ШТО ПО СТЕКНУВАЊЕ НА БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО ?

Член од
10 септември 2016
Мислења
6.792
Поени од реакции
11.548
Реалноста е таа само шо кај нас многу луѓе не биле и не знаат како е, а пак оние кои биле не ја кажуват вистинската приказна и затоа овие не знаат а и во право се оти не можеш д му објасниш на Македонец кој секојдневно плука по државта, прави по 10 паузи на работа, кога сака може да се влезе во дискусија со шефовите.
(Примерот го кажувам за сега и најмногу за угоститество и работа со храна, зошто знам и на двете места сум работел и тука и кај нас.

И у принцип ако земеш да се фалиш, ќе си крив, ако ги кажуваш негативните работи, ќе речат се жалиш, јас кога зборувам на оваа тема со познаниците доле секогаш се трудам да ја доловам реалната слика и на крај го добивам коментарот, абе таму е друго зимаш си плата голема не тука 250е.Кај нас луѓето ја замислуваат Германија и општо странство како да е нешто совршено а мое мислење е дека не е баш така.


Како шо кажа Брегович погоре, за работата у БК можам да ви кажам од лично искуство.Настрана шо парите се навистина мали за таа работа, штедењето на персонал е ужасен, јас лично како шо сум бил цел живот мрза, никогаш не би поверувал дека би работел на тој начин како шо го практикуваат тука.Каде е тука да дојде контрола и да ги види работничките права?
Има милиони контроли што од самата фирма, што од државата кои се задолжени да пазат на начинот и на хигиената на работа, која е невозмжно да се одржува кога најчесто работи 2 во кујна или во ретки ситуации 3.Исто така се случува да работиш и сам по некој саат.Каде се контролите тоа да го видат.Друга работа у овие места се случува буквално модерно робство.Овде кај што сум јас сопственик е Италијанец и Виетнамец(кој дошол тука како дете за време на војната таму)

И сега преку Виетнамецот е развиено една шема да се носат рабоотници од таму, но истите тука се пријавуваат како да се ученици кои во рестораните ќе одат на пракса.Дечките мора да работат се тука, каса, драјв, кујна, и се водат како шефови на смена па ја водат и таа одговорност.Според договорот мора да одат само 2 дена на работа по 8 саати, но наместо тоа они одат 2 дена на школо а 4 на работа и работат по цел ден.Платени се бедно како за пракса од тоа што им одбива од плата и за стан, така да сето ова го прават за некој 600е.И сега јасно ми е дека они немаат избор, работат за да добијат понатаму документи, и така натаму, прашањето ми е каде е германската држава сето тоа да го види?
Ја заболе за нив но како што кажав многумина наши мислат дека тука е совршено, а тие што биле ги раскажуваат само анегдотите(кои навистина ги има многу и се најубавиот дел од ова срање) но никогаш нема да ви ја кажат целосната вистина за оваа работа.
За суровста на шефовите не сакам ни да зборувам, поготово кон овие дечки од Виетнам кои знаат дека немаат каде да се пожалат и дека никој нема да им го слушне гласот иако се најдемократската држава во Европа.


Така да пред се бидете свесни каде доаѓате, и бидете реални, гледајте ја целокупната слика а не само оној мал дел.


ПС: И НЕ, НЕ ВИКАМ ДЕКА Е ПОДОБРО ВО МАКЕДОНИЈА САМО КАЖУВАМ КАКО ШТО Е И ШТО МИСЛАМ ЈАС ПО ОВА ПРАШАЊЕ :icon_mrgr:

Оти луѓето кај нас се отидени со паметот пред некој ден еден другар ми вика, на некој колега му ја умрале колата, знаеш како е Македонија, дали у Германија се крадат коли :D
 
Последно уредено:
Член од
27 октомври 2017
Мислења
219
Поени од реакции
240
Ајде малку ќе скренам од темава навидум, ама во суштина не.
А што со Бугарија? Софија на пример, невработеноста е мала, стандардот и платите се поголеми од Скопје, јазична бариера не постои, а дипломите наши белким се ценат?
 
Член од
30 септември 2015
Мислења
270
Поени од реакции
384
Реалноста е таа само шо кај нас многу луѓе не биле и не знаат како е, а пак оние кои биле не ја кажуват вистинската приказна и затоа овие не знаат а и во право се оти не можеш д му објасниш на Македонец кој секојдневно плука по државта, прави по 10 паузи на работа, кога сака може да се влезе во дискусија со шефовите.
(Примерот го кажувам за сега и најмногу за угоститество и работа со храна, зошто знам и на двете места сум работел и тука и кај нас.

И у принцип ако земеш да се фалиш, ќе си крив, ако ги кажуваш негативните работи, ќе речат се жалиш, јас кога зборувам на оваа тема со познаниците доле секогаш се трудам да ја доловам реалната слика и на крај го добивам коментарот, абе таму е друго зимаш си плата голема не тука 250е.Кај нас луѓето ја замислуваат Германија и општо странство како да е нешто совршено а мое мислење е дека не е баш така.


Како шо кажа Брегович погоре, за работата у БК можам да ви кажам од лично искуство.Настрана шо парите се навистина мали за таа работа, штедењето на персонал е ужасен, јас лично како шо сум бил цел живот мрза, никогаш не би поверувал дека би работел на тој начин како шо го практикуваат тука.Каде е тука да дојде контрола и да ги види работничките права?
Има милиони контроли што од самата фирма, што од државата кои се задолжени да пазат на начинот и на хигиената на работа, која е невозмжно да се одржува кога најчесто работи 2 во кујна или во ретки ситуации 3.Исто така се случува да работиш и сам по некој саат.Каде се контролите тоа да го видат.Друга работа у овие места се случува буквално модерно робство.Овде кај што сум јас сопственик е Италијанец и Виетнамец(кој дошол тука како дете за време на војната таму)

И сега преку Виетнамецот е развиено една шема да се носат рабоотници од таму, но истите тука се пријавуваат како да се ученици кои во рестораните ќе одат на пракса.Дечките мора да работат се тука, каса, драјв, кујна, и се водат како шефови на смена па ја водат и таа одговорност.Според договорот мора да одат само 2 дена на работа по 8 саати, но наместо тоа они одат 2 дена на школо а 4 на работа и работат по цел ден.Платени се бедно како за пракса од тоа што им одбива од плата и за стан, така да сето ова го прават за некој 600е.И сега јасно ми е дека они немаат избор, работат за да добијат понатаму документи, и така натаму, прашањето ми е каде е германската држава сето тоа да го види?
Ја заболе за нив но како што кажав многумина наши мислат дека тука е совршено, а тие што биле ги раскажуваат само анегдотите(кои навистина ги има многу и се најубавиот дел од ова срање) но никогаш нема да ви ја кажат целосната вистина за оваа работа.
За суровста на шефовите не сакам ни да зборувам, поготово кон овие дечки од Виетнам кои знаат дека немаат каде да се пожалат и дека никој нема да им го слушне гласот иако се најдемократската држава во Европа.


Така да пред се бидете свесни каде доаѓате, и бидете реални, гледајте ја целокупната слика а не само оној мал дел.


ПС: И НЕ, НЕ ВИКАМ ДЕКА Е ПОДОБРО ВО МАКЕДОНИЈА САМО КАЖУВАМ КАКО ШТО Е И ШТО МИСЛАМ ЈАС ПО ОВА ПРАШАЊЕ :icon_mrgr:

Оти луѓето кај нас се отидени со паметот пред некој ден еден другар ми вика, на некој колега му ја умрале колата, знаеш како е Македонија, дали у Германија се крадат коли :D
Согласувам се у целост. На местото каде шо бев јас, еден бугарин пошо не си ги знаеше правата 1.5 година идеше целовреме 3та смена...човекот буквално претворен у вампир без годишен одмор, ноќе работи дење спие. Менаџерката праеше сторно на сметки за да краде од фирмата, а за да не ја чепкаат од централа постигнуваше резултати со минумум персонал... Кодошење од страна на колеги и тоа буквално, ти вика добар си, ти врти грб и те кодоши како не си добар, се на се циркуз... и на крај 1500 евра плата. Мислам пола од нив ти одат за сметки. Пак ќе кажам, ок е во германија да работиш на струка, доктор програмер, шофер, да те плаќаат над 2.5к месечно нето...сето ова доле ниското е лошо, како по физичко така и по психичко здравје. Како и да е темата е след блгарско гражданство...мислам дека бенефитите се поголеми во целост одколку да се работи во МДоналдст и Бкинг, тоа би било последно нешто што пак би го работел.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
6.792
Поени од реакции
11.548
Ајде малку ќе скренам од темава навидум, ама во суштина не.
А што со Бугарија? Софија на пример, невработеноста е мала, стандардот и платите се поголеми од Скопје, јазична бариера не постои, а дипломите наши белким се ценат?
Ако имаш струка која носи добар кеш а сакаш да живееш турбо ноќен живот тогаш да, во Софија е најдобро за тоа.Друга причина не гледам зошто би се преселил во Софија.
 
Последно уредено:
Член од
10 септември 2016
Мислења
6.792
Поени од реакции
11.548
Согласувам се у целост. На местото каде шо бев јас, еден бугарин пошо не си ги знаеше правата 1.5 година идеше целовреме 3та смена...човекот буквално претворен у вампир без годишен одмор, ноќе работи дење спие. Менаџерката праеше сторно на сметки за да краде од фирмата, а за да не ја чепкаат од централа постигнуваше резултати со минумум персонал... Кодошење од страна на колеги и тоа буквално, ти вика добар си, ти врти грб и те кодоши како не си добар, се на се циркуз... и на крај 1500 евра плата. Мислам пола од нив ти одат за сметки. Пак ќе кажам, ок е во германија да работиш на струка, доктор програмер, шофер, да те плаќаат над 2.5к месечно нето...сето ова доле ниското е лошо, како по физичко така и по психичко здравје. Како и да е темата е след блгарско гражданство...мислам дека бенефитите се поголеми во целост одколку да се работи во МДоналдст и Бкинг, тоа би било последно нешто што пак би го работел.
За годишен одмор треба да фаќаш врски, цимерот мој работеше 15 месеци без годишен одморПсихичкото здравје нема да го оштети само ако си труп и ако го имаш тој робски менталитет, пак ќе кажам за наши оваа работа наликува како да се у влада, поготово постарите кои растеле у времето на транзицијата, тука се уживуваат со фирмата.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
9.656
Поени од реакции
11.983
Што работите бре луѓе?
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
6.792
Поени од реакции
11.548
Еве јас имам другар стоматолог што во Скопје работеше за 12000 денари сега таму преку 1000 евра вади.
Секој си оди каде што мисли дека му е добро, па оти да не и Софија, но пак ќе кажам ако веќе не сакаш запад, оди Прага барем таму е многу подобро од Балакнот.
 
Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.513
Поени од реакции
2.290
Ајде малку ќе скренам од темава навидум, ама во суштина не.
А што со Бугарија? Софија на пример, невработеноста е мала, стандардот и платите се поголеми од Скопје, јазична бариера не постои, а дипломите наши белким се ценат?
зависи шо факултет: електро, програмери и медицинари се бараат, плати слични на словенија 1500-2500 евра. Други типови на инжинери како градежен,хемиски, процес инт инт од 1000евра до 1500евра. Правен економски џабе и кај нив е преполно со такви.,
За останатите работи: Вработен на бензиска ~500евра оператори на линија ~600евра, електричар 800евра итн. Баш имав проект во Костинброд шо е на 10км од Софија преку странска фирма и супер си поминав и планирам ако некогаш се враќам на Балканот да биди во Бугарија. Супер ноќен живот сличен народ по култура со кафанчиња и дружба.
Негативни страни е тоа шо и тие таму се отепани (сиромашен народ) и како кајнас се е изградено од социјализмот и нечепнато, улиците пораскопани него во некоја забаталена провинција во Македонија (Скопје е светска метропола за Софија за ова), болницата барем во таа шо бев е исто како болницата во Прилеп - онака замачкано колку да се лажи дека е средено.
 
Член од
30 септември 2015
Мислења
270
Поени од реакции
384
Како македонец со БГ пасош може да си го заебе животот?
Купува стара Алфа на бг табли за 1000 евра, ја третира ко нова и му ја цеди македонската плата.
Мала шала
 

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
691
Поени од реакции
918
Има некој искуство како шофер на камион во ЕУ со Ц или Ц+Е категорија и БГ пасош(или МК ако се снашол со МК пасош)? Значи било каде во ЕУ не само Германија. Дали и до кој степен возачките Ц и ЦЕ се признати во странство и како се регулира тоа при вработување во странска фирма. Јас лично сум заинтересиран да полагам за Ц па после година дена и за Е, само незнам дали вреди да се уплаќа по МК автошколи доколку испадне дека со МК возачка пристапот до ЕУ земјите ти е ограничен поради возачката и покрај тоа што имаш БГ пасош. И дали како алтернатива има некоја опција да се полага за Ц во Бугарија доколку си граѓанин на БГ а немаш престој таму?
 
Член од
7 април 2015
Мислења
1.745
Поени од реакции
914
Има некој искуство како шофер на камион во ЕУ со Ц или Ц+Е категорија и БГ пасош(или МК ако се снашол со МК пасош)? Значи било каде во ЕУ не само Германија. Дали и до кој степен возачките Ц и ЦЕ се признати во странство и како се регулира тоа при вработување во странска фирма. Јас лично сум заинтересиран да полагам за Ц па после година дена и за Е, само незнам дали вреди да се уплаќа по МК автошколи доколку испадне дека со МК возачка пристапот до ЕУ земјите ти е ограничен поради возачката и покрај тоа што имаш БГ пасош. И дали како алтернатива има некоја опција да се полага за Ц во Бугарија доколку си граѓанин на БГ а немаш престој таму?
Ќе си изнајмиш бе станче за еден месец во Ќустендил/Благоевград и ќе си полагаш таму.
 
Член од
14 август 2020
Мислења
7
Поени од реакции
1
Hello all. My mother has a Bugllgarian Passport. I dont have one. How can I go in Englan. Can anyone help me?
Goodluck to all of you❤
 

Kajgana Shop

На врв Bottom