Шопинг тура Шутка-Брисел

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Ромите од скопската населба Шуто Оризари велат дека одат во некоја европска земја ако за ништо друго тогаш да ја поминат зимата на топло....:vozbud:

Одат, многу Роми одат во Белгија, Германија, Шведска... и бараат азил. Секоја недела по неколку автобуси носат наши луѓе таму. Зијан не може да бидат. Ако ништо друго, зимата ќе ја поминат таму, ќе ги сместат во топло, ќе добијат нешто пари и ќе преживеат. Барем нема да мислат на тоа како да се згреат и струја како да платат. Многу малку од нив се враќаат.

Вака Ромите од општината Шуто Оризари ја раскажуваат судбината на стотиците свои сограѓани што сами или со семејствата решаваат да заминат во западноевропските земји, да бараат азил, во надеж дека ќе обезбедат подобра иднина за себе и за своите деца. Бројката на „македонските азиланти“, претежно Роми и Албанци, последниве месеци драстично се зголеми. Само во септември над 800 државјани на Македонија побарале азил во Белгија, Германија, Шведска, Франција и во Австрија. Бранот азиланти се појави по почетокот на визната либерализација, на почетокот на годинава, со што граѓаните можат слободно, без визи, да патуваат во европските земји. Во октомври само во Белгија имало околу 200 барања за азил, поради што Македонија вчера ја посети белгискиот државен секретар за емиграција и иселеништво Мелкиор Ватле, кој побара од властите да ги информираат граѓаните дека нема да добијат ниту пари ниту азил и ќе бидат вратени назад.

- Никој не оди таму од арно. Одиме зашто тука тешко се преживува. Никој што има стабилна работа не би се решил да оди во Белгија или во Германија, но ако немаш од што да живееш, ќе одиш и ќе се мачиш - вели еден жител на Шуто Оризари.

Белгискиот секретар Ватле вчера се сретна со градоначалникот на Шуто Оризари, Елвис Бајрам, од кого побара локалната власт континуирано да ги информира граѓаните дека залудно одат во европските земји зашто не можат да добијат политички или економски азил. Тој се сретна и со градоначалникот на Куманово, Зоран Дамјановски, бидејќи ромското и албанското население од овие две општини најмногу заминува од Македонија за да бара азил, но и со министерот за труд и социјална политика Џелал Бајрами.

- Македонците не се информирани што значи визна либерализација. Тука сум да пратам јасна порака, ако сакате да дојдете во Белгија или во некоја друга европска земја, може да престојувате определен период, но нема да добиете азил. Особено не од економски причини. Нема да добиете пари и ќе мора да се вратите назад. Немојте да потпаѓате под влијанието на други луѓе или агенции, кои лажат дека лесно се добива азил. Залудно си ги трошите времето и парите - порача Ватле.

Наспроти неговото тврдење дека никој во Белгија не добива ниту пари ниту азил, жителите на Шуто Оризари тврдат дека знаат многу свои сограѓани што отишле таму и не се вратиле. Велат дека не одат кај роднини, туку дека белгиските власти им наоѓаат сместување, додека да најдат работа и не се снајдат.

Белгискиот државен секретар нагласи дека во рамките на Европската комисија се набљудува спроведувањето на визната либерализација, но додаде дека преиспитувањето или укинувањето на визната либерализација, како што рече, „не е на агендата“.

- Визната либерализација не значи дека граѓаните на Македонија можат да бараат азил, ниту значи дека ако дојдат во Европа ќе можат да добијат пари или работа. Не. Визната либерализација значи дека може да патуваат и да се движат слободно, но таа не дава никакви други права, не постои можност да бидете признаени како бегалци на економска основа - порача Ватле по средбата со министерот Бајрами.

И додека белгискиот секретар Ватле јасно порачува дека нема шанси македонските граѓани да добијат азил, полни автобуси и натаму заминуваат за Белгија, Германија и во други европски земји. Автобус за Брисел в сабота ќе тргне од агенцијата „Скај Вим“, која во првиот бран беше посочувана како главна агенција што ги носи азилантите во Белгија. Картата за Брисел во еден правец чини 140 евра. Иако речиси сите жители на Шуто Оризари знаат дека со оваа агенција секоја недела во европските земји заминуваат стотина Роми, на просториите на самата агенција стои дека организираат „шопинг-тури во Белгија, Германија...“.

Министерот за труд и социјална политика Бајрами најави поагресивна кампања на Владата за да се информираат граѓаните поточно за значењето на визната либерализација.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Ништо не наоѓаат таму.Таму бараат работливи луѓе а не мрзи како нив.Сепак има и работливи роми не велам не.Тие што работат не се жалат.Тие што не работат се жалат и одат во странство мислејќи дека таму од ладење на стапот се добиваат пари.

T

Tetro

Гостин
Ако ништо друго, зимата ќе ја поминат таму, ќе ги сместат во топло, ќе добијат нешто пари и ќе преживеат. Барем нема да мислат на тоа како да се згреат и струја како да платат. Многу малку од нив се враќаат.
Ова само го прочитав и ми стана јасно.
Кој ги сместува, кој им дава пари?

Македонија вчера ја посети белгискиот државен секретар за емиграција и иселеништво Мелкиор Ватле, кој побара од властите да ги информираат граѓаните дека нема да добијат ниту пари ниту азил и ќе бидат вратени назад.
Најнормално дека ќе биде така. Кој сака да му дојдат проблематични луѓе дома и да му донесат проблеми.

Автобус за Брисел в сабота ќе тргне од агенцијата „Скај Вим“, која во првиот бран беше посочувана како главна агенција што ги носи азилантите во Белгија. Картата за Брисел во еден правец чини 140 евра.
Некој пак ќе дојде до пари и после државата наша ќе им биде крива.

Повеќе не сакам да коментирам. :)

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Еве кој дава пари:

Азилантите си тераат гости кај роднини

Гратис патување и ќар од 1.000 евра ги мотивира азилантите да ги спакуваат куферите и да бараат азил во Германија и во другите европски земји

Четиристотини евра помош во кеш, 200 евра џепарлак за патување, по 100 евра за секое дете и гратис автобуска или авионска карта до Скопје. Ем ќе ги посетат роднините во Германија, ем ќе ќарат околу 1.000 евра.
Ова е пресметката на азилантите од земјава што ги мотивира да тргнат на азилантското патешествие до Германија и во другите европски земји. Германските власти потврдуваат дека нивната држава стана мека за азилантите од Македонија, Србија и од Црна Гора поради парите што им се исплаќаат на барателите на азил за доброволно да се вратат во своите земји.
НО
Од овие причини Германија деновиве одлучи да го затвори ќесето. На барателите на азил од балканските земји веќе нема да им се исплаќаат пари за враќање дома.
Од општината Липково, каде што голем број жители заминаа да бараат азил, за „Нова Македонија“ објаснуваат дека дел од оние што се вратиле ставиле во џеб околу 1.000 евра.
повеќе

Се повеќе земји ја укинуваат помошта за азилантите.

Моето прашање е друго. Тие ке заработат некое евро но во целина сликата која се испрака не е добра за Македонија. Што треба, да дојдат половина комесари од европската комисија за да не укоруваат? Па едвај го добивме безвизниов режим.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Еве кој дава пари:

Гратис патување и ќар од 1.000 евра ги мотивира азилантите да ги спакуваат куферите и да бараат азил во Германија и во другите европски земји

НО

повеќе

Се повеќе земји ја укинуваат помошта за азилантите.

Моето прашање е друго. Тие ке заработат некое евро но во целина сликата која се испрака не е добра за Македонија. Што треба, да дојдат половина комесари од европската комисија за да не укоруваат? Па едвај го добивме безвизниов режим.
Од такви пак ќе ни го земат...

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
pokvaren narod se toa makedonskite crnci i borcite za sloboda kaj najdat dupka odma odat ne mu ja mislat mnogu ama ce im ja ukinat pomosta i od tamu toa e izrod na Makedonija ednite so puska vo raka vojuvaa za pogolemi prava ja vratija Makedonija 100 godini nazad i sto napravija se zaposlija site ziveat podobro kako da ne nemoze site da se zaposlat toa e fakt a ce gi zeznat i onie sto sakaat legalno da odat da se prosetaa ili da porabotat nekoj mesec i da se vratat

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
pokvaren narod se toa makedonskite crnci i borcite za sloboda kaj najdat dupka odma odat ne mu ja mislat mnogu ama ce im ja ukinat pomosta i od tamu toa e izrod na Makedonija ednite so puska vo raka vojuvaa za pogolemi prava ja vratija Makedonija 100 godini nazad i sto napravija se zaposlija site ziveat podobro kako da ne nemoze site da se zaposlat toa e fakt a ce gi zeznat i onie sto sakaat legalno da odat da se prosetaa ili da porabotat nekoj mesec i da se vratat

E ova poslednoto e zakon.
Znam kaj aludiras, taka be brat kazi da te slusne cela nacija, Albancite se zaposlija i cim sega se zaposlija, ne im cini toa i ne se zadovolni, pa se odlucuvaat careto da si go najdat niz evropa, kolku samo ubavo zvuci neli. Od druga strana ke gi zeznale makedoncite koi iako nezaposleni, imaat pari 1500-2000 evra za da prosetat po evropa. Pa dobro be majcin od kaj tolku pari tvoite nezaposleni da se prosetat niz evropa. Samo za informacija, site albanci koi ednas bea manipulirani so ova politicki, ili ekonomski azil, veke se vrateni doma, problem sega se romite od sutka, bitola, i niz cela makedonija, koi se zadovolni samo da si imaat pokriv nad glavata vo tie zemjite na EU, bidejki realno ni toa go nemaa vo makedonija.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Da azilantite se od romska i albanska nacionalnost i toa e najpokvareniot del od Makedonskata nacija podolu se i faktite deka e taka
Da ce gi zeznat site eve eden moj prijatel saka da poraboti vo Polska ako se ukinat vizite ce go zeznat a kaj naogja 150 eura pa raboti covekot 2-3 meseci vo Polska i gi trsi parite tuka poradi toa sto e poevtino tuka takvi gi ima bezbroj od sekakva nacionalnost i toa e ok ama ova

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AA9962CEBC1FD546AF29BD7A6367396F

Само во септември во Шведска пристигнале 1.410 српски граѓани, што претставува притисок за локалните органи да обезбедат услуги како што е здравствената заштита. Азилантите, главно, се од ромска и од албанска етничка припадност.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1022101010126&id=9&setIzdanie=22114
Од општината Липково, каде што голем број жители заминаа да бараат азил, за „Нова Македонија“ објаснуваат дека дел од оние што се вратиле ставиле во џеб околу 1.000 евра
- Кога другите ќе слушнат дека се добиваат пари, се решаваат и тие да се качат во автобус - објаснуваат надлежните од општината.

Kajgana Shop

На врв Bottom