Чернобил, контаминација на Македонија

Кај и да барам мапа на контаминацијата што чернобил ја направил 86та година ми ја покажува европа ама без македонија србија и црнагора. Има ли некој мапа којашто ги вклучува оваие територии?
Гледам грција окулу паралиа е баш баш погодена.
 
Кај и да барам мапа на контаминацијата што чернобил ја направил 86та година ми ја покажува европа ама без македонија србија и црнагора. Има ли некој мапа којашто ги вклучува оваие територии?
Гледам грција окулу паралиа е баш баш погодена.
Има мапи кои прикажуваат дека и Македонија е контаминирана.Кој знае кави биле правците на ветровите во тие моменти.Инаку најпогодена со радијација од Чернобил е Белорусија па потоа Летонија,Етонија па Украина.Има уште една работа,а тоа е Фокушима.Таму се деси катастрофа на два нуклерни реактори,а некако сепак е во сенка на Чернобил.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Кај и да барам мапа на контаминацијата што чернобил ја направил 86та година ми ја покажува европа ама без македонија србија и црнагора. Има ли некој мапа којашто ги вклучува оваие територии?
Гледам грција окулу паралиа е баш баш погодена.
Па со оглед на секојдневното однесување на народот тука, и без мапа ќе знаеш дека сме контаминирани.
 

Наќо Скопски

Поручуе
Па со оглед на секојдневното однесување на народот тука, и без мапа ќе знаеш дека сме контаминирани.
Aма кај нас после 20 години стигнал облакот.Ние сме секогаш поназад :D[DOUBLEPOST=1560105508][/DOUBLEPOST]Шала на страна до ден денес се сеќавам у тогашно Јосип Броз Тито,сегашно Димо Хаџи Димов како ме тепаше Славјанка наставничката у трето одделение со стап по прстите на рацете зашто ме виде како јадам "контаминирани"зелени сливи скинати од дрвото во школскиот двор.Цела недела неможев да ништо да пипнам со прстите :tapp:
 
Последно уредено:
Јас бев во војска тогаш, инфото беше дека не е нешто сериозно, ама неколку месеци јадевме салати од резерви, не свежи.
Памтам не не оставаа на трева или земја да седиме:D.
Инаку ниедна карта не е за верување.
 

Наќо Скопски

Поручуе
Јас бев во војска тогаш, инфото беше дека не е нешто сериозно, ама неколку месеци јадевме салати од резерви, не свежи.
Памтам не не оставаа на трева или земја да седиме:D.
Инаку ниедна карта не е за верување.
У војска служев АБХО (Атомско биолошко хемиска одбрана) и баш еднаш ова прашање му го поставив на претпоставениот старешина,дали е можно до тука да стигнала контаминацијата,ми одговори потврдно,ама као демек без сериозни последици.Вистината никогаш нема да ја дознаеме[DOUBLEPOST=1560106015][/DOUBLEPOST]Тешко на Белорусија,таму последиците се осеќаат и ден денес,а и у тоа време настрадаа повеќе и од самите Украинци
 
Има уште една работа,а тоа е Фокушима.Таму се деси катастрофа на два нуклерни реактори,а некако сепак е во сенка на Чернобил.
Мислам дека Фокушима немаше експлозија. Само истекување на радиоактивна вода. Не знам колку е контаминиран океанот во близина на Јапонија (и пошироко), но нас директно не нè засега.
 

видеово, заслужува да биде на ова тема!...инаку, искрено речено, ми влезе чивија да си купам гајгеров бројач, макар од тој во вид на мобилен како што има женскава експер за случувањето во Чернобил на видеово ама некако 200 $ не ми се дава, ама нешто слично сигурно ќе снабдам, ги има во вид на пенкала до некои 50 $, или некоја апликација на мобилен ајфон до 30 Е која мери само присутност на радијација!
...седам и мислам како се замараме со влажноста, со температура и атмосферски притисок на воздухот, загадувачки смог вакви и такви честици, топлотен бран, а никаде нема податок дали воопшто НИЕ во МКД имаме некоја радијација која е вон границите на нормалата! :toe:
...и ДА! при вакви бранови на радијација како што е спомнато од Чернобил било забрането во таа далечна 1986 год воопшто садење и користење на градинарски растенија посебно спомнатата марула!
...но мое лично мислење, радијација од Чернобил во МКД не е проблем СЕГА, колку би бил проблем „спакување“ во буриња на радиоактивен материјал кои ги има државите од ЕУ за добра пара ги дистрибуираат низ вакви сиромашни, економски слаби, а посебно корумпирани држави како нашата??!:confused:
...и да биде работава покомплицирана прочитав, цитирам:
,,..Гајгерови мерачи за нивото на радијација кај нас не може да се набават во слободна продажба, зашто користењето на оваа опрема е контролирано од Агенцијата за радиологија, надлежна за следење на набавките врз основа на законски утврдена процедура Поради тоа Македонија остана незафатена од искуството на западноевропските земји, каде што по хаваријата на јапонската нуклеарка интересот за купување мерачи за радијација се зголеми...Законски не постои можност и е строго забрането комерцијално да се набават најразлични уреди што ја мерат радијацијата - објаснува... директор на ....,,,
и сега? :nesumjas: не смееме да знаеме колку е радијацијата?
забрането ли е? :shok2:
па нека ни дадат јавни податоци за радијација на разни локации или предмети или било што!
...еве јас сакам да знам на Криволак дали има радијација вон границите на дозволеното, посебно сега кога ни надлетува нуклеарен бомбардер Б-52, демек вежба :свиркам:
...кој ни гарантира дека истиот нема буриња со нуклеарен отпад и го транспортира демек „вежба“, и го закопуваат во Криволак??:shook:
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Абе што ќе ви е гајгеров бројач :)))) ја глеавте Чернобил и се упрпавте. На ФЕИТ има, памтам на лабораториски си игравме а освен оригинален што е прескап, на поевтиниве верзии не им верувам
 

видеово, заслужува да биде на ова тема!...инаку, искрено речено, ми влезе чивија да си купам гајгеров бројач, макар од тој во вид на мобилен како што има женскава експер за случувањето во Чернобил на видеово ама некако 200 $ не ми се дава, ама нешто слично сигурно ќе снабдам, ги има во вид на пенкала до некои 50 $, или некоја апликација на мобилен ајфон до 30 Е која мери само присутност на радијација!
...седам и мислам како се замараме со влажноста, со температура и атмосферски притисок на воздухот, загадувачки смог вакви и такви честици, топлотен бран, а никаде нема податок дали воопшто НИЕ во МКД имаме некоја радијација која е вон границите на нормалата! :toe:
...и ДА! при вакви бранови на радијација како што е спомнато од Чернобил било забрането во таа далечна 1986 год воопшто садење и користење на градинарски растенија посебно спомнатата марула!
...но мое лично мислење, радијација од Чернобил во МКД не е проблем СЕГА, колку би бил проблем „спакување“ во буриња на радиоактивен материјал кои ги има државите од ЕУ за добра пара ги дистрибуираат низ вакви сиромашни, економски слаби, а посебно корумпирани држави како нашата??!:confused:
...и да биде работава покомплицирана прочитав, цитирам:
,,..Гајгерови мерачи за нивото на радијација кај нас не може да се набават во слободна продажба, зашто користењето на оваа опрема е контролирано од Агенцијата за радиологија, надлежна за следење на набавките врз основа на законски утврдена процедура Поради тоа Македонија остана незафатена од искуството на западноевропските земји, каде што по хаваријата на јапонската нуклеарка интересот за купување мерачи за радијација се зголеми...Законски не постои можност и е строго забрането комерцијално да се набават најразлични уреди што ја мерат радијацијата - објаснува... директор на ....,,,
и сега? :nesumjas: не смееме да знаеме колку е радијацијата?
забрането ли е? :shok2:
па нека ни дадат јавни податоци за радијација на разни локации или предмети или било што!
...еве јас сакам да знам на Криволак дали има радијација вон границите на дозволеното, посебно сега кога ни надлетува нуклеарен бомбардер Б-52, демек вежба :свиркам:
...кој ни гарантира дека истиот нема буриња со нуклеарен отпад и го транспортира демек „вежба“, и го закопуваат во Криволак??:shook:
Кои глупости истресе ни сама не знаеш. Летал б-52 ширел радијација, закопувале нуклеарен отпад на терен за гаѓање. :pos:
 

Маркетинг

Нови теми

На врв