Што добиваат и што губат оние кои ја напуштаат Македонија?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Јас лично на 18 години си отидов од Македонија и искрено ниту на почетокот, ниту сега не сум имал некаква криза да сакам да си одам дома или да ми недостига или незнам си што. Со моите се слушаме скоро секој ден, така да не ми фалат нешто посебно, баш напротив, подобро ми е вака што си терам свој живот и имам слобода а пак за се и сешто ги имам „покрај мене“ и се слушам и советувам со нив... Други работи исто не ми фалат, еднаш годишно одмор во Мк ми е доволно за да се прошетам низ градот и да уживам во местото, но тоа е тоа...

А и бтв, јас не ни заработувам тука пари па за да правиме муабет дека „тука ми е поубаво ради парите“, уште студирам така да ниту тоа не е причина зошто тука повеќе ми се свиѓа.
E tebe te razbiram, nekoj da finansira ti da si go pr*is normalno deka ubavo ke ti bide. Na sekoj ne samo na tebe. Bilo kade.[DOUBLEPOST=1424090974][/DOUBLEPOST]
Како не гледаш работник? Тој у банка или адвокатката не се работници за тебе? Па Клара од обична фризерка која шишала за 10 долари ова го достигна бре валво...

Ај ваљда овој ти е повеќе твој човек...

http://www.lotuscaravans.com.au/news/makin’-tracks-with-george-josevski-coffs-harbour/

Само у коли има 10 мил евра...
Ovie ko so gledam se so angliski iminja, znaci vtora treta ili kojznae koja generacija.
So sea eve ja da ti pustam link od Adora aka cifliganec ima 30 zgradi niz drzavava na sekoj stan ima 100% zarabotka.
 

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.059
E tebe te razbiram, nekoj da finansira ti da si go pr*is normalno deka ubavo ke ti bide. Na sekoj ne samo na tebe. Bilo kade.
Валво доста тресеш зелени. Има многу млади луѓе што работат и студираат и сами со го вадат лебот.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Иначе грешка си и за втората работа ИМА МАЛ ПРОЦЕНТ ШТО НЕ УСПЕАЛЕ И СЕ ВРАТИЛЕ ВО МКД, другите кој повеќе кој помалку успеал и каде каде подобро живее него што живеел пред тоа.
Sve zavisi so podrazbiras pod uspeh, tie so imaat tamu svoj uspesen biznis ili uspeale nekade da se nacukaat vo administracija i nisto da ne rabotat eve i jas im cestitam, uspeh nitu slucajno ne e nekojsi Đorđ ili Hans da ti kenja na glava od sabajle do vecer,ili nedaj boze da im gi cistis vecinjata.
:D
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.075
Поени од реакции
22.116
E tebe te razbiram, nekoj da finansira ti da si go pr*is normalno deka ubavo ke ti bide. Na sekoj ne samo na tebe. Bilo kade.[DOUBLEPOST=1424090974][/DOUBLEPOST]
Ovie ko so gledam se so angliski iminja, znaci vtora treta ili kojznae koja generacija.
So sea eve ja da ti pustam link od Adora aka cifliganec ima 30 zgradi niz drzavava na sekoj stan ima 100% zarabotka.
Валво право име му е Гоце. Користи англо име зашто Цто во Гоце е тешко за изговарање на овдешните. Сосема нормална работа, може не патриотска ама тоа е тоа...

Ај валво еве ти да видиш технолошки вишок од Алкалоид како проаѓа овде...За Македонија овие не беа доволно паметни. Со нивната Lipa Pharmaceuticals тука после 8 год работа кешираа 54 милјони долари и сеуште имаат удел во фирма која сега вреди окулу пола милјарда. Една од ретките што има лиценца за работа во кина...

http://www.smh.com.au/articles/2004/06/21/1087669923550.html?from=storylhs[DOUBLEPOST=1424092383][/DOUBLEPOST]@valvoline освен овие транзициските преваранти од типот на чифлиганец, минчо, трифун има ли Македонија некој милјонер што ете ЧЕСНО заработил? Под чесно значи легално, не ми смета ако нашол дупки у закон ако се снашол ама да ги направил парите без врски со влади или да му поклониле фирми/објекти/земјиште и слично? :toe:
 
Последно уредено:
Член од
28 јануари 2015
Мислења
37
Поени од реакции
20
Kolku e tezok Zegin denes? Kolku ima uste kako nego?
зегин не е веке на зегин :) го купи некој странски инвеститор од Чешка, и Тинекс исто пола водно и цела Македонија. али тука темата е друга ;)
 

