Цесија

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
577
Ова уште од 3та во факултет ми беше интересно прашање. Сега уште позамрсено и искомплицирано кога знам дека уште еден куп други закони освен Законот за облигационите односи влијаат на неа.
За оние кои не се правници, цесија е отстапување на барањето со договор.
Моменталната ситуација со А1, СДСМ и СРД ми го актуелизира ова во главата.
Дали сметате дека цесијата се користи како правен инструмент доволно и какви искуства сте имале во текот на работата?
Дали сметате дека последнава целсија објавена во медиумите е законска? Кои се правните пречки да не може да се склучи ваков договор?
Кои се придобивките а кои негативностите на цесионерот, цедентот и цесусот?
Ако сака и Гале Галев нека пише:)
 
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.632
Поени од реакции
4.881
Кај нас цесија премногу се злоупотребува. За конкретниов случај што си го навела не можам да коментирам бидејќи прв пат слушам. Ама има милион примери, каде фирма е блокирана со месеци*, па и со години, а си функционира, баш поради цесијата, односно плати за вработените и се друго, одат со цесија преку други фирми. Едно време најавија дека ќе се укинува, ама ништо не стана од тоа.

*според наши закони, ако фирма е блокирана повеќе од 45 дена, мора да се отвори стечај
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
15.858
Поени од реакции
7.533
Кај нас цесија премногу се злоупотребува. За конкретниов случај што си го навела не можам да коментирам бидејќи прв пат слушам. Ама има милион примери, каде фирма е блокирана со месеци*, па и со години, а си функционира, баш поради цесијата, односно плати за вработените и се друго, одат со цесија преку други фирми. Едно време најавија дека ќе се укинува, ама ништо не стана од тоа.

*според наши закони, ако фирма е блокирана повеќе од 45 дена, мора да се отвори стечај
Да и нека се отвори стечај и гледаш 50 проценти невработеност. Дури и некои локални самоуправи треба под стечај да одат.
 
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.632
Поени од реакции
4.881
Да и нека се отвори стечај и гледаш 50 проценти невработеност. Дури и некои локални самоуправи треба под стечај да одат.
Хахахаха, богами кај нас се' е можно.
Иначе не ми беше тоа целта на муабетот, туку дека стварно се злоупотребува цесијата, мора да се изнајде начин да се доведат во ред работите.
 

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
486
Цесијата е единствен начин за преживување во економија со околу 100.000 блокирани сметки на фирми и граѓани. Секој секому должи, секој секому е должен.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
15.858
Поени од реакции
7.533
Цесијата е единствен начин за преживување во економија со околу 100.000 блокирани сметки на фирми и граѓани. Секој секому должи, секој секому е должен.
Па нормално дека секој секому е должен кога парите се долг, секој денар што е во промет е долг на некого кон некому за нешто.
 
Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.804
Поени од реакции
2.622
Ова уште од 3та во факултет ми беше интересно прашање. Сега уште позамрсено и искомплицирано кога знам дека уште еден куп други закони освен Законот за облигационите односи влијаат на неа.
За оние кои не се правници, цесија е отстапување на барањето со договор.
Моменталната ситуација со А1, СДСМ и СРД ми го актуелизира ова во главата.
Дали сметате дека цесијата се користи како правен инструмент доволно и какви искуства сте имале во текот на работата?
Дали сметате дека последнава целсија објавена во медиумите е законска? Кои се правните пречки да не може да се склучи ваков договор?
Кои се придобивките а кои негативностите на цесионерот, цедентот и цесусот?
Ако сака и Гале Галев нека пише:)
Мислам дека со оваа цесија помеѓу А1,СДСМ и СРД проблемот е во тоа што СРД може да се финансира исклучиво со надоместокот од радиодифузните друштва,а на овој начин излегува дека индиректно СДСМго финансира СРД,иако од правен аспект цесијата е законски инструмент,ова повеќе од морален аспект е дискутабилно
 

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
577
Мислам дека со оваа цесија помеѓу А1,СДСМ и СРД проблемот е во тоа што СРД може да се финансира исклучиво со надоместокот од радиодифузните друштва,а на овој начин излегува дека индиректно СДСМго финансира СРД,иако од правен аспект цесијата е законски инструмент,ова повеќе од морален аспект е дискутабилно
A дали може некој со блокирана сметка да склучи договор за цесија? Не ми е јасно.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
15.858
Поени од реакции
7.533
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.863
A дали може некој со блокирана сметка да склучи договор за цесија? Не ми е јасно.
изгледа ништо не ти било јасно тебе на факултето кога ти била нејасна Цесијата како средство за работа.
Мене ми е блокирана сметката ако мене ми префрлат пари на сметка веднаш ке ми ги одземат, арно ама ти мене ми должиш пари и наместо да ми ги префрлиш мене ги префрлаш на сметката на оној којшто јас му должам, чиста сметка дуга љубав.
 

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
577
Очигледно не ми било јасно:) А дали со таквата цесија да речеме одбегнуваш да платиш даноци?
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.863
Данокот не можеш да го избегнеш, али јебига ти не си А1 ти си плаќаш данок само незнам како уопште си ја прошла трета година а да незнаеш за цесија.
Второ зашто уопште некој би сакал да плаќа данок и зашто не би избегнувал да го плати кога е тоа можно ?
И устварари цело време ве слушам даноци даноци такси давачки демек тоа е крајниот патриотски чин што може да постои, е јебига сега нешто да ти објаснам, секој данок што постои на планетава земја има начин да се избегне па ако ти фаќа црпката зш да не го избегнеш ? И пред да почнеш да објаснуваш зашто и како мора да се плаќаат даноците да ти објаснам и дека народот се тепал со османлиите заради тоа што им земале 10% на годишно ниво додека сега преродбеничкава влада секојдневно на се ти зема 50% данок.
ПС најдоходовен бизнис е оној за кој шт оне знае државата и не ти зема 50% од секој заработен денар притоа не давајки ти ништо.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.863
Пане дај избриши си го мислењето жити мајка немаш поим колку гкупаво делуваш во моментов
 

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
577
Данокот не можеш да го избегнеш, али јебига ти не си А1 ти си плаќаш данок само незнам како уопште си ја прошла трета година а да незнаеш за цесија.
Второ зашто уопште некој би сакал да плаќа данок и зашто не би избегнувал да го плати кога е тоа можно ?
И устварари цело време ве слушам даноци даноци такси давачки демек тоа е крајниот патриотски чин што може да постои, е јебига сега нешто да ти објаснам, секој данок што постои на планетава земја има начин да се избегне па ако ти фаќа црпката зш да не го избегнеш ? И пред да почнеш да објаснуваш зашто и како мора да се плаќаат даноците да ти објаснам и дека народот се тепал со османлиите заради тоа што им земале 10% на годишно ниво додека сега преродбеничкава влада секојдневно на се ти зема 50% данок.
ПС најдоходовен бизнис е оној за кој шт оне знае државата и не ти зема 50% од секој заработен денар притоа не давајки ти ништо.
Мислиш криење на дејност за прикривање данок? Доходовно е а? КЗ?
Инаку се се заборава, ако не ти е основна дејност. Се сеќавам ,ама не ја знам одлично. Сепак, не сум цинична и не се правам паметна, убаво прашав. Одовори културно, не се нервирај брзо.
И не пцуј. Секој треба да плаќа даноци. Не е 50% на се, ама ај...Нервозен си ти простувам. Се надевам не си ваков во судница.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
15.858
Поени од реакции
7.533
Мислиш на дејност за прикривање данок? Доходовно е а? КЗ?
Инаку се се заборава, ако не ти е основна дејност. Се сеќавам ,ама не ја знам одлично. Сепак, не сум цинична и не се правам паметна, убаво прашав. Одовори културно, не се нервирај брзо.
И не пцуј. Секој треба да плаќа даноци. Не е 50% на се, ама ај...Нервозен си ти простувам. Се надевам не си ваков во судница.
Факултет да се завршило цесија да не се знаело што е, ами од општа култура ај :)....

Него ме потсетуваат твоите мислење на еден скеч од К-15 малку постар, имено Тошо Малерот цајкан е и му објаснуваат таму на семинар или нешто слично за дилерите на дрога, нивно однесување начин на дилање места на движење, и на крај Тошка збунет прашува: Без данок? :D:D:D.
 
На врв Bottom