Честитање на празници

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
36.552
Поени од реакции
27.582
tuka ke čestitame praznici koi se odnesuvaat na Makedonija pi bilo koj osnov, i po koj bilo povod
Автоматски споено мислење:

,,,čestit praznik Makedonijo , 11Oktomvri , den na narodnoto vostanie protiv fašističkite okupatori i nivnite kvislinzi
,,,neka e za mnogu godini,,,
 
Последно уредено:
Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.436
Поени од реакции
2.201
А бидејќи честиташ македонски празници т.е. празници на Македонија, пологично е да пишуваш на кирилица (писмото на македонскиот јазик), нели?
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
36.552
Поени од реакции
27.582
А бидејќи честиташ македонски празници т.е. празници на Македонија, пологично е да пишуваш на кирилица (писмото на македонскиот јазик), нели?
,,,,a ti da go chestitashe praznikot,,,, :oeoeoe:
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.277
Поени од реакции
32.182
„ 11 ти Октомври “ празник на Македонија!

tuka ke čestitame praznici koi se odnesuvaat na Makedonija pi bilo koj osnov, i po koj bilo povod ,,,čestit praznik Makedonijo , 11Oktomvri , den na narodnoto vostanie protiv fašističkite okupatori i nivnite kvislinzi ,,,neka e za mnogu godini,,,
Македонија крвари сеуште, па ни на раат не ја оставаат да си го празнува својот празник, па овите генерации не се веќе тие што беа нивните предци!


Да го обележиме празникот и да се потсетиме што вели историјата:

,,....По фашистичката агресија од страна на Германија и Бугарија и окупацијата на Југославија во 1941 година, Македонија повторно е поделена, овојпат помеѓу италијанскиот и бугарскиот окупатор, на 11 октомври 1941 година доаѓа до вооружен отпор против окупаторот. Така, на 8 септември Лазо Колевски убива бугарски стражар кај Богомилскиот тунел, истиот ден во Скопје Боро Петрушевски убива бугарски фашистички војник, на 7 октомври во Скопје е извршен обид за убиство на агентот Мане Мачков, во кој загинува Благоја Деспотовски - Шовељ, а на 8 октомври Трајко Бошкоски - Тарцан, пробивајќи се низ непријателскиот обрач во Прилеп, убива еден непријателски полицаец.

1024px-Bitola_saat_kula_plocha.JPG 800px-Stiv_Naumov_Bitola_spomenik.JPG

Споменик на Саат Кулата во Битола во знак на благодарност на паднатите борци во НОБ и споменик на паднатиот борз во НОБ Стефан Стив Наумов во Битола(фото).

Сепак, за почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп на 11 октомври 1941 година. Во нападот учествуваат 16 партизани, распределени во три групи. Првата го напаѓа бугарскиот полициски участок, втората - затворот, а третата има задача да ги прекине телефонските врски и електричната инсталација.

Во првата група учествуваат: Аспарух Јосифоски (командир), Душко Наумоски, Блаже Спиркоски, Милан Димоски и Драган Спиркоски.

20201011-dali-znaete-kako-pochna-vostanieto-na-11-oktomvri-1941-godina-2.jpg

Во втората група биле: Никола Попоски (командир), Мице Козар (фото), Пецо Крстески, Јонче Јанески, Благоја Корубин и Душко Ристески.

Во третата група биле: Мице Димески (командир), Крсте Црвенковски, Коле Чашуле, Киро Ќососки и Киро Базеркоски(фото).

Во акцијата на првата група бил убиен еден бугарски, фашистички стражар од участокот во Прилеп. Потоа, Аспарух Јосифовски фрлил бомба врз стражарницата. Меѓутоа, надвор се нашол уште еден војник и отворил оган врз групата и со тоа овозможил стражарите да се извлечат. Потоа настанала вооружена престрелка, а групата успеала да се извлече по речното корито. Помеѓу партизаните немало загинати.


800px-Cede_Filipovski_Dame.JPG 800px-Zena_borec_Tetovo.JPG

Статуа на спомен на паднатиот борец во НОБ, Чеде Филиповски Даме во Гостивар (фото) и споменик на Жена борец во НОБ во Тетово (фото).

Втората група нападот го започнала точно во 22 часот. Во предвиденото време незабележана групата се доближила до затворот и во моментот кога ја слушнала престрелката пред полициската станица по фрлената бомба јуришала на затворот. Од затворот било возвратено со оган. Откако било констатирано дека не може да се влезе во затворот за да се ослободат затворениците биле фрлени бомби со што било овозможено без губитоци групата да се повлече по тесните улици.

Третата група со спојување на телефрафските и електричните жици успешно го прекинува телефонскиот сообраќај за да не може воениот бугарско-фашистички гарнизон во Прилеп да биде информиран за нападот.

По изведените акции сите три групи се повлекуваат без губитоци на зборното место наречено Средоточна вода во текот на ноќта додека во градот сѐ уште се слушаат истрели од огнено оружје.

20201011-dali-znaete-kako-pochna-vostanieto-na-11-oktomvri-1941-godina-1.png

Според оптужницата на бугарскиот, фашистички воен суд против учесниците на нападот на полициската станица (фото) групата се обучувала во близина на Марковите Кули.

1.jpg

Могила на паднатите борци во НОБ за Македонија во Прилеп (фото).

IMG_2553.jpg

и споменик на паднатите борци во Прилеп (фото).

Напаѓачите располагале со околу дваесет пушки со неколку бомби, со 300-400 куршуми, со леб и со други намирници.Во оптужницата се вели дека во текот на нападот со три куршуми бил убиен стражарот Петар Дамев Колев во текот на извршување на стражарската должност. Стражарот Стојан Иванов Георгиев бил ранет во левата нога и во градниот кош пред полициската станица. Како резултат на отпорот кој бил даден, се вели во оптужницата, напѓачите фрлиле рачна бомба која експлодирала, но не повредила никого.

dali-znaete-menkova-koliba.jpg

Дејствија има и во Кумановско. Менковата колиба каде што е формиран Кумановскиот партизански одред во октомври 1941 год (фото). На 12 октомври 1941 година, во областа Студена вода е формиран Кумановскиот (Козјачки) партизански одред, а во областа Менкова колиба Карадачкиот партизански одред.

Kumanovo_spomen_kosturnica.jpg Spomenik_na_Revolucijata.JPG

Споменик на народната револуција во Куманово (фото) и спомен костурницата во Куманово посветена на борците кои животот го дадоа во народно ослободителната војна за Македонија (фото). При првите судири со бугарската војска овие партизански одреди биле разбиени. Карадачкиот одред е разбиен на 14 октомври, а Козјачкиот одред - на 17 октомври.

dali-znaete-zgradata-skopje.jpg

Зградата во Скопје каде што било одлучено да се крене востанието (фото). Скопскиот партизански одред, формиран веќе во август, не зема учество во овие настани, бидејќи борците не биле известени. Иако активноста на овие први партизански одреди е скромна, таа претставува иницијална каписла за продолжување на борбата.

1024px-Liberators_Skopje_NOB.JPG

Споменик „Ослободители на Скопје“ во центарот на Скопје.

800px-Markov_manastir_plocha.JPG 800px-Padnati_borci_Skopje.JPG

Партизанска споменица во Марков Манастир, Скопје (фото) и споменик на паднатите за слобода во копје (фото).

и на крај на ова блиц историско потсетување, кое никој не може да го смени, затоа што е тоа историја, фотографијата на мајките во црно на загинатите млади борци во НОБ за Македонија!

index.jpg

...па повелете кажете им дека нивните синови погинале од администрација било германска било бугарска таа била фашистичка окупаторска, тоа било во минатото, се случило и никој не може да го смени, но иднината е пред нас, дајте докажете дека не сте исти генерации како вашите предци, но вие упорно тоа го правите свесно или несвесно!

Среќен ни празник „11ти Октомври“ и Вечна им Слава на паднатите борци за слободна Македонија, па и колку да трае!

:oeoeoe: ecc2124116aa5a0ee1bc466c7b69dd8a.gif :oeoeoe:
 
Последно уредено:

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
„11ти Октомври“
„● А ко празникот како прв составен дел содржи број напишан со цифра,
тогаш и вториот збор се пишува со голема буква, за да може празникот
да се разликува правописно од датум: 8 Септември, 11 Октомври, 8
Декември, 1 Мај.“

Или поедностано, ако месецот е со голема буква тогаш датумот е само бројка.
11ти октомври (датум) <> 11 Октомври (празник)

Честит празник на сите
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.277
Поени од реакции
32.182
„● А ко празникот како прв составен дел содржи број напишан со цифра,
тогаш и вториот збор се пишува со голема буква, за да може празникот
да се разликува правописно од датум: 8 Септември, 11 Октомври, 8
Декември, 1 Мај.“

Честит празник на сите
...изгледа слаб возач си, немаш распон на приметување на околината, односно дел од мојот текст е всушност цитиран текст, единствено заборавив да ги затворам наводниците. ;)
... инаку еве ти контра од мене, после секоја бројка требаше да ставиш уште две букви- 8ми Септември, 11ти Октомври, 8ми Декември, 1ви Мај! :D
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
...изгледа слаб возач си, немаш распон на приметување на околината дека дел од текстот е всушност цитиран текст, единствено заборавив да ги затворам наводниците. ;)
... инаку еве ти контра од мене, после секоја бројка требаше да ставиш уште две букви- 8ми Септември, 11ти Октомври, 8ми Декември, 1ви Мај! :D
Не ако се работи за празник, има разлика помеѓу пишување на празник и пушување на датум. Ако има мали букви месецот се пишува со мала буква.
Пр: На 11ти октомври пукнала првата пушка... 11 Октомври - Ден на востанието на Македонија.
Инаку мојот цитат е од правописот на македонскиот литературен јазик па не пробувај да допишуваш таму „ти“ во празниците :) Страна 49, точка 73.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.277
Поени од реакции
32.182
Не ако се работи за празник, има разлика помеѓу пишување на празник и пушување на датум. Ако има мали букви месецот се пишува со мала буква.
Пр: На 11ти октомври пукнала првата пушка... 11 Октомври - Ден на востанието на Македонија.
Инаку мојот цитат е од правописот на македонскиот литературен јазик па не пробувај да допишуваш таму „ти“ во празниците :) Страна 49, точка 73.
images (93).jpeg

...зависи, има разлика за секој кога учел, за секој каде научил, за секој кој го учел и секој како начил. :toe:

images (92).jpeg

Инаку мојот цитат е од правописот на македонскиот литературен јазик па не пробувај да допишуваш таму „ти“ во празниците :) Страна 49, точка 73.
Screenshot_20221012-004936.png

...точно така пишува, без ,,ти,, .

Screenshot_20221012-004806.png

... ,,Правопис на македонски јазик,, издадено 2017 год од Институтот на македонски јазик со назначени одговорни членови , но конкретно таа кратеница после бројот на важен датум членување или нечленување на арапски број не е оригиналниот препис од ,, Македонски правопис,, на сите што ги напишал Блаже Конески, таму бројките се напишани ракописно со букви, а не со арапски број, како пример е дадено ,,Први Мај,, .

Image_1665529762.jpg

...е сега ако веќе некој таму нов вработен ,,доктор науке,, го менува ,,Први,, со ,,1,, логички е да се дополни чистиот арапскиот број со кратенка на членуваниот број ,,Први,, ,,1ви Мај,,, оти не велиме ,,Еден Мај,, ,,1Мај,, туку ,Први Мај,, или ,,1ви Мај,,
П.С.
...или како би рекле, роден во Македонија во матична книга така ти пишува, ама не си сега туку во Северна Македонија, затоа што некој таму сменил. :( што е точно? :toe:
 
Последно уредено:

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
Прегледај го приврзокот 347953

...зависи, има разлика за секој кога учел, за секој каде научил, за секој кој го учел и секој како начил. :toe:

Прегледај го приврзокот 347954


Прегледај го приврзокот 347955

...точно така пишува, без ,,ти,, .

Прегледај го приврзокот 347956

... ,,Правопис на македонски јазик,, издадено 2017 год од Институтот на македонски јазик со назначени одговорни членови , но конкретно таа кратеница после бројот на важен датум членување или нечленување на арапски број не е оригиналниот препис од ,, Македонски правопис,, на сите што ги напишал Блаже Конески, таму бројките се напишани ракописно со букви, а не со арапски број, како пример е дадено ,,Први Мај,, .

Прегледај го приврзокот 347958

...е сега ако веќе некој таму нов вработен ,,доктор науке,, го менува ,,Први,, со ,,1,, логички е да се дополни чистиот арапскиот број со кратенка на членуваниот број ,,Први,, ,,1ви Мај,,, оти не велиме ,,Еден Мај,, ,,1Мај,, туку ,Први Мај,, или ,,1ви Мај,,
П.С.
...или како би рекле, роден во Македонија во матична книга така ти пишува, ама не си сега туку во Северна Македонија, затоа што некој таму сменил. :( што е точно? :toe:
Не ја сфати логиката како е принципот на пишување, кога, како и зошто нешто треба да се напиши на одреден начин. Во принцип секое пишување е точно но треба да е прилагодено во контекстот во спротивно не е правописно точно.

Уште еднаш прочитај ја сликата од Конески што сама си ја постирала, не пишува Први Мај туку Први мај. исто и тука во првиот правопис од 1945 страна 15
Значи ако сакаме да го пишиме месецот со голема буква бројката мора да биди со бројка без додавка а не со букви во спротивно големата буква оди кај бројката без скратување.
Први мај = 1 Мај = празник
први мај = 1ви мај = обичен датум напишан некаде без контекст поврзан со празникот на тој датум
1ви Мај - грешно напишана голема буква

Табла со име на училиште (не постои правописно правило за букви горе до бројката, не е тоа затворени наводници) или флаер напишан со сите големи букви не можи да земиш како доказ за правопис...
Знам дека сакаш секогаш да си во право но не е можно тоа во случајов :)

Правопис од 1988, издание IX ( Изданијата после осамостојувањето се ресетирани )

111.jpg
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.277
Поени од реакции
32.182
Честит празник -
„23 Октомври - Ден на Македонската револуционерна борба“

index.jpgртѕ.jpg
vmro.jpg
den-na-vmro.jpg
ocnovaci-na-vmro.jpg
312vcko.jpg

ice_screenshot_20221023-200021.jpeg


Да ни е вековит!!!
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
36.552
Поени од реакции
27.582
13.Noemvri,_Skopje , čestit praznik den na osloboduvanje od fašističkite okupatori , bez ničija pomoš , so vojska od Makedonskite partizani
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.277
Поени од реакции
32.182
13ти Ноември
пред 73 години борците од 42-та и 50-та Народноослободителна дивизија на македонската војска и 16-та Македонска бригада го ослободија Скопје од фашистичката окупација.

13-noemvri_1.jpg

Кајг, не знам дали знаеш, светот отиде у штурац, за нас нема надеж, нема да има иднина ако не го цениме и зачуваме нашето минато, денес празник „13ти Ноември“, на наша малечка но горда метропола - 13ти Ноември,


...само весело и гордо на секој твој празник, нека пукнат душманите и вечна слава на тие што го дале својот живот за твојата Слобода никогаш нема да бидат заборавени, вечно спомнати, барем од неколкуте Ние кои си ја сакаме Македонија!


:oeoeoe:
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom