leandra
Модератор
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 23.641
- Поени од реакции
- 38.562
па ова е жива брука бре за Македонија
А шо бидна со тој Перо швалерот од Австралија? Знам дека пресудата беше во корист на Думбаловска, ама што е со него? Нешто и пари беше должен, барал пари за лекување, а отишол на одмор и дури и слики си беше закачил некаде.![]()
Nisto ne pravat!Списокот на дипломатските и конзуларни претставништва на Македонија низ светот ќе го најдете овде http://mk.wikipedia.org/wiki/Список_на_дипломатски_и_конзуларни_претставништва_на_Македонија
Но, живо ме интересира што тие прават, за што служат и што ќар има конкретно Македонија од нив ?
Познато ни’ е на сите дека конзулатите се “Држава во мало„- тие се и матичари и полиција во едно.Кај нив се пријавуваат новороденчиња, таму се пријавуваат и бракови, преку нив се врши заверка на потпис, преку нив се вадат изводи од матична книга на родени, кај нив може да се состават и тестаменти, да се заменат пасоши доколку се оштетени или рокот им истекол....Таму се издава царинска потврда врз основа на која се ослободувате од плаќање царина доколку увезувате предмети за домаќинство. Активно учествуваат во оставинска постапка на свои сонародници
Истите имаат и дипломатска функција - тие нели треба да ги унапредуваат политичките и економските односи, да ја шират културата на МК, да помагаат во организирање на македонската дијаспора и нејзините здруженија и клубови .... да ја информираат јавноста
НО, што уште мимо ова работат или треба да го прават конзулатите ?
На првата страна во појаснувањето пишува дека амбасадите можат да изменат или издадат пасош ако постоечкиот е оштетен или изгубен. Е сега една работа ме интересира, јас имав пасош кој беше важечки ама на старо презиме и со него си ринев, додека не решив дека треба да го променам заради презимето и документација која ми треба во земјата каде живеам. Се јавив во Македонската амбасада овде во Сараево и им објаснив дека имам пасош кој е сеуште важечки и дека со него патувам ама е на старо презиме, дали можам да извадам кај нив во амбасадата нов пасош на ново презиме, ми рекоа дека НЕ за тоа морам да одам во Македонија. Дали е ова различна ситуација од мојата, затоа што прочитав дека они можат да издаваат пасоши, а мене преку телефон ми рекоа иди во Македонија да извадиш. Во што е разликава?
Претпоставував дека е мрза и не воља во прашање. Затоа што реално, нема причина зошто амбасадата не би ми издала пасош? Ме фаќаше многу поефтина варијанта да извадам пасош овдека, затоа што да неморав да доаѓам, губам денови на работа, се малтретирам по патиштата, и онака линии БиХ-Македонија се нередеовни и прескапи. Сега ја видов темава, и реков баш ме интересира да прашам дали стварно неможе или што е работата. Инаку завршив, дојдов во Македонија, лупнав 200 евра за пат се измалтретирав сред зима, губев денови на работа, затоа што нив ги мрзи да работат. Не ми беше јасно, ако не ми издаваат пасош во амбасадата, за што и реално постојат?Gi mrzi da rabotat. Treba da popolnis obrazec i da go prijavis brakot a posle si ide procedurata... Pobrzo ke ti bide vo sk, toa da, ama tehnicki mozat ali nekat da te usluzat. Imaj na um so bagrava ke cekas godina dena za pasosot mininum taka da ako nemas vtor idi svrsi si rabota vo sk
Претпоставував дека е мрза и не воља во прашање. Затоа што реално, нема причина зошто амбасадата не би ми издала пасош? Ме фаќаше многу поефтина варијанта да извадам пасош овдека, затоа што да неморав да доаѓам, губам денови на работа, се малтретирам по патиштата, и онака линии БиХ-Македонија се нередеовни и прескапи. Сега ја видов темава, и реков баш ме интересира да прашам дали стварно неможе или што е работата. Инаку завршив, дојдов во Македонија, лупнав 200 евра за пат се измалтретирав сред зима, губев денови на работа, затоа што нив ги мрзи да работат. Не ми беше јасно, ако не ми издаваат пасош во амбасадата, за што и реално постојат?
Ама нема везе, веројатно сум можела од изводи до се да завршам во амбасадата ако нив не ги мрзело, ама затоа што ги мрзи, се спотегарив и си ги завршив работите сама.
Треба човек да им се јави и да ги колне до 7мо колено за платите од наш грб што ги зимаат за да си ги прчат по цел ден.
Не се вадат пасоши во амбасада, мора во Македонија. Во амбасада во случај на изгубен пасош добиваш патен лист за да можеш да стигнеш до својата матична држава. А и многу погрешна слика имаш за животот на дипломатите.Gi mrzi da rabotat. Treba da popolnis obrazec i da go prijavis brakot a posle si ide procedurata... Pobrzo ke ti bide vo sk, toa da, ama tehnicki mozat ali nekat da te usluzat. Imaj na um so bagrava ke cekas godina dena za pasosot mininum taka da ako nemas vtor idi svrsi si rabota vo sk