Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 јануари 2015
Мислења
975
Поени од реакции
910
Населението на Пиринска Македониjа е македонско во географска и генеалошка смисла, и мештаните, и доjдените таму од другите делови на Македониjа. Затоа неговата демографиjа, и тогаш, и денес, се додава на останатата македонска диjаспора каj источниот сосед.

Инаку по трет пат ти кажувам божемски ќе сфатиш. Далеку пред да има поново бугарска држава, од XV век, се одвива првата голема и временски долга миграциjа на Македонци во денешна Бугариjа. Познати се како Арнаути затоа што иделе/бегале од подрачjа соседни на Албанците. Иако упорно нив сакаш да ги истуркаш настрана од статистиката за македонска диjаспора таму, тоа не го менува фактот што тие не чинеле некоj посебен национален елемент во нивните нови населби, туку им се придружиле на останатите Бугари и преку нивниот наталитет го зголемиле бугарскиот православен етникум. Трагите што ги оставиле и денес се видливи преку убавата архитектура што jа имат изградено на сите места каде се мигрирани вредните т.зв. Арнаути.

Читаj за Арнаутите https://strumski.com/biblioteka/?id=678

Битните настани во минатото на Македониjа, секоj од нив, како последица од воените порази и одмаздата врз македонското население, обавезно резултирале во значаjни бранови во источен правец. Само Кресненското востание во Пиринска Македониjа во 1879 г. ѝ дава на Бугариjа преку 30 000 христијани. Еден настан има дури толкава демографска димензиjа. Илинденско востание, Балкански воjни (ептен трагични, например цел Кукуш уништен и и одма протеран каj Бугарите, таму бегат сите избркани од Источна Егеjска Македониjа генерално уште додека трае Втора балканска), Охридско-Дебарското востание исто носи во источниот сосед 30 000 бегалци. Потоа доаѓа Прва светска, со Македонски фронт и тешки последици за локалното население кое чувствувало потреба од помирна средина барем за идната генерациjа, го имаш споразумот Калфов-Политис, коj додатно jа мултиплицира македонската диjаспора во Царство Бугариjа. Можеш да замислиш дека целата броjна мештанска егзархиска администрациjа, попови, учители, општински кадар, е избркана од Грците и Србите.

Тоа се организираните миграции, бегалци, или протерани, и обjект на договорена размена на население. Меѓутоа надвор од нив остануват спонтаните преселби, тие што ги носат таму македонските револуционери и преродбеници и нивните семеjства во мирна доба, еснаф и трговци, и не се последица од некоj историски потрес. Пример е паланката Ново Село каj Видин во Северозападна Бугариjа, компактно македонска, од Кумановско претежно, вероватно избегани заради албански притисоци. Така да мора да ги земеме во предвид и такви постоечки, меѓутоа нерегистрирани преселби што не се случило во склоп на големите настани.

Да не заборавиш дека уште се барат:

филми, документарци, конференции, книги, изложби, феjлетони во медиумите, ТВ емисии, панели, комеморации, споменици, плочи посветени на српскиот терор во броjка што доликува на должината на периодот на српски терор во Вардарска Македониjа.

Даj да видиме како е таа тема доволно апсолвирана како што ти велиш.

Читаj внимателно. Уште еднаш те повикувам.

Се барат:

родум Македонци премиери, политици, генерали, академици, митрополити и врвни уметници од иста броjка во српската држава како што ги има во бугарската?

Баба Ванѓа во е избегана каj негаторите Бугари фашисти, затоа што?
Ги рачунаш и старите иселеници уште од 15 век, па натака. Ова дело и ја го имам читано, али или не разбирам убаво бугарски, таму нема информации за иселеници ни во 30 села, нит па има детално опишано.

Преку еден српски сајт имам собрано информации за иселеници во до сега 136 села низ Србија, а не сум ни до пола стигнат со иселениците. Како што се селеле во Бугарија, така се селеле и низ Србија, Романија, Турција (муслиманите), прекуокеанските земји.
Надвор од Македонија има повеќе народ со македонско потекло од колку во Македонија, тоа е сигурно.

родум Македонци премиери, политици, генерали, академици, митрополити и врвни уметници од иста броjка во српската држава како што ги има во бугарската? Ова не мора тотално е небитно.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
961
Поени од реакции
334
Ги рачунаш и старите иселеници уште од 15 век, па натака. Ова дело и ја го имам читано, али или не разбирам убаво бугарски, таму нема информации за иселеници ни во 30 села, нит па има детално опишано.
Примети дека авторот е Македонец од Солун? Ебате прадивникот! Инаку и сам можеш да побараш додатно информациjа доколку сакаш, а гледам дека немаш желба. Ако. Арнаутите се сконцетрират во Пиринска Македониjа, односно во околината на поранешен Неврокоп, денешен Гоце Делчев, и во Пештера, Брацигово, Црнча, Батак, Дебраштица во планината Родопа, и се одлични ѕидари. Другите ограноци ги гледаш на картата што jа имам постирано предходно.

Како што се селеле во Бугарија, така се селеле и низ Србија, Романија, Турција (муслиманите), прекуокеанските земји.
Се селеле, велиш. Добро. Аjде да ги видиме историски важните особи, односно тие што се идентитетски капитал. Важи? Например што е основачите на ВМОРО. Тие се избегани каj:

1. Бугарите фашисти негатори
2. Србите наши словенски браќа небески православен народ
3. Турциjа
4. месечината

родум Македонци премиери, политици, генерали, академици, митрополити и врвни уметници од иста броjка во српската држава како што ги има во бугарската? Ова не мора тотално е небитно.
Нормално така ќе кажеш бидеjќи доминациjата на Македонците во воениот, политички, духовен и културен живот на бугарската национална држава влегува во директен судир со македонската историографиjа коjа е пишувана од комунисти со цел воспитување омраза против еден одреден сосед.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Овој Бланко да ти бил роден за политичар, позаебан е и од Заев. Како ти пика зборови во устата што не си ги кажал, па Новаковиќ па тинтири Минтири цел реферат напиша. Па дури и ме спомнува во контекст со Бугарите тука само и само затоа што не ја купувам македонистичката фантазија.

Туку денес бил роденден на Гоце Делчев, големиот револуционер, егзархистички учител и водач.

И денес по тој повод го читам ова:


Големата комуњарка и Југословенка со типичен комуњарски и Југословенски менталитет го доловува менталитетот на мнозинството во државата. Значи според неа темелите на оваа држава кои патем почиваат на грбот на егзархисти како Гоце Делчев и егзархистичката организација ВМОРО се лажни и егзархистите вршеле пропаганда против Македонија. Така е, Македонија може да биде само Југословенска бидејќи тоа е суштинското и природното за една типична комуњарка како неа.

Кој шљам од народ човече. Робски менталитет до коска. Пинкови звездички и звезде гранда за овој народ само...
Трубо, вчера беше роденденот на Гоцета
 
Член од
6 април 2007
Мислења
961
Поени од реакции
334
Ма каква Лилjана Поповска. Дете на неjзиниот тато и толку. Мрш у неповрат. Бугарска телевизиjа ќе се емитува, а Поповска ако сака слободно нека цркне.
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
975
Поени од реакции
910
Примети дека авторот е Македонец од Солун? Ебате прадивникот! Инаку и сам можеш да побараш додатно информациjа доколку сакаш, а гледам дека немаш желба. Ако. Арнаутите се сконцетрират во Пиринска Македониjа, односно во околината на поранешен Неврокоп, денешен Гоце Делчев, и во Пештера, Брацигово, Црнча, Батак, Дебраштица во планината Родопа, и се одлични ѕидари. Другите ограноци ги гледаш на картата што jа имам постирано предходно.


Се селеле, велиш. Добро. Аjде да ги видиме историски важните особи, односно тие што се идентитетски капитал. Важи? Например што е основачите на ВМОРО. Тие се избегани каj:

1. Бугарите фашисти негатори
2. Србите наши словенски браќа небески православен народ
3. Турциjа
4. месечината


Нормално така ќе кажеш бидеjќи доминациjата на Македонците во воениот, политички, духовен и културен живот на бугарската национална држава влегува во директен судир со македонската историографиjа коjа е пишувана од комунисти со цел воспитување омраза против еден одреден сосед.
Јас сакам да читам и бугарски книги со потекло на населението низ бугарските градови и села. Али досега не сум наишол на ништо што ме интересира. т.е ја иам само две дела од бугарски автор читано. Кустендилско Краиште и Пијанец, од првото дело повеќето села се во Србија. Ако имаш да ми дадеш литература слободно пиши ја овде или во приватна порака.

Бугарските фашистички окупатори.
Во ВМРО имало личности со различни гледишта. Имало такви што ја сакале Бугарија, такви што биле за обединета Македонија, такви што подоцна преминале на српска или грчка страна.

Ти си тој што треба да докаже дека има преку милион иселеници во Бугарија.

За мене е тотално небитно.
 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.048
Поени од реакции
12.443
Ма каква Лилjана Поповска. Дете на неjзиниот тато и толку. Мрш у неповрат. Бугарска телевизиjа ќе се емитува, а Поповска ако сака слободно нека цркне.
И што дека ќе се емитува? Ќе гледа некој тоа?
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Бољшевиците и живковистите кои го владеат Бугарското општество и ден денес и мислат дека оваа е доба кога имаа одврзани раце од Сталин да раселуваат луѓе, да затвораат граници или да затвораат зашто некој слушал Скопско радио. Па сега трескаат со раце по маса и викаат признај, мислиш за судење се работи. Истите тие ден потоа бараат да сме ги сакале или плачат дека сме гледале Пинк. Истите тие живковисти од 1920 до 1948 признаваа Македонци, па потоа Сталин им кажа не признавајте и се премислија. Тешки шизофреници се во прашање, луѓе кои се мразат себеси и све околу нив.
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
721
Поени од реакции
2.355
И што дека ќе се емитува? Ќе гледа некој тоа?
Србоман, Тито ти го испрал мозокот што автоматски не ти дозволува да ја видиш вистината што ја емитува БНТ. Со ваков говор на омраза не ни заслужуваш ЕУ, не се исполнува договорот за добрососедство и после се чудиш за ветото. Уште те раководат службите од Белград и Москва, никогаш нема да бидеш европски граѓанин.
 
Член од
16 август 2018
Мислења
239
Поени од реакции
267
https://vocentar.com/kakvo-gazene-na-bugarite-tie-imaa-odredi-za-siluvane-vo-makedonija-i-juzhna-srbija/

"Бугарите и нивната војска се познати по зверствата. Такви зверства малку кој прави. Германците убиваат, но Бугарите се изживуваат. Вадење деца од стомакот на трудните жени, набивање деца на бајонети, силувања пред членовите на целото семејство. Тоа се работи кои Бугарите ги правеа."

Ако ова му го правеле на с'штиот народ, што ли им правеле на непријателите? :eek:
 
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Ем Македонец си ем голем борец за вистината.
Автоматски споено мислење:

https://vocentar.com/kakvo-gazene-na-bugarite-tie-imaa-odredi-za-siluvane-vo-makedonija-i-juzhna-srbija/

"Бугарите и нивната војска се познати по зверствата. Такви зверства малку кој прави. Германците убиваат, но Бугарите се изживуваат. Вадење деца од стомакот на трудните жени, набивање деца на бајонети, силувања пред членовите на целото семејство. Тоа се работи кои Бугарите ги правеа."