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.102
Поени од реакции
3.948
E tebe te razbiram, nekoj da finansira ti da si go pr*is normalno deka ubavo ke ti bide. Na sekoj ne samo na tebe. Bilo kade.
А кај прочита дека некој ме финансира и дека јас само си го прчам и живеам што сакам без да се замарам или ништо да не правам? :facepalm: Битно одма да јадеш г.... Студирам, и имам стипендија што ми покрива минимален живот: кирија и храна, така да далеку од тоа дека само си го прчам (оти во спротивно одма ќе ја изгубам стипендијата ако просекот ми падне) и далеку од тоа дека уживам со куп пари и само си го живеам животот и правам што сакам а ништо не правам работно.

А и што ти е уопште коментарот, демек тоа е мааната на живот во странство, оти мора да се работи? :facepalm: Никој не се буни околу тоа (баш подобри се работните услови тука него во Мк, макар и да немаш теоретски подобар профит финансиски), или па го спомна некој тоа како маана на животот во странство (по моја логика дали си дома или во странство, по дифолт се подразбира дека треба да работиш), прашањето е дали ти недостига семејството и Македонија или не. Башка што ако е за имање пари (без работење ко ти одма што кењаш дека тогаш е убаво), баш тогаш би требало во Македонија поубаво да е, таму со пример 1000 евра месечно ко крал ќе живееш, тука на запад како сиромашен, така да ако јас и покрај вакви услови (а не ни имам приближно 1000 евра месечно. туку уште помалце) викам дека сепак не ми фали Македонија, ондак уште повеќе ти пропаѓа теоријата дека е до парите, а не до местото.
 
Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.515
Поени од реакции
34.572
Не е стварта у копнежот ...кога сакам можам да се вратам, а можам и никогаш да не се вратам ...само прашањето е дали тоа вреди

1. Си изгубил се
2. Да имаше (а верувам дека немаш) или да имав 18 години ќе се сложев и со овој став[DOUBLEPOST=1424045526][/DOUBLEPOST]
е тоа ме интересираше ...зошто е тоа така? што ли се изгубило во меѓувреме што не тера да продолжиме да се отуѓуваме од своето?
Во Македонија сум, па со семејството се гледам еднаш месечно кога сум послободен, некогаш и поретко, така да не ми менува многу дали сум на 130км од дома или преку 2000. Ако имам услов кога ќе бидам надвор ќе се трудам да ги земам и блиските со мене. Во пријателство не верувам, имам доста „пријатели“ кои се секогаш кога имаат потреба околу мене, во тешки моменти стануваат скапоцени камења. Млад сум доста, али со мои 22 години да би имал прилика да летнам од државичкава би летнал и тоа со задоволство, најмногу поради македонскиот менталитет, а второстепено и поради подобри финансии. Едноставно се помалку и помалку можам да го сварам Македончето, искрено не верувам дека се многу подобри и надвор (не сум имал прилика да бидам подолго од 5 дена во друга држава освен тука па да им ги видам и на другите лошите навики, но тукашните посебно случувањата од последниве 2 месеци, искуството со државните институции и како врв здравството ми даваат огромна желба да заминам што подалеку од тука, особено пред да треба да створам свое потомство.
 
Последно уредено:
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Точно е дека имаме од се по нешто (педери, наркомани и слично) само прашање е кој личности и со какви карактери се таквите (затоа нема ни да ги дискутирам).

Не зависам од светот па да очајувам за него, зависам пред се од себе и од мојата околина и не патам од носталгија не ми е проблем да останам цел живот надвор од Македонија ама пак ќе речам дали тоа вреди.

Можда ми е глупа споредбава ама сепак ќе кажам, маќеа е замена за мајка. Некој се посреќни со мајките, некој со макеите. Ама редоследот на нештата секогаш ќе биде прво мајка па маќеа, муабетот ми е ако мојата мајка Македонија не ме одгледува ко што треба и ме учи на лоши вредности (ко на пример во муџахединскиве земји или некаде во африка) тогаш секоја друга маќеа (австралија, америка, или некоја земја од европа) ќе биде достојна замена за секој со здрав разум. Но ако мојата мајка ме сака а сепак неможе да ми обезбеди услови за пристоен живот од разно разни причини и е принудена да ме даде на некоја друга мајка, колку и да е добра колку и да ја сакам за мене секогаш ке биде макеа. Колку и да заработувам колку и добри манири да стекнувам секогаш ќе бидам странец. Кога си странец во странство не е ништо страшно ама страшно е кога си странец дома.
Моменталната ситуација во Македонија е следна
Тоа што не успееја србите, бугарите и грците пред 100-тина години, денеска успееја Македонците сељаци да направат интелектуалена чистка во Македонија слична на Сталиновите чистки, само без убиства. Да те видам во македонија да немаш врски, дали ќе завршиш обична бирократска работа.
Затоа ти викам, млад си и зелен, кога ќе дојде време да купуваш стан, кола или нешто друго со обична плата од 400-500Е (тоа го викаме да си на коњот) тогаш ќе размислиш убаво каде било поубаво.
И убаво викаш, странец во странство не е страшно, ама страшно е кога си странец дома, а моментално поголемиот дел од луѓето во Македонија се странци исклучок се оние што имаат врски.
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Пошто ја сум ти клацкалица од гурбетчија малку дома малку надвор (во текот на годината мислам) и осеќам некои промени ама не некои драстични, ете да речам можеби заработувам некоја пара повеќе ама таа ипак не е недостижна ни за во МК и можеби се спасив да не ме трујат со политика, но затоа пак некако како да ја губам врската со околината во која што живеам во МК (места, народ, култура..) за што па ми е многу криво. Додека бев во МК цело време пекав за странство (ко и многу други), е сега кога тоа ми стана реалност се прашувам дали ми беше воопшто потребно. Мислам дека има многу вакви како мене па дури и бетер што воопшто не ни знаат за предностите и недостатоците на туѓината. Ова моево е гола вода во споредба со некои други кои ги запознав и лично (добиле милиони а децата незнаат ни м од Македонија ни м од Македонски). Затоа БИ ВЕ ЗАМОЛИЛ сите вас искрени души кои сте надвор, или некогаш сте биле надвор од татковината, да оставите еден мал белег на темава, и да кажете што вие добивте а што изгубивте што сте надвор или пак некогаш сте биле надвор од Македонија.
Со задоволство ќе заминам,и нема никогаш да се свртам назад.Зошто?Бидејќи немам ништо и ништо нема да изгубам,ниту нешто ќе ми недостига.Што би ми недостигало,работата и платата која е доволна само за преживување.Фамилијата и пријателите ли?Кога возрасен човек ќе рече дека му недостигаат родителите,браќата и сестрите,има резон како 12 годишно дете.Па секој си има свои цели и планови.Братот си е брат,но секој си ја брка својата работа.Дали би ми недостигала Македонија,никогаш,бидејќи јас за овие дваесет години независност цело време се чувствувам како странец.Блазе им на Рамковните,кои Македонија ги гледа како свои вистински граѓани,и им ги овзможува сите услови за живот.П.С.Кога ќе добиете документ од УЈП дека вашиот остварен приход за минатата година е 0.00 денари,а притоа никој од власта не се запрашува како овие луѓе ја преживеале годината,е тоа е најболно,колку се грижи вашата матична држава за своите граѓани.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Kolku e tezok Zegin denes? Kolku ima uste kako nego?
Ти ги набројуваш сите бизнисмени што со помош на буразар економијата успееја и имаат толку малку направено во смисла на пари, што се рамнат на ниво на среден бизнис во западните земји. Сите од тие бизнисмени да се воделе според законите сега ќе имаат тезга на пазар, а не да водат бизнис и тоа од две причини
Прво мал пазар, што значи количината на продадените продукти не е голема и
второ, скапо производство, што доаѓа од малиот пазар или со други зборови не можат да произведат доволен број на производи за да се оправда цената на производот.
За да бидат толку богати, се служат со следните мерки
ниски плати, не почитување на правилата и прописите за работа (или во превод намалува на трошоците), корумптивно добивање на неколку тендери во годината за да бројот на продадени производи да скокне и со тоа колку толку да компензираат од трошоците и продавање на производ купен како ш-категорија, а се продава со цена од А класа.
Дали знаеш Валчо дека во Америка, ако муштеријата го осети помфритот дека е пржен во втор зејтин може да те тужи и да ти го затворат бизнисот ?
Или со други зборови толку омилената скара кај нас во кафаните т.е во тие "ефтините" е правена со стар зејтин.
Седни јади во некој поскап ресторан и ќе забележиш разлика
 

Kajgana Shop

На врв Bottom