Шпиони на Балканот и пошироко

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Бугарската разузнавателна служба е идентифицирала 120 лица,кои са директна поврзани со Исламска држава,а уште 370 са индентифицирани како односи со ИД.
144 от идентифицираните лица имат односи во регионот.
Даните покажвуват реална заплаха от ИД за безбедноста на државите во регионот. За тоа предупреди бригаден генерал Георги Миленов.

Потенциалот на ИД
- Вапреки засилените атаки, ИД продолжува да сохранjaва до голема степен боjниот си потенциал. Таа продолжува да привлекува нови луге и стански терористички боjци и техника, во тоа число тежко наурожане како тенкови, БТР,зенитни ракети и други.
Броjката на боjците варира от 20-30 000, по некои източници стасува до 80 000.
Боjците от европските држави са около 5000 , 2200 от Кина, 2000 от северен Кавказ, 200 от САД,Западните Балкани мегу 700-900 луге, но е можно и да са повеке. Предимно те са от Босна и Херцеговина, Косово, Албаниja, Македониja и Санджак вf Србиja, но има и некои случаи от Хрватска и Црна гора.
Има информации за дезертиране от редиците на ИД во Сириja.

Финансиране и логистика
ИД има сериозни можности за финансиране. Таа разполага со добри финансиски приходи, предимно от продажба на нафта и криминални работи. рекет, киднапираниja,продажба на историски цености и др.,кои стигнуват 50 милиона долари на месец.

http://inews.bg/Б'лгарија/Разузнаването-установило-120-души-прјако-св'рзани-с-Ислјамска-д'ржава-_l.a_c.327_i.479115.html
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Доклада на Бугарското контраразузнаване (ДАНС) за 2015 година.
http://www.dans.bg/images/stories/Information/Doklad_DANS_2015.pdf

От страна на тероризам са забележани засилени активности на групи во:
- Турциja
- Западен Балкан (радикализациja на сегмети от етнорелиозните групи на Западен Балкан)

За 2015 годниа 29 бегалци, които са били изгонени от Бугариja заради сомнениja за врзки со терористички организации. На други 181 лица е отказан влез во Бугариja.
6 лица са били апсани како радикални религиозни лидери, а за 2 лица во Германиja,бугарското контраразузнаване е издало европска заповед за апсане.

Генералната оценка е дека постои висока терористичка опасност за Република Бугариja,коja може да се изкористи како база за терористички акти.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Според докладот бугарското цивилно разузнаване (ДАР) за 2015 година процесите, които имат негативен ефект врз безбедноста и интересите на Бугариja са:
- Кризите во близкиот изток и северна Африка
- Проблемите во Афганистан
- Нестабилноста на определени држави во Jгоизточна Европа.
- Забавуването на интеграциjaта на државите от Западните Балкани во услови на покачувашто се етничко и религиозно напрежение.

През 2015 година са придобити сериозен броj нови източници на информациja и сериозно разширен можностите за придобиване на информациja со алтернативни методи.
Остануват приоритетни регионите на Близкиот Изток, Северна Африка и Балканот.

За 2016 година се очекуват предизвици за стабилноста во Черноморскиот регион ,Jгоизточна Европа и Кавказкиот регион.
https://www.dar.bg/web/files/richeditor/news/doklad-dar-2015.pdf
 
Последно уредено:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.702
Поени од реакции
17.448
G

Goldie

Гостин
Ај да не отвораме нова тема.Ама не знам колку е сигурен овај Вучичу Педеру.Неподобни разузнавачи и бивши бранители, странски служби...Многу ми е пресликано од нашиов Патак.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2501292/vucic-uhvaceni-ljudi-koji-su-pripremali-nelegalne-aktivnosti-za-teritoriju-crne-gore.html
Не ја пратам ситуацијата во ЦГ ама испаѓа дека е ова масло на Руските служби ако не се лажам ? Оти единствено нив им одговарало паѓање на Мило од власт откако ЦГ е на пат да влезе во НАТО

Еве дури и што пишувале http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=10&dd=22&nav_category=167&nav_id=1191061
Dodao je i da je viđeno da su se Rusi mešali u proteste u Makedoniji, kao i da je ove godine moglo da se čuje da su bili angažovani i tokom izbora u Crnoj Gori. ??
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
вест од сигурен извор како на пример “Слепи дечак пипнуо цецине груди - нечете веровати шта се потом догодило“ или “Шокантно ЦИА коначно признала - намерно трујемо људе са вакцинама и запрашујемо их из авиона“
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Излезе докладот на цивилното надворешно разузнаване на Бугариja за 2016 година. Според информациите со кои разполагат, тоа е оценката на терористичката опасносност врз некои држави.

Жолто - ниска опасност от терористички акти.
Портокалово - средна опасност от терористички акти.
Црвено - висока опасност от терористичски акти.


От докладот на военното разузнаване на Бугариja за 2016 година, тоа е оценката за амбиентот на безбедноста-станува все понесигурен регионот.


И отново от военото разузнаване на Бугариja за 2016 година, тоа е мапа на официалните представители на военото разузнаване на Бугариja.

 
Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Излегува историja за спречуване на терористичен акт во 1991 година во Софиja, коja e била спречена от страна на бугарското контраразузнаване.
Требало е да се взриват амбасадата на САД, jaпонскиот хотел во Софиja и една от трговските сгради "Интерпред" исто во Софиja.

Придобита е била информациja за атентатот уште во 1990 година, като лицата,които требало да го извршат са били jaпонец, филипинец, палестинец,арабин и колумбиец. Сите те са престоували во хотел"Софиja". Службите во Софиja стават до нивнот знаене,дека планот им е разкрит, без да ги апсат. Во истото време ЦРУ и бугарското разузнаване евакуират амбасадора на САД надвор от Бугариja итно,а информациите са предадени и на Мосад и Jaпоснското разузнаване.

http://dnes.dir.bg/news/USA-posolstvo-atentat-26862018?nt=4
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Бугариja покрена изтрага за едно лице - бугарски државjaнин за шпионажа за туга држава (се разбира Русиja)- го грози до 20 години затвор.
Во истото време беха ставени 2 забрани от по 10 години за влегуване во Бугариja на Геонид Решетников и Константин Малофеев.
Според информацииве, подготвено е изградбата на сериозна и влиjaтелна телевизиja во Бугариja, коja да обслужва интересите на Русиja, както и создаване на нова проруска партиja, коja да работи за излегуването на Бугариja надвор от ЕУ и НАТО.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Доклад на военото разузнаване на Бугариja за изминатата 2018 година.


Извешстаи изработени вкупно - 5096
От нив за внатрешна потреба са били 2018
3078 документа са били изпратени до други разузнаваниja
402 документа са били изпратени во НАТО
78 документа са изпратени во ЕС
2598 документа са били изпратени до партнерски служби.

СВИ е влегла во контакт со 45 разузнавачки служби во светот за 2018 година.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Бугариja брка един от првите секретари во руската амбасада заради шпионажа и обид да доjде до таjни на НАТО и ЕУ.
Дадени са му 24 часа да напушти страната.

 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Бугариja одбива даване на виза на новото воено аташе на Русиja, што требаше да доjде во Софиja.
По некои информации Русиja е заjaкнала разузнавателните си деjствиja от териториjaта на Бугариja ком Македониja и тоа е една от можностите за бркане на рускиот дипломат от страна на официална Софиja.
 
Член од
13 јуни 2009
Мислења
813
Поени од реакции
429
Бугариja одбива даване на виза на новото воено аташе на Русиja, што требаше да доjде во Софиja.
По некои информации Русиja е заjaкнала разузнавателните си деjствиja от териториjaта на Бугариja ком Македониja и тоа е една от можностите за бркане на рускиот дипломат от страна на официална Софиja.
Блгарија заборави стари Товариши Брежњев
 

Kajgana Shop

На врв Bottom