Ако ова му го правеле на с'штиот народ, што ли им правеле на непријателите? :eek:
Извор: Директорот на србската академија за национална безбедност (y)(y)

А пази што вели, Македонија и Јужна Србија. Оваа навидум скромна реченица многумина не и даваат многу значење но за Србите Јужна Србија е скоро цела територија на денешна Македонија. А Македонија според нив почнува од Демир Капија надолу. Не се мои толкувања тоа, туку на Цвијиќ.

Туку некакви докази за вадење бебиња од стомак и др.? Знам дека зборот на небесните во оваа држава е закон ама пак да видиме нешто во вид на слики, извештаи од меѓународни комисии?
 
Последно уредено:

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.903
Поени од реакции
7.761
Ако ова му го правеле на с'штиот народ, што ли им правеле на непријателите? :eek:
Што им правеле на непријателите? Бегале од нив ко пички... :)
Туку некакви докази за вадење бебиња од стомак и др.? Знам дека зборот на небесните во оваа држава е закон ама пак да видиме нешто во вид на слики, извештаи од меѓународни комисии?
Сакаш меѓународни комисии во војна?
Доволно е она што го кажуваа нашите баби и дедовци. Се однесувале како вистински џелати, не било пред 200 години па да се заборави.
Факт е дека Бугарија биле во сојуз со фашисти и дека поставиле окупаторска власт во Македонија. Фашисти и окупатори, колку некому не му се допаѓало тоа.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.305
Поени од реакции
12.426
Што им правеле на непријателите? Бегале од нив ко пички... :)
Сакаш меѓународни комисии во војна?
Доволно е она што го кажуваа нашите баби и дедовци. Се однесувале како вистински џелати, не било пред 200 години па да се заборави.
Факт е дека Бугарија биле во сојуз со фашисти и дека поставиле окупаторска власт во Македонија. Фашисти и окупатори, колку некому не му се допаѓало тоа.
Може, ама и за периодот од 1912 до 1941.

1612613260978.png


Зошто ли книгава била забранета во Југославија? Авторот, Хенри (Анри) Пози, е француз.

Henry Pozzi is of an old French Protestant family. His mother was English, a direct descendant of Hampden. He was for nearly thirty years a member of the French and English Intelligence Services in the Balkans and Central Europe; and ten years in charge of the Balkan Secret Service of "Le Temps". Therefore the author is by far thebest qualified person to discuss the events displayed in his work "War is Coming Again". The book was prohibited in the Little Entente, Greece, Turkey and in Yugoslavia.

Зошто толку малку се знае за периодот на српското владеење во Македонија, а толку многу за бугарските фашисти? Не очекувам ти да ја читаш книгава пошто веќе си кажа дека имаш српски корени. Јас лично ништо немам против тебе и твојот српски народ, туку само сакам вистината да се знае, поточно вистината околу работите кои се случувале во Македонија во тој период. А во однос на тоа кој вие гледате ко брат и пријател си е ваша работа и воопшто не ме интересира. Србите морале во долж на границата со Бугарија да постават ограда со бодликава жица и жандармерија која пукала на се што доаѓало од југословенска страна кон границата со Бугарија за да го спречат населението од Вардарска Македонија да пребегнува во Бугарија. Зошто населението бегало и зошто бегало баш во Бугарија? Еве некои интересни приказни од книгата кои можеби малку ќе фрлат светлост на тие настани:

