Што готвите во моментов?

Член од
20 декември 2014
Мислења
99
Поени од реакции
106
Ништо посебно, на брзинка но сепак вкусно, и мал експеримент.

Салата - варен компир, кромид и оцет.

Кајгана нормална, со малце кашкавал и "експериментот" малце кари во прав (мене ми беше вкусно).


 

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Од вчерашното ѓезме, тавче гравче за 11 луѓе.

Мерак на душа!
CvoRKmzWIAA3AR6.jpg
 

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Лазања со болоњезе сос на мој начин

Потребно е:
500 гр листови лазања (несварени)
300 гр мелено месо
100 гр свежи печурки
1 главица кромид
1 конзерва пелат
3 лажици црвено вино

1 мало пакување неутрална хопла
пармезан
200 гр рендан кашкавал

бибер, сол, вегета, оригано

Подготовка:
Главицата кромид ситно исечкајте ја и пржете ја на масло. Додајте ги печурките на ливчиња и меленото месо. Динстајте на среден оган 20мин, месото убаво да се испржи. Додајте бибер, сол, вегета, оригано. Мешајте и додајте ги пелатите (долгнавестите доматчиња од конзервата) насечкани на коцкички. Потоа додајте три лажици црвено вино и намалете го оганот и уште 10 минути динстајте. Потоа исклучете го шпоретот и оставете ја смесата со покриен капак.
Настрана во длабок сад, истурете ја хоплата, додајте лажица пармезан, сол и убаво промешајте. Ако е многу густа, слободно додајте неколку лажици вода.
Во долгнавест огноотпорен сад, истурете на дното од конзервата доматен сок и наредете го првиот ред лазања. Посипете со хопла и дел од зајрето. Повторете ја постапката додека останете со најгорниот дел листови лазања. Полијте ги обилно со хоплата и ставете ги да се печат на 200 степени 30 минути. Кога ќе фатат коричка, извадете ги од рерна, врз нив посипете го ренданиот кашкавал и вратете ги во рерна. Исклучете ја - од топлината ќе се растопи кашкавалот и ќе го направи јадењето божествено.

Слика: 14937361_10154649623398516_4642351605336186425_n.jpg
 
Последно уредено:

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.295
Поени од реакции
13.156
Лазања со болоњезе сос на мој начин

Потребно е:
500 гр листови лазања (несварени)
300 гр мелено месо
100 гр свежи печурки
1 главица кромид
1 конзерва пелат
3 лажици црвено вино

1 мало пакување неутрална хопла
пармезан
200 гр рендан кашкавал

бибер, сол, вегета, оригано

Подготовка:
Главицата кромид ситно исечкајте ја и пржете ја на масло. Додајте ги печурките на ливчиња и меленото месо. Динстајте на среден оган 20мин, месото убаво да се испржи. Додајте бибер, сол, вегета, оригано. Мешајте и додајте ги пелатите (долгнавестите доматчиња од конзервата) насечкани на коцкички. Потоа додајте три лажици црвено вино и намалете го оганот и уште 10 минути динстајте. Потоа исклучете го шпоретот и оставете ја смесата со покриен капак.
Настрана во длабок сад, истурете ја хоплата, додајте лажица пармезан, сол и убаво промешајте. Ако е многу густа, слободно додајте неколку лажици вода.
Во долгнавест огноотпорен сад, истурете на дното од конзервата доматен сок и наредете го првиот ред лазања. Посипете со хопла и дел од зајрето. Повторете ја постапката додека останете со најгорниот дел листови лазања. Полијте ги обилно со хоплата и ставете ги да се печат на 200 степени 30 минути. Кога ќе фатат коричка, извадете ги од рерна, врз нив посипете го ренданиот кашкавал и вратете ги во рерна. Исклучете ја - од топлината ќе се растопи кашкавалот и ќе го направи јадењето божествено.

Слика:Прегледај го приврзокот 159985
Не е добар рецептов !
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.295
Поени од реакции
13.156
Pishi podobar ako znaes.Ne kritikuvaj bez argumenti...
Ке пишам,само да седнам на компјутер![DOUBLEPOST=1479238230][/DOUBLEPOST]Потребно

-0.600 мелено месо (најубаво 0.300 телешко + 0.300 свинско )
-0.200 кромид ситно сецкан
-0.150 морков ситни коцки 0.030см
-0.20 лук
-0.650 пелати блендирани
-0.080 доматно пире
-0.100 вино розе
-0.300 кашкавал
-0.080 путер
- рузмарин
- ситно сецкан босилок

најпрвин го пржиме морковот на силен оган,го додадаваме кромидот и намалуваме температура.Коа ке се издинста кромидот до додаваме меленото месо,и се заедно прѓжиме околу 10 минути.Го додаваме виното,и динстаме околу 3-4 минути,потоа сол и бибер,па доматно пире,динстаме 2 минути и на крај го дадаваме блендираните пелатии ветката рузмарин.+ 0,200 ладна вода и сето ттоа да си се динста додека течнота не испари.околу 40 минути.го симнуваме од оган,додаваме ситносецканиот лук и путерот.Мешаме додека не се стопи путерот.на крај додаваме босилокот!

Сос бешамел

- 0.120 брашно
- 0.120 путер
- 0.60 зејтин
- 1 литар млеко
- сол 0.010
- црн бибер,морско оревче 0.005
- ловоров лист 2

ставаме млекото да се вари. В натре додаваме сол,бибер и морско оревче,ловоров лист.Млекото кога ке зоврие,броиме до 3 и тргаме на страна да се лади.Прецедуваме.
На зејтинот го пржиме путерот.Додаваме брашното и пржиме се додека не добие окер-жолтеникава боја.Го додаваме претходно свареното млеко.вариме до згуснување.Тргаме на страна да се олади.
Палите цигара!
Послем цигарата блендираме бешамелот со блендер и пристапуваме со редење.
На дното од огнеотпорен сад ставаме по целата површина од бешамелот па кори за лазања,па месо,па кашкавал рендан па две 3 лаѓици бешамел,Редиме така во три слоја и завршуваме со бешамел и и рендан кашкавал,Печеме 40 минути на 160 степени.Најубаво при печењето да ставите и едно лонче со вода у релната,

Ова ви е рецепт за лазања што се готви во еден од најдобрите хотели во светот !

Пријатен Апетит

се извинувам за интерпукциски и печатни грешки!
 
Последно уредено:

ХулахопкиСоТочки

Out of step with the world
Член од
9 август 2014
Мислења
1.494
Поени од реакции
5.250
А зошто не би бил добар? Освен ако го немаш пробано и имаш добиено труење од него, тогаш нема ниедна добра причина зошто не би бил добар. Логично.
И вели, "на мој начин" - така сака, така умее, така и е убаво, апсолутно е небитно кој што ќе рече..
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.502
Поени од реакции
14.677
Како можете да ширете негативна енергија за лазањи? :D Не сме на натпревар во профи ресторант и дома никој не мери со 0000,00005 грама, оставете ги луѓето да бидат среќни во храната и советувајте без да деградирате.


Јас во моментов ... спремам праз со свинско за ручек.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom