Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.316
Поени од реакции
81.959
Зашто ти на пример, сметаш дека е тоа лошо?
Веројатно заради тоа што фашизмот, како идеологија, има горки плодови во реалноста. Затоа што фашистите направиле ова, или она - безброј примери. Според делата, а не според тоа која им била идеологијата.
Затоа никој не ја тагира фашистичка Португалија, подеднакво како фашистичка Италија. Едните правеле безброј недела, другиве не.

Делата им се тие, на Бугарите, учество во стратешките планови на оската и со тоа придонес кон нивните неморални и неетички планови и цели.

Нерелвантно е, затоа што, биле фашисти, или не, тие учествувале во целите на оската, испорачувале Евреи и тн. и тн.

Ако ги прогласиме за нефашисти или фашисти, тоа нема ни јота да го смени тоа што веќе го направиле.

Фор д рекорд, јас мислам дека повеќе може да се каже дека биле фашисти, отколку не. Но, не е така чиста ситуацијата, како на пример што е во случајот на Португалија - сигурно фашистичка држава, која и продолжила до 74-та тоа да биде, но, на која ама баш (речиси) ништо не можеме да и замериме, во контекст на Втора Светска Војна. Ни приближно, како на Бугарија, или Романија, кај кои не може така чисто да се каже, дали се фашисти, или не.

Борис не бил фашист и не ги сакал многу-многу. Но Филов и други, веќе е друго прашање.

Така да, во крајна линија, не ни е битно некој дали бил фашист или не, туку дали и како учествувал во хитлеровата коалиција, кои злодела ги извршил. Четниците не биле фашисти, а заклале еден тон невини луѓе.
Види, знаеш дека немам ништо лично против тебе, никогаш не сум имал ама релативизираш за да дојдеш до момент каде што со "ама ова..." оправдуваш нешто што не е за оправдување.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
33.234
Поени од реакции
49.649
Види, знаеш дека немам ништо лично против тебе, никогаш не сум имал ама релативизираш за да дојдеш до момент каде што со "ама ова..." оправдуваш нешто што не е за оправдување.
Каде тоа оправдувам? И што релативизирам? Дали била фашистичка или не?
Тоа не можам, со 100% сигурност да го кажам и е нерелевантно. Битно е дека окупирале тука и правеле, тоа што правеле (депортирале Евреи и тн.)

Јас никаде не негирам дека бугарската држава во 21-ви век истапува од национал-шовинистички позиции и бара смешни работи од нас. И на Европа тоа и е јасно.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.002
Поени од реакции
11.972
1606430954334.png

Гледате како и браќата Албанци ве поддржаа, не сакаат никој да им се меша на нивни терен. Заедно, кон една светла будучност на Северна Илирида.
 

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
15.576
Поени од реакции
12.487
1606441749938.png

Ама ние треба да смениме устав дека немаме претензии спрема соседите. :icon_lol:
 
Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
Член од
21 мај 2012
Мислења
323
Поени од реакции
99
Б Конески е користел српска пишешта машина кога е правел езикот ви. Затоа нема шт Ју ја ';)
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom