Што е религија?

• Креатор на темата Само Човек
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
С

Само Човек

Гостин
Во последно време на подфорумот се најдоа многу луѓе кои незнаеја да извадат дефиниција за Религија.
Сите религии се базираат на верувања.
Сите религии имаат иста цел, Бесмртност или Спасение.
Сите религии имаат пракси преку кој се достигнува Спасението.

Според официјалните податоци на страната на ЦИА денешните наголеми религии се Христијанство, Ислам, Хиндуизам , Будизам

:notworthy:

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Религија-институционализирана и официјализирана форма на верата, тоа би бил мојот одговор :)

V

Vollstandig

Гостин
Нешто слично на политичка партија. Никогаш не сфатив како христијанството успеа толку да се рашири низ светот.

В

влијателен

Гостин
Систем на верувања во недоказливи тврдења и/или пракси кон кои се придржуваат група на луѓе.

Се разбира кога се дава дефиниција за некој збор треба да се дадат повеќе варијанти за да се опфатат сите значења во кои се користи зборот. Оваа дефиниција погоре е само една од повеќе можни за зборот религија.
Тој што дава дефиниции не треба да го стеснува или определува за што да се користи зборот, туку да дефинира за што се користи.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Нешто кое агностиците и атеистите нема никогаш да го разберат. Фала пријатно.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Е наметнување на убедувања кои рационалниот ум одбива да ги прифати. (Исак Асимов.. во „Задужбина и царство“):cool:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.709
Поени од реакции
13.390
Уште една причина за класификација.
уште една причина за војна.

Премногу општа тема иначе.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.903
Поени од реакции
8.482
Религија = профитна организација

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Нешто кое агностиците и атеистите нема никогаш да го разберат. Фала пријатно.
Се надевам никогаш нема да доживеам таква несреќа, па да го изгубам здравиот разум.
Фалачаопријатносоздравје.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Се надевам никогаш нема да доживеам таква несреќа, па да го изгубам здравиот разум.
Разумот е ограничен, како и човековиот мозок, тука лежи проблемот. Па како сакаш сфати ме........крај краева материјално си материјално за тебе, шо се замараш па и ти со духовниве работи ;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Разумот е ограничен, како и човековиот мозок, тука лежи проблемот. Па како сакаш сфати ме........крај краева материјално си материјално за тебе, шо се замараш па и ти со духовниве работи ;)
Јок, јас се занимавам (и тоа професионално) со ДУШЕВНИТЕ работи, кои, по се, се драстично различни од она што ти сметаш дека е исправно.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Се се плашам да не е касно ....

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Јок, јас се занимавам (и тоа професионално) со ДУШЕВНИТЕ работи, кои, по се, се драстично различни од она што ти сметаш дека е исправно.
Епа фино за тебе, но јас не сметам да те поправам, сигурен сум (за мене) дека е . :)
Крај краева секој сам одлучува до каде ќе му дозволи на мозокот да оди.........дали ќе го лимитира или пак со помош на друга филозофија, испраксира кон нешто над. Јас пак велам духовни, посимпатично ми е и помоќно ми го доловува ефектот. И душа е јака работа, али вака ми е ок.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom