот... замислете која вукојебина е по држави како Бразил, Романија, Австралија (од таму па порничи ислегоа од лаптопот на македонскиот амбасадор) ... ДНО ДНА... бегајте од оваа држава и заборавете дека постои!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom