- пола пакетче шпагети
- една мала тиквичка, ама сечена
вака. Јас се мачев рачно, прво со нож, по должина па после со алатка за лупење, тука некаде е ефектот, ама сега ќе си го порачам и она од алиекспрес. Никаде не успеав да најдам некое слично да купам.
- 2 чешниња лук и 2 млади кромитчиња.
- за сос: павлака или кисело млеко, мајонез, сенф, сув босилек, сол, бибер, маслиново масло, куркума, сосема малку вода за да биде течно не густо. Секако павлаката е основа и сочинува 75-80% од сосот. Се другото е по желба.
Се пропржуваат кромидот и лукот ситно сечкани со малку куркума на малку маслиново масло на тивок оган. Се додаваат тиквичките сосема кратко 2 мин само, да омекнат и се додаваат претходно сварените шпагети. Не треба да се преварени, за да можат после малку да впијат од сосот. Се меша добро пошто тиквичките имаат тенденција да се држат едни со други, па малку потешко се размешува целата содржина. При сервирање се ставаат шпагетите и одозгора се прелива сосот, малку сирење и босилек и тоа е тоа
Ретко кога готвам прецизно со грамажа, најчесто од око и според вкус, скоро секогаш сум погодувал се како треба
.
Ако не се многу гладни ова е таман за двајца, како лесна вечера