Што може да открие Санскритскиот јазик за Македонскиот јазик и потекло?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
877
Ај јас ќе ја зачнам вака темава, а верувам дека ќе долови интрес кај АнгПу, анавено и останатите кои прочепкале малку повеќе за Македонскиот јазик.

Ова се скриншотови од Вики, каде меѓудругото пишува:

The verbal adjective saṃskṛta- may be translated as "put together, well or completely formed, refined, highly elaborated". It is derived from the root saṃ(s)kar- "to put together, compose, arrange, prepare", where saṃ- "together" and (s)kar- "do, make".

samskrtam, sam skrtam

Нашето сам шткртам буквално се преведува на Англиски self scribe (self draw)

Логичо е дека ова се однесува на пишување зашто шкртки се линии, а не обоени површини. Тоа дава јасна слика што всушност занчи сам шкртам - пишувам.

Како илустрација на идентичните зборови во Санскритот и Македонскиот јазик, еве скриншот од само мал дел од истражувањето од страна на требениште:

Санскрит___________Англиски___________Македонски

 
Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Браво!! Одлично!! Сепак... Кирил и Методиј го продолжиле „муабетот“ од овие зборови ...
 
Член од
19 мај 2008
Мислења
5
Поени од реакции
1
Хааa какви шокови за ѓупцине јужно допрва ке донесе ова санскритот.

Во секој случај ке биде интересно да се види како ке се правдаат! :pos:
 
A

anaveno

Гостин
Македонскиот јазик,секако дека е дел од Санскритот. Тоа не треба да се докажува.

Пожелен е во случаи кога некој ќе ни каже дека dog=куче бил "блгарски",а вистината е дека е тоа kuTTi и уште 50 зборови со корен КУТ(ре).

А што прави кучето? Лае или lalajjihva-bitch-kucka.

Куче, не е на старо-Македонски или Прилепски?Нема проблем.
Пес или pEy.

И песот лае-alaka.(Sanskrit Lexicon)
Но,песот и апе или aRpam,gRhapAla...

Пазете се од бесен-bhaSa ,bhaSaNa пес.

Немал педигре?
Џукела-dhavala

Ај да видам некој потомок на Татарот Мостич, па да му кажам, ај не лај-jneLLai (Tamil Lexicon).
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.583
Македонскиот јазик,секако дека е дел од Санскритот. Тоа не треба да се докажува.
Со 6000+ сродни или исти зборови не треба да се докажува, но мора да се истражува, да се бараат додатни врски, и да се нижат книги!

Страшно многу сме назад, а тоа е тематика која МАНУ треба да се организира и да ја истражува максимално, а ништо не прави (колку јас што знам). Барем македонско-санскритски речник да состават.

Србите не тепаат по ова прашање на слепо. Погледнете некои наслови:

1. Бранислава Божиновиќ, “Речник на сродни српско-санскритски зборови’’ (Пешиќ и синови, Белград).

2. Горан Арсиќ “Научи санскритски” (Пешиќ и синови, Белград, 2004).

3. Радмило Стојановиќ, “Санскритска читанка’’ (издавачка куќа Мирослав, Белград, 2000).

4. Радмило Стојановиќ, “Вовед во санскритски’’ (Прометеј, Нови Сад, 1997).

5. Радмило Стојановиќ, “Санскритски: Периферна морфологија’’, (Институт за странски језици, Белград, 1977).

6. Драгослава Рисимовиќ, “Речник санскрит-српски’’ (Белград, 2002)

Да не зборам дека ја преведоа Мајрхоферовата “Санскритска граматика’’ во 2002. година...
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.583
Еве некои санскритски-македонски зборови:

аgan - оган
bagas - бог
brath - брат
bhala - бела
chata - чета
deti - дете
div - див
dina - ден

dama - дома
girya - гора
grad - град

iskra - искра
kada - кога
kuta - куќа
lot - лут
laghi - лаган

ljubhva - љубов
matr - мајка
mala - мал/а/о/и
more - море
mil - мил
nabas - небо
nava - нов/а/о;
paraha - прав
prati - против

panca - пет
pena - пена
rabh - роб

rosa - роса
sa - сол
sila - сила
sas - шест
stan - стан
sabha - соба
stala - астал

tata - тат(к)о
ta - таа (личност)
trassti - да тресеш

trang - траг
tamas - тама, темнина

tri - три; triydosa - тринаесет
tada - тогаш

vicur - вечер
vi - вие
vas - вас
viva - жива ............
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Хехе... е ова е добро. Ќе испадне ние со Македонски со цел свет може да се разбереме, а?

И стварно што не се фатат за работа оние фосилине во МАНУ? За што земаат плата, да дремат?
 
K

KomitaMKD

Гостин
Супер. Ова докажува дека сме прастара нација. И не знам што се жалите на МАНУ кога тие и незнаат која е нивната работа. Веројатно нивната работа е да го преживеат денот и ништо повеќе. Сепак одлични факти на наша страна.
 
Член од
16 јули 2008
Мислења
54
Поени од реакции
2
Прастара нациjа сте, Санскрит е од 1500 BC :) Заборавив, коj бил владетел на Античка Македониja во овоj период?
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Прастара нациjа сте, Санскрит е од 1500 BC :) Заборавив, коj бил владетел на Античка Македониja во овоj период?
Развитокот на јазикот со владетели? Поконкретно да кажеше поврзаноста нешто не ми е јасна ;)

пазете од 1 до 10 броевите
  1. éka-
  2. dva-
  3. tri-
  4. catúr-
  5. páñcan-
  6. ṣáṣ-
  7. saptán-
  8. aṣṭá-
  9. návan-
  10. dáśan-
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
НЕ бе писмото на сон му дошло на Кирил и Методиј кои инаку биле Грци нели, и во сонот почнале одма азбуката да пишуваат. Оваа грчката иако била супериорна, супер писмена, нееееее на сон ми дојде таа и таа азбука и мора со неа, нека ми извини хеленизмот.

Кога ја напишале, со торбичката од село во село од град во град:

- Абе момче ти Словен си ?
- Да.
- Еве ти азбука да не бидиш неписмен.
- Абе момче ти Словен си ?
- Не, Германец.
- Ааа ти писмен си , не ти треба тебе.

Ова се вели историја.
 
Член од
16 јули 2008
Мислења
54
Поени од реакции
2
Значи до 1500 BC имало македонци и jазикот им бил Словенски? Две, три... ? :pos2:И всуштност Санскрит е македонски диалект?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.267
Значи до 1500 BC имало македонци и jазикот им бил Словенски? Две, три... ? :pos2:И всуштност Санскрит е македонски диалект?
Македонци имало 1500 години пред новата ера. И тогаш постоела Македонска култура, јазик, држава. Нивниот јазик бил МАКЕДОНСКИ, а земјата МАКЕДОНИЈА. Словенството ни тогаш а ни денес не постоела или можеби знаеш каде се протегала СЛОВЕНИА во тоа време, или кој бил главен град на СЛОВЕНИА во 1, 6, 4 век Пред новата ера, или кои биле СЛОВЕНСКИ кралеви во антиката.... Словенство е дел од МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛЗАЦИЈА која продрела на исток. Тоа што ти го нарекуваш СЛОВЕНСТВО е МАКЕДОНСТВО.

А како се викала Бугарија пред 2000 години?? Ние се викавме Македонија и Македонци, а вие?

Ако сте го менувале името, значи сте менувале и народ и нација.
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Стварно, Македонија и Македонци постои со милениуми, а Бугари, Срби од кога постојат? :icon_lol:
 
Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.092
Поени од реакции
154
Sovremeni Bugari - Tatari,Chausi,Mongoli,Turci:baeh::baeh:
Sovremeni Srbi - Luzicki Srbi
Sovremeni Hrvati - Horvati od granicata so Polska i Germanija

I moderni Makedonci - Anticki Makedonci
 

Kajgana Shop

На врв Bottom