- Член од
- 24 ноември 2009
- Мислења
- 4.959
- Поени од реакции
- 4.881
Толку ли се ? ПА ЈАС СУМ БОГАТ5 кила * 400 денари = 2000 денари... Не биди алчен
Не сериозно , опкружен сум со паланчани и сите џимиринки ги викаат
Толку ли се ? ПА ЈАС СУМ БОГАТ5 кила * 400 денари = 2000 денари... Не биди алчен
Скопјанизирани паланчани не се важат Иначе чварки ги викаме... или од постари имам слушнато „пршки“.Толку ли се ? ПА ЈАС СУМ БОГАТ
Не сериозно , опкружен сум со паланчани и сите џимиринки ги викаат
Воопшто не е месо иситнето, туку чиста сланина, сало од грбот на свињата. Откако ќе се одери свињата и распредели месото, сланината од грбот исто се одделува, се сечка на коцки и се пржи. Во пржењето едно парченце го намалува волуменот за 2-3 пати и тоа станува џимиринка/чварка. Мрснотијата која ќе остане по пржењето во тенџерето се тура во друг сад, канта од сирење или сл...и после тоа од самото стоење, пожелно на ладно, стврднува и станува сало. Месо може да содржи во ептен мал процент и тоа ако си колиш сам свиња и намерно да пресечиш парчиња кои имаат и малку месо, не само сланина. Ние заклавме свиња и тоа 240 кила, имаше одвај 2 прста сланина..од тоа излезе 6-7 кила џимиринки и 10-ина кила сало, што за толкав ѕвер не е ич многу. Пола од свињата ја продадовме на пријатели, фати околу 200 евра и плус 6 кила џимиринки по 300 ден....околу 14 000 ден...и башка полн фрижидер за јадење од другата полаКако помалав по името се мислев нешто лигаво е тоа и премногу гадно ,но кога дознав дека тоа е месо иситнето испржено почнав да ги јадам премногу ,па касни едно те тера уште ,уште и уште да јадеш .
Едно време татко ми ги земаше од еден месар ,ама одкако месарот веќе ја затвори месарата ,не купил до сега чварки татко ми .