At Skoplje, Mr. Jovanovitch, the representative of the Press-Bureau, took possession of me. He had been telephoned the night before by Radovanovitch. He and his friends did not leave me for a minute. I was presented to a crowd of amiable people, civil and military, and I had the pleasure of encountering them at each step afterwards. They followed me to the mosque where I thought I was alone ; to the old Macedonian quarters where their occupation hardly appeared to call them ; even to the Frenchmilitary cemetery, three miles from the city, where, without me, surely they would never have gone.I did not, however, remain long under this supervision. On the evening of the fourteenth of July a terrible storm kept me very late at the Cercle Francais on Peter the First Street. When it rained the hardest I insisted on leaving. There was no reason to hesitate
any longer. My cover was complete, for the electric current had been cut off far fear of accidents, and my all-too-faithful escorts had sought shelter.My guide, I will not give his name, took me to a house where I found a mother nursing a little girl of ten or twelve years of age. I learned that this child, having been surprised talking Bulgarian with one of her little friends, had been bound to a bench before the class, and whipped until the blood came. Her back, her hips, and her thighs were covered by great sores. She could hardly walk, and she cried with pain when she sat down. They had warned her, however, that if she missed school or arrived late the punishment would be renewed."Do you employ corporal punishment in your schools?" I asked Jovanovitch that same evening at the Grand Cafe. "Never!" he replied. "Do you take us for Germans ?

" Sir," the father of the wounded child had said to me when I was getting ready to leave, "you see how they treat our children ! What they do to our children they do to us all. A Macedonian woman who enters a police station or a gendarmerie is received as a prostitute ; a Macedonian merchant who gives credit to a Serb official will never be paid, and if he demands payment he is asking for ruin ; our peasants succumb under the burden of taxes and if they are one day late in paying them, they are seized and thrown out of their homes. The shepherds who go to the mountains are allowed to take only one day's provision with them ; and one of them must come for provisions each morning and give an account to the police of what he has seen, what he has heard, and whathe and his companions are going to do during the day. Our letters are opened, our children questioned at school on what takes place in their homes ; we cannot even have the right to go from one village to another without permission. But never have ourpeople been more faithful to Macedonia! When she finally falls on the Serbs our vengeance will be as pitiless as the justice of God.""What that man told you," said a Frenchman to me (one whom a long stay in Macedonia had familiarised with things), "is, unfortunately, the truth. There is not a word you can strike out. Nothing can give you an idea of the atrocious regime inflicted by the Serb administration on the Macedonian populations. I knew the bashi-bazouks. They were lambs compared with the Serbs ! "

The father of the little girl took me through the storm to the end of the Turkish city on the other side of the Vardar. He took me to the home of some people whose address had been given me at the French consulate by one of the guests staying there."My God, sir," said a woman to me as we went in, "we are lost if anyone has seen you enter."Her husband and she looked at me curiously in the light of a flickering lamp on the corner of the table. They were puzzled by this "Franski" who did not fear the police. They plied me with questions. "Are you going to Veles? To Chtip? To Negotin? To Bitolj? You will be well received because the Serbs fear the French, but you will see nothing."

The man hobbled about painfully, and his fifty years appeared seventy. His legs had been broken with the butt-end of a musket in the prison where he had been put for two years simply because his brother had fled from Macedonia. In this prison he had to polish pencils and metal penholders. He had to polish a thousand each day, and was not allowed to sleep until he had made thecount. Twice a week, in the dead of night, the gendarmes would lead him to the torture chamber where each prisoner was given twenty-five cudgel blows on the balls of the feet and on the hands, which had been previously soaked for half an-hour in warm water. Food consisted of two pounds of black bread each day, and two glasses of water at noon. The chains on his ankles weighed forty pounds.His deformed feet and hands bore frightful scars. The broken bones had knitted together above the knee without having been set in place, and they protruded through the skin.The man who gave me the address of these poor people asked me next day what I thought about it all. "If it were not so dangerous for them I would have given you ten or twenty other addresses," he said. "All those who leave prison are in the same state, and half of them, at least, leave it only to be cast into a common grave. What takes place in these ‘houses of death,’ as the Macedonians call them, is unimaginable. But you can make a pretty good guess if you have ever seen an accused man return froma questioning by the police magistrate. I saw an accused at Ochrida who had had his natural issues ‘ buckled’ both before and behind , and was then forced to eat and drink copiously for three days. He howled with pain, but he confessed nothing-which is of little importance, since, probably, he had nothing to confess. Then they beat him unconscious in such a manner that not a tooth remained in the front of his mouth."Dr. Trumbitch, former minister of Foreign Affairs of Serbia, Stefanitch and Meslitch, at Belgrade, and a high Serb personality of the opposition with whom I dined at the home of a common friend at Zemoun, had furnished me such details of the penitentiary regime that I was ready to listen to anything."If it were known," they had said to me, "what takes place in our prisons, a cry of horror would resound all over Europe. The offices of police magistrates are torture chambers.

The prisons are hells of suffering and ignominy. Thousands of human beings, men and women, even children, are tormented there and suffer without hope. Political prisoners are packed into cells too small to permit of any movement, and there they are left for weeks in an unbreathable atmosphere with their own mess rising up to their
ankles. They take them out only to beat them to death or to subject them to ignominious outrages. The Valaque abomination, for which the Turks have been so much reproached, is a favourite resort when all else has failed to make the suspects confess. Even old men and women are subjected to it."The Serbian language is enforced in the schools, yet at home the children speak to their parents in Bulgarian, for their parents know no other. Yet which language moulds their souls, and their secret personality? Which of the two languages do they employwhen they reflect, when they speak to themselves? That of the mothers, or that of the schoolmasters?All the Macedonians have had to Serbianise their names by ending them with "itch" instead of "off." From one end of the country to the other all traces of "Macedonianism" have disappeared; store-signs, menus, inscriptions on tombs, all are in Serbian. You will not find a paper, a magazine, a book, a pamphlet, or a single inscription in the Bulgarian language throughout all Macedonia. And yet fifteen years ago it was the only language spoken there. The swiftness of this change may be due to enthusiasm for Serbia, but it may not be entirely uninfluenced by the fact that the smallest letter in Bulgarian may cost its writer anything from six months to five years in prison, and a dose of cudgel blows before, during, and after.The "loyalty" of Macedonians in impeccable. Their deference towards all who have the slightest authority is touching. They express their joy in a loud voice at having "become Serbs again."But this loyalty, this deference, this joy, becomes a little ironic when one discovers what it hides."No one needs to preach hatred of the Serbs to our compatriots," Macedonian refugees in Bulgaria said to me. "They have only to open their eyes to become filled with it."It is true.I have returned from Macedonia stupefied, revolted, disgusted, by what I saw there; by what I heard and learned there, thanks to the special means of information of which I was able to avail myself, in spite of the immense effort on the part of Serbian agents to prevent my discovering the truth.I am a Frenchman who profoundly loves Serbia, and has sufficiently proved it for twenty years, yet I declare unhesitatingly that the officials, judges, priests and police who represent Yugoslavia in Macedonia are a dishonour to their nation.Before going actually to the spot and seeing things with my own eyes, I refused to admit the reality of the accusations made by the Macedonian organisations of Bulgaria against the Serbian administration in Macedonia.But now I know that they do not contain a word that is not true. All the cases of atrocity, violence, despotism and immorality that I have been able to check have, without a single exception, been true. Materially and morally, the annexed peoples are crushed,plundered and martyrised beyond all belief. And there is no chance of their getting justice, aid, or protection.In Macedonia the Serbs confiscate, imprison, torture, violate and assassinate, continually, tranquilly and abominably.Last August, at Topsider, a French official, whose name I cannot, to my great regret, publish, said to me : "They send down there the scum of the Yugoslav administration, all those whom it has been impossible to break or maintain elsewhere. They are a rabble of thieves, of sadists and extortioners. Their ignorance, their vanity, and their immorality is unimaginable."Here are a few more of the things I saw in Macedonia. In one of the busy streets of Bitolj I heard frightful cries coming from the open window of a primary school. Two masters were beating half a-dozen young boys, who were tied to their benches " Dirty Bulgars ! " yelled the masters. " Sons of Macedonian sows ! I'll teach you Serb, I will ! "A Croat lieutenant from Zagreb was with me at the time. " What these chaps are doing here, they would like to do with us at home," he said. "Devils, they are, not men ! "Near the village of Orasac, between Kumanovo and Novoselo, I saw a peasant attached to a tree with his trousers down. His face, his back, and his belly were covered with blood. Three gendarmes and a non-commissioned officer stood round him. A fourth gendarme came out of a house. He was carrying a cat in a sack. They tied the cat above the peasant's knees, and then pulled his trousers up over the furious cat. All the village, men, women and children, looked on in silence. The man, his flesh torn by the enraged beast, screamed in agony. "Let's get out of here ! " said the Frenchman who had driven me there in his car. " If we intervene they will let him go, but they'll only blow his brains out as soon as we have turned our backs."

In all the cemeteries and churches of annexed Macedonia, Belgrade has removed all the Bulgarian inscriptions from the altars, from the walls and from the tombs. In many cases they have emptied the tombs and the crypts of their contents.At Skoplje, for example, more than forty corpses were torn from the Church of Saint- Dimitri." What have they done with them? " I asked Mr. Jovanovitch's assistant who was showing me the church."They heaved them into the Vardar," he replied.At Veles, the Bulgarian officers who fell in the course of the last battles of the Franco- Serb offensive of September, 1918, had been interred in the old Church of Saint- Pantaleimon. Their remains were exhumed by the Serbs and cast on to the rubbish heap.
 
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Сакаш меѓународни комисии во војна?
Доволно е она што го кажуваа нашите баби и дедовци. Се однесувале како вистински џелати, не било пред 200 години па да се заборави.
Факт е дека Бугарија биле во сојуз со фашисти и дека поставиле окупаторска власт во Македонија. Фашисти и окупатори, колку некому не му се допаѓало тоа.
Абе остај ти баба ти што ти рекла. Дај докази дека овој Србинов ова што го кажува се вршело во Македонија. Моите баби и дедовци не ми кажуваа такви работи. Еден од дедовците ама ич не ги сака Бугарите и никогаш не разбрав зошто бидејќи влакно не му фалело од главата ни нему ни на неговото семејство од Бугарите а Грците му имаат закопано вујко жив под земја. А инаку е тежок есдесовец и Југоносталгичар.

Кажи ми чија тоа територија на држава Бугарите окупирале во ВСВ?

Инаку немало војска која не направила лошо а поминала низ Македонија. Можеби овие од Западна Европа биле китки за мирисање ама се што е од Балканот е исто ѓубре. Дека Бугарите насила земале храна или му удриле ќотек на некој цивил е вистина. Убивале цивили? И тоа да, поготово ако биле комунистички подпомагачи или србомани како тие од Порече. Дали тоа не го правеле Србите кога Македонија била под србска окупација? Или Грците во Егејска Македонија? Но нешто друго е проблемот, а тоа е дека упорно некој ги покажува со прст бугарските злосторства а се друго е под тепих. Епа луѓето не се глупи, се гледа тоа од далеку. А се знае и кој го подбуцнува сето тоа.
 
Последно уредено:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.592
Поени од реакции
2.710
Населението на Пиринска Македониjа е македонско во географска и генеалошка смисла, и мештаните, и доjдените таму од другите делови на Македониjа. Затоа неговата демографиjа, и тогаш, и денес, се додава на останатата македонска диjаспора каj источниот сосед.

Инаку по трет пат ти кажувам божемски ќе сфатиш. Далеку пред да има поново бугарска држава, од XV век, се одвива првата голема и временски долга миграциjа на Македонци во денешна Бугариjа. Познати се како Арнаути затоа што иделе/бегале од подрачjа соседни на Албанците. Иако упорно нив сакаш да ги истуркаш настрана од статистиката за македонска диjаспора таму, тоа не го менува фактот што тие не чинеле некоj посебен национален елемент во нивните нови населби, туку им се придружиле на останатите Бугари и преку нивниот наталитет го зголемиле бугарскиот православен етникум. Трагите што ги оставиле и денес се видливи преку убавата архитектура што jа имат изградено на сите места каде се мигрирани вредните т.зв. Арнаути.

Читаj за Арнаутите https://strumski.com/biblioteka/?id=678
Глупаво е да се зборува за македонска дијаспора во Бугарија во 15 век. Нема доволно податоци за да се дефинира од денешен аспект.
Но, ете тебе во недостиг на податоци може да ти служи за шпекулирање. Демек дијаспората не е од 19 и 20 век туку од 15, што е невидена глупост.
Битните настани во минатото на Македониjа, секоj од нив, како последица од воените порази и одмаздата врз македонското население, обавезно резултирале во значаjни бранови во источен правец. Само Кресненското востание во Пиринска Македониjа во 1879 г. ѝ дава на Бугариjа преку 30 000 христијани. Еден настан има дури толкава демографска димензиjа. Илинденско востание, Балкански воjни (ептен трагични, например цел Кукуш уништен и и одма протеран каj Бугарите, таму бегат сите избркани од Источна Егеjска Македониjа генерално уште додека трае Втора балканска), Охридско-Дебарското востание исто носи во источниот сосед 30 000 бегалци.
Со сите преселби поради различни причини бројот останува околу 200 000.
Потоа доаѓа Прва светска, со Македонски фронт и тешки последици за локалното население кое чувствувало потреба од помирна средина барем за идната генерациjа, го имаш споразумот Калфов-Политис, коj додатно jа мултиплицира македонската диjаспора во Царство Бугариjа. Можеш да замислиш дека целата броjна мештанска егзархиска администрациjа, попови, учители, општински кадар, е избркана од Грците и Србите.
Колку си прост човече. Знаеш ли што значи зборот мултиплицира??
Да се зголеми за неколку пати.
Во случајот на иселените после Првата Светска Војна се работи за зголемување коешто не е ни оддалеку мултиплицирање туку се преселуваат околу 20-30 000 Македонци од Егејот.
Тоа се организираните миграции, бегалци, или протерани, и обjект на договорена размена на население. Меѓутоа надвор од нив остануват спонтаните преселби, тие што ги носат таму македонските револуционери и преродбеници и нивните семеjства во мирна доба, еснаф и трговци, и не се последица од некоj историски потрес. Пример е паланката Ново Село каj Видин во Северозападна Бугариjа, компактно македонска, од Кумановско претежно, вероватно избегани заради албански притисоци. Така да мора да ги земеме во предвид и такви постоечки, меѓутоа нерегистрирани преселби што не се случило во склоп на големите настани.

Да не заборавиш дека уште се барат:

филми, документарци, конференции, книги, изложби, феjлетони во медиумите, ТВ емисии, панели, комеморации, споменици, плочи посветени на српскиот терор во броjка што доликува на должината на периодот на српски терор во Вардарска Македониjа.

Даj да видиме како е таа тема доволно апсолвирана како што ти велиш.

Читаj внимателно. Уште еднаш те повикувам.

Се барат:

родум Македонци премиери, политици, генерали, академици, митрополити и врвни уметници од иста броjка во српската држава како што ги има во бугарската?

Баба Ванѓа во е избегана каj негаторите Бугари фашисти, затоа што?
Глупсон.
Баба Ванѓа не избегала во Бугарија затоа што не можела да ја трпи српската окупација, туку се омажила од Струмица во Петрич во текот на Втората Светска Војна. Селата од каде што потекнуваат таа и нејзиниот сопруг се на 20 км воздушно растојание од двете страни на границата.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Прав си бил дедо ти што мразел Бугари, ти си глупиот тука. Тие со Ароманско потекло биле протерувани/убивани од Бугарската армија во Битолските села за време на ПСВ. Ама ти си толку глуп што не ја познаваш историјата на својот народ, а се мешаш во таа на друг етнос. Уште поиронично што истата асимилација преку цркви му се случувала и на твојот народ каде што еден брат бил Грк, а друг Бугарин.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom