Шах

Член од
24 октомври 2013
Мислења
7.135
Поени од реакции
7.951
Не можам да го сликам насловот затоа што има реклама. Серијава се вида Д Квинс Гамбит. Денес ќе ја ѕирнам, а доле ќе ви ставам спојлер. :D
Screenshot_2020-10-26-08-23-47-351.jpeg

 
Член од
10 мај 2020
Мислења
25
Поени од реакции
31
Според мене Магнус во следниве 20 и кусур години може да го собори рекордот на Емануел Ласкер којшто има 27 титули...

Ама тој направил толку титули бидејќи во тоа време немал конкуренција...

Инаку тој Ласкер да е во денешно време ни титула велемајстор не би имал, а не пак барем една титула светски шампион да освои...
Ласкер немал 27 титули, туку 27 години по ред бил светски првак, не ја бранел титулата редовно, туку само неколку пати (за тоа дел е виновна и светската војна). Да кажеш дека немал конкуренција (покрај Капабланка и Аљохин) е исто како да кажеш дека Тал немал конкуренција (и покрај тоа што играл во времето на зенитот на советскиот шах, со најсилните шаховски играчи), значи нема врска. И на крај да споредиш мајстор што играл пред 100 години, со денешен мајстор е нелогично. Теоријата е премногу развиена и размножена, а денес голем фактор игра и технологијата во шахот. Во тоа време немало ЕЛО рејтинг па така и титулите велемајстор и светски првак (кои тој неспорно ги заслужува) не се давале врз основа на рејтинг, туку врз квалитетот на игра. За неговите години, Ласкер игра извонреден шах, што е многу ретко и за почит. Неговите долги години како светски првак, не се должат на многуте одбрани на титулата, туку се до некаде резултат на среќа и недостаток на правила и регулации во шахот.
Ова си е точно. Ќе додадам само дека за ИМ и ГМ се потребни и дополнителни норми, односно за ГМ ако не се лажам треба да имаш 2500+ рејтинг, и да имаш победено против минимум 3 велемајстори во последните 27 игри. Нека ме попраи некој ако грешам.
Автоматски споено мислење:

Не можам да го сликам насловот затоа што има реклама. Серијава се вида Д Квинс Гамбит. Денес ќе ја ѕирнам, а доле ќе ви ставам спојлер. :D
Прегледај го приврзокот 271801

Јас ја изгледав. Интересна е, секој што си го поштуе шахот нека ја погледне.
 
Последно уредено:

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.762
Ласкер немал 27 титули, туку 27 години по ред бил светски првак, не ја бранел титулата редовно, туку само неколку пати (за тоа дел е виновна и светската војна). Да кажеш дека немал конкуренција (покрај Капабланка и Аљохин) е исто како да кажеш дека Тал немал конкуренција (и покрај тоа што играл во времето на зенитот на советскиот шах, со најсилните шаховски играчи), значи нема врска. И на крај да споредиш мајстор што играл пред 100 години, со денешен мајстор е нелогично. Теоријата е премногу развиена и размножена, а денес голем фактор игра и технологијата во шахот. Во тоа време немало ЕЛО рејтинг па така и титулите велемајстор и светски првак (кои тој неспорно ги заслужува) не се давале врз основа на рејтинг, туку врз квалитетот на игра. За неговите години, Ласкер игра извонреден шах, што е многу ретко и за почит. Неговите долги години како светски првак, не се должат на многуте одбрани на титулата, туку се до некаде резултат на среќа и недостаток на правила и регулации во шахот.
Еден од тогашните светски прваци (не се сеќавам кој беше) титулата ја има задржано долги години бидејќи барал големи парични средства од предизвикувачот. Можеби баш Ласкер...
Ова си е точно. Ќе додадам само дека за ИМ и ГМ се потребни и дополнителни норми, односно за ГМ ако не се лажам треба да имаш 2500+ рејтинг, и да имаш победено против минимум 3 велемајстори во последните 27 игри. Нека ме попраи некој ако грешам.
Треба да освојат некакви балови (или како веќе се викаат кај нас). Мислам дека за велемајстор покрај рејтингот се потребни три.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.113
Ласкер немал 27 титули, туку 27 години по ред бил светски првак, не ја бранел титулата редовно, туку само неколку пати (за тоа дел е виновна и светската војна). Да кажеш дека немал конкуренција (покрај Капабланка и Аљохин) е исто како да кажеш дека Тал немал конкуренција (и покрај тоа што играл во времето на зенитот на советскиот шах, со најсилните шаховски играчи), значи нема врска. И на крај да споредиш мајстор што играл пред 100 години, со денешен мајстор е нелогично. Теоријата е премногу развиена и размножена, а денес голем фактор игра и технологијата во шахот. Во тоа време немало ЕЛО рејтинг па така и титулите велемајстор и светски првак (кои тој неспорно ги заслужува) не се давале врз основа на рејтинг, туку врз квалитетот на игра. За неговите години, Ласкер игра извонреден шах, што е многу ретко и за почит. Неговите долги години како светски првак, не се должат на многуте одбрани на титулата, туку се до некаде резултат на среќа и недостаток на правила и регулации во шахот.
A какви биле тогаш поинакви правилата на игра, со помалку време на потег, со повеќе време, или со времетраењето на целата игра во часови? Колку измени од тогаш има во правилата?
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
7.135
Поени од реакции
7.951
A какви биле тогаш поинакви правилата на игра, со помалку време на потег, со повеќе време, или со времетраењето на целата игра во часови? Колку измени од тогаш има во правилата?
Порано немало времетраење како денес (5, 30 60...). Можело да се игра и со денови, а такви игри презентира и Хрватот. Сега колку е тоа порано? Јас не знам точно, ама партиите се постари од 100 год.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.113
Порано немало времетраење како денес (5, 30 60...). Можело да се игра и со денови, а такви игри презентира и Хрватот. Сега колку е тоа порано? Јас не знам точно, ама партиите се постари од 100 год.
Јас мислам дека и од денешниве шахисти различни резултати би постигнале доколку играат со ограничено време на потег, ама и да играат како порано со денови... Убаво би било да има два видови на шаховска партија и со ограничено време на потег ама и долга шаховска партија... Некој би бил добар во брзотопезно играње шах, а некој би бил добар во долги шаховски партии...

Тоа е исто како и со најдобрите спринтери на 100m во атлетиката. Можат да постигнат добри резултати на 100m, ама неможат да постигнат добри резултати на маратон од 10.000 - 20.000m... Исто така и најдобрите маратонци не можат да постигнат добри резултати на 100m...
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
7.135
Поени од реакции
7.951
Не може долги партии денес. Имаш компјутер кој ќе ти ги каже најдобрите потези. Порано најдобрите играчи имале тим за анализа на играта, слабите не. Тоа е причината зошто денес не може играта да трае повеќе од еден ден. За 3 часа би можел да изиграм нешто, а за 5 мин нема ни теорија, затоа не ни играм на чес. ком... како и да е.... :)
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.113
Не може долги партии денес. Имаш компјутер кој ќе ти ги каже најдобрите потези. Порано најдобрите играчи имале тим за анализа на играта, слабите не. Тоа е причината зошто денес не може играта да трае повеќе од еден ден. За 3 часа би можел да изиграм нешто, а за 5 мин нема ни теорија, затоа не ни играм на чес. ком... како и да е.... :)
Е така било на првиот натпревар помеѓу Анатолиј Карпов и Гари Каспаров... Aнатолиј Карпов собрал тим од 5 тренери. Иако Каспаров бил тинејџер, а Карпов 12 години постар од него, Каспаров победил... Kaспаров бил од тие шахисти што често немале тим за анализа на играта...
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.762
Сум подзаборавил, ама...
Првиот меч меѓу Карпов и Каспаров беше прекинат и поништен. Се играше на одреден број добиени партии (не се сеќавам колку беа). Од почеток Карпов тргна фуриозно, направи добра предност. Каспаров почна да игра на реми, многу партии завршија така. Со месеци не можеа да го завршат мечот, па беше прекинат и закажан нов, но сега со одреден број на партии, не победи.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.113
Сум подзаборавил, ама...
Првиот меч меѓу Карпов и Каспаров беше прекинат и поништен. Се играше на одреден број добиени партии (не се сеќавам колку беа). Од почеток Карпов тргна фуриозно, направи добра предност. Каспаров почна да игра на реми, многу партии завршија така. Со месеци не можеа да го завршат мечот, па беше прекинат и закажан нов, но сега со одреден број на партии, не победи.
Мене ми гледа таа работа дека чим го прекинале мечот ФИДЕ гледала да го фаворизира Карпов...

Исто така Карпов си доби една титула светски шампион против Фишер со „СЛУЖБЕН РЕЗУЛТАТ“...

А ништо добиено со службен резултат не е заслужно...
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.762
Мене ми гледа таа работа дека чим го прекинале мечот ФИДЕ гледала да го фаворизира Карпов...

Исто така Карпов си доби една титула светски шампион против Фишер со „СЛУЖБЕН РЕЗУЛТАТ“...

А ништо добиено со службен резултат не е заслужно...
Не знам зошто би го фаворизирале Карпов. Двајцата беа од една држава.
Нормално дека Фишер изгуби со службен резултат. Сакаше да наметнува свои правила. Тој не требаше ниту да биде светски првак. Ако Спаски не се согласеше да игра надвор од протоколите, Фишер требаше да изгуби службено (од Спаски).
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.803
Поени од реакции
14.417
jas mnogu sum igal, od mal sega edno 20 god, ni edna partija,
Mnogu me interesirale onie zavrsnici-problemi so malku figuri , Beli na poteg dobiva ili remi ili sl. Ima li tema za ova.
Koj znae ovoj problem pa da mi go kaze.pak da karam nekoe pivo.
Beli ima tri pesaci eden do drug na pocetna pozicija ili eden napred,crni kral pozadi niv,beli na poteg.
Beli kral na sredina tabla do eden crn pesak na edno-dve polinja do dama.
Prv poteg beli vlece pesak dve polinja napred, crni kralj ne go prati,ne moze da go stasa tuku bega od nego po dijagonala,
No taka na sredina na tabla se premisluva i odi kon crniot pesak i prv vadi dama.
Dajde od ova resenie i drugi kaj da pogledam a znaev mnogu slicni.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
7.135
Поени од реакции
7.951
Логиката не ја пратам, нема ниту каде е дамата, ниту кралот. Не можам ни да го замислам вака.

Непомерени пешаци значи рокада на една страна, скоро и секогаш се крајните пешаци. Или еден напред! Имаш еден тон шаховски проблеми на нет. Би било интересно да го најдеш и да го ставиш тука. :)
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.803
Поени од реакции
14.417
Логиката не ја пратам, нема ниту каде е дамата, ниту кралот. Не можам ни да го замислам вака.

Непомерени пешаци значи рокада на една страна, скоро и секогаш се крајните пешаци. Или еден напред! Имаш еден тон шаховски проблеми на нет. Би било интересно да го најдеш и да го ставиш тука. :)
n ovoj problem dobicas kamion pivo ne edno ili dve
ja na protivnukot mu vikam so koj sakas igraj... a se gleda 1000 % beli dobiva slobodni tri pesaci eden tri polinja pred crn kral koj e pozadi na prv red.
ama daj mi mene crni ne dobivas nikako i taka dobivam pivo, mislam najdobar problem ikada u sahu.
na nekoj ke mu tekne problemov i ke go pusto tuka, ke go postavam na tabla i ke go slikam za tuka
 

Kajgana Shop

На врв Bottom