Црковна (христијанска) архитектура

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
pa vaka... vo posledno vreme mnogu se zainteresirav za crkovnata arhitektura, (i na dvete hristijanski crkvi) pa resiv da ja otvoram temava...
eve vi prostor za sliki, primeri, sporedbi megu pravoslavna i katolicka crkovna arhitektura, pa moze podatoci za istata od razlicni periodi vo poslednive 2000 godini postoenje, pa profesionalni mislenja, soveti, mozebi i po nekoj link... PISUVAJTE, CEKAM!
 

The General

A Slight Case of Overbombing
Член од
6 мај 2007
Мислења
478
Поени од реакции
13
Дефинитивно повеќе ми се свиѓа архихектурата на православните христијански цркви, него на католичките, бидејќи православните цркви како да имаат повеќе душа, повеќе топлина отколку католичките.
 

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Да. Православните цркви зрачат со топлина, како прво се далеку помали и внатре се на база на дрво додека католичките катедрали се огромни, сиви, студени иако стерилно прекрасни, сепак за Божји храм мислам по ефективно е ако удира на топлина и пријатност него на ваква естетика.
 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Постои еден факт - а тоа е дека православната христијанска архитектура влече корени од византиските цркви, додека пак денешната католичката има една поинаква филозофија која вика дека црквата треба да е блиска до човекот, а за да се постигне тоа - се градат цркви со модерна т.е. современа архитектура.

Еве неколку примери на православни цркви:

Плаошник, Охрид



Манастирот Св.Јоаким Осоговски, Крива Паланка


...или нешто што излегува од стандардот - Св.Василиј Блажени во Москва



A сега малку католички примери:

Нотр Дам Ди О, во Роншам, Франција



Катедралата во Бразилија на Оскар Нимаер



Психолошкиот ефект кој црквите го имаат врз луѓето зависи и од поднебјето каде се градат. Дали во нив треба да се осеќаме мали и покорни, вдахновено еднакви или некако поинаку - е прашање за полемика...
 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
И кај нас постои нешто што е поразлично од традицијата - значи зборуваме за екстериерот.

Соборниот Храм Св.Климент Охридски во Скопје



На архитектот му требале 15-тина години за да успее да ја убеди МПЦ да го изгради храмот по неговиот проект. Битно, успеал човекот.

Ајде да споредиме...што е подобро за нас? Каде се осеќаме поблиску до Бога? Каде ни е попријатно?
 

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Kanonite na pravoslavnata crkva ne dozvoluvaat da se gradat crkvi koi ne gi sledat utvrdenite tipovi od vizantiskiot, srednovekoven period. Toa se najcesto crkvi koi vo osnova imaat forma na krst so kupola vo vkrstuvanjeto, ili so bazilikalna osnova, kako princip na resavanje na sakralni objekti uste od vremeto na rimskata antika. Ponatamu, postojat ogranicuvanja i vo odnos na gradezniot materijal, pri sto se koristi kamen i standardizirana "vizantiska" tula.


Prodolzuvanjeto na takvata tradicija i sledenjeto na kanonite pri gradenjeto na crkvite se smeta za efekt koj ja zgolemuva naklonetosta kon pravoslavieto, nepromenlivosta na verata.

Duri i kaj odstapkite kako kaj Soborniot Hram vo Skopje, principot na resavanje na osnovata, i donekade gradeznite materijali seuste gi sledat tie kanoni.

Arhitektot e Slavko Brezovski, Serpico
 

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Za najgolem reformator na pravoslavnata sakralna arhiektura se smeta neimarot Andrea Damjanov (1813-1878), od kogo e izgraden i manastirskiot kompleks Sv. Joakim Osogovski. Toj ne go prikazuva gradezniot materijal na fasadata, tuku istata ramno ja malterisuva i ja boi, a kamenata konstrukcija ja ostava vidliva samo na vleznite tremovi (tamu kade gi ima).

Gradi crkvi i vo Bugarija, Bosna i Hercegovina (Bogorodicnata crkva vo Saraevo) i na drugi mesta niz Balkanov.

Posebno vnimanie obrnuva na vnatresnata dekoracija i na akusticnosta.

SBEP!
Sv. Bogorodica Saraevo mala.jpg
Bogorodicnata Crkva vo Saraevo
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Масонеријата е тесно поврзана со архитектурата,посебно кај Дамјанов големиот и признат "мајстор" од Македонија.:)
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.533
Поени од реакции
34.685
...интересна тема, а неактивна над 10 години, а христијани сме и богами многу работи не ни се познати меѓу католички христијани и православни христијани што ни е заедничко односно различно,


разлика 1 :
-христијаните католици веруваат дека вистинското седиште на христијанството во светот се наоѓа во Ватикан во Рим, Италија (прва слика)
-христијаните православни веруваат дека вистинското седиште на христијанството во светот се наоѓа во Констатинопол, денешен Инстанбул, Турција ( втора слика)


 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.533
Поени од реакции
34.685

разлика 2 :
-во католитичките верски објекти долго време се користело и се уште се користи латинскиот јазик во црковниот обред, само некаде веќе се почнало со народниот јазик на матичното место каде е сместена католичката црква,

- во православните цркви уште од почеток не го прифатиле латинскиот јазик во црковна примена туку народен јазик на матичното место каде е сместена православната црква,
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom