Dr.House
Аудиофил
- Член од
- 18 февруари 2010
- Мислења
- 2.546
- Поени од реакции
- 3.845
Во ноември за прв пат во Македонија започна со работа единствениот програм за хроно исхрана.
Во суштина со овој начин на исхрана се успорува стареењето и на здрав начин се постигнува одредена цел т.е. се креира индивидуална режим на исхрана за слабеење,дебелеење,накачување мускулна маса, диета за трудници, дијабетичари и др. Интересната работа околу овој режим е научниот и индивидуален пристап при што ефектите се трајни (нема враќање на изгубените кила). Режимиот на овој начин на исхрана не се заснова на броење калории, туку на три основни принципи:
-создавање на алкална средина во организмот (да не се закиселува организмот)
-правилен временски распоред на дневните оброци
-конзумирање на храна со низок глуциден индекс
Создавањето на режимот најпрво се состои од многу интересна сегментална анализа во која што се мерат мастите, протеините, мускулната маса, отоци, вода во организмот, замастеност околу органите со апаратот InBody 720. После мерењето следува разговор со нутриционист каде што се креира режимот. На крај има уште едно мерење каде што се одредува индивидуално пациентот на која храна е нетолерантен, т.е. од која храна е „заситен“ организмот и не ја искористува убаво целата нутриционистичка вредност.
Секако, има одредени лабораториски резултати кој треба да се донесат за разговорот со лекарот кој може да се направат во ординацијата со некој попуст од 20тина %, може лабораторијата да се направи и на друго место само не знам точно кој параметри се потребни, тоа може да се праша на фејсбук страната на ординацијата.
Вака изгледа извештајот од сегменталното мерење на телото
На крај се добива одреден fitness score кој со секоја наредна контрола треба да се подобрува
Админот слободно нека ја премести темата ако е во здравје, ваљда ја згрешив подтемата
Во суштина со овој начин на исхрана се успорува стареењето и на здрав начин се постигнува одредена цел т.е. се креира индивидуална режим на исхрана за слабеење,дебелеење,накачување мускулна маса, диета за трудници, дијабетичари и др. Интересната работа околу овој режим е научниот и индивидуален пристап при што ефектите се трајни (нема враќање на изгубените кила). Режимиот на овој начин на исхрана не се заснова на броење калории, туку на три основни принципи:
-создавање на алкална средина во организмот (да не се закиселува организмот)
-правилен временски распоред на дневните оброци
-конзумирање на храна со низок глуциден индекс
Создавањето на режимот најпрво се состои од многу интересна сегментална анализа во која што се мерат мастите, протеините, мускулната маса, отоци, вода во организмот, замастеност околу органите со апаратот InBody 720. После мерењето следува разговор со нутриционист каде што се креира режимот. На крај има уште едно мерење каде што се одредува индивидуално пациентот на која храна е нетолерантен, т.е. од која храна е „заситен“ организмот и не ја искористува убаво целата нутриционистичка вредност.
Секако, има одредени лабораториски резултати кој треба да се донесат за разговорот со лекарот кој може да се направат во ординацијата со некој попуст од 20тина %, може лабораторијата да се направи и на друго место само не знам точно кој параметри се потребни, тоа може да се праша на фејсбук страната на ординацијата.
Вака изгледа извештајот од сегменталното мерење на телото
На крај се добива одреден fitness score кој со секоја наредна контрола треба да се подобрува
Админот слободно нека ја премести темата ако е во здравје, ваљда ја згрешив подтемата
Последно уредено: