Хрватски пасош

H

Harry Callahan

Гостин
Што историски проблеми имале со Македонците !??!?!? Пола Дубровник е Македонци една глупост немам чуено да се десила. Башка Хрватите со Српското малцинство највеке имаат мака. ;)
Немале историски проблеми Хрватите со Македонците , но исто како Македонците и Србите и било кој друг народ си е друг народ и нација , поинакви од Хрватскиот народ . Тоа сакав да го кажам . Нема да дозволат Хрватите луксуз да создадат нови малцинства на своја територија . Крваво ги стекнаа тие овие преубави територии што сега ги држат и нема да направат глупости во иднина . Ти и било кој можете како папагали пред Хрватите да повторувате ние сме Македонци , ќе бидеме лојални граѓани на Хрватска само дајте ни државјансто и слично , но Хрватите секогаш во глава ќе ги имаат настаните поврзани од 90-те години на 20 век . Некогаш и во Истра имаше доста многу Италијанци кои со тек на времето некои се смешаа со други народи во Истра , но огромен дел си замина од Истра . Погоди доколку денеска Истра хипотетички беше со мнозинско Италијанско население што ќе беше ? Претпоставувам Истра ќе имаше автономија бидејќи Италија ке ја притиснеше Хрватска за автономија , и постојано ќе имаше тензии околу таквата Истра . Како што има на пример тивки во сенка тензии со територии на кои живеат Унгарци во Романија , или Шкотска . Едноставно едно е теорија полна со приказни од тип на мултиетнички општества и бајки во кои тече мед и млеко и совршени општества , а друга е реалноста и практиката во која има општества со тензии или на раб од конфликти . Хрватска по крајот на Втората светска војна кажа дека не е наследник на НДХ , но има партии и разни субјекти во Хрватска кои ја базираат идеологијата на некои елементи од НДХ и усташтвото , и таквите субјекти секогаш ќе долеваат масло на огнот и ќе кажат во јавноста пред да дадете на некого државјанство сетете се како си поминавме со малцинство во 90-те години на 20 век . И погоди како ова ќе биде примено во хрватската јавност ? Си држат Хрватите до свое , и нема лесно да прават на никого отстапки за државјанство . Само ако имаат интерес некој ќе даваат државјанство . И да остави ти тоа пола Дубровник бил полн со Македонци , тие луѓе ако некогаш биле Македонци , биле - значи минато време .
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
7.866
Поени од реакции
18.200
Немале историски проблеми Хрватите со Македонците , но исто како Македонците и Србите и било кој друг народ си е друг народ и нација , поинакви од Хрватскиот народ . Тоа сакав да го кажам . Нема да дозволат Хрватите луксуз да создадат нови малцинства на своја територија . Крваво ги стекнаа тие овие преубави територии што сега ги држат и нема да направат глупости во иднина . Ти и било кој можете како папагали пред Хрватите да повторувате ние сме Македонци , ќе бидеме лојални граѓани на Хрватска само дајте ни државјансто и слично , но Хрватите секогаш во глава ќе ги имаат настаните поврзани од 90-те години на 20 век . Некогаш и во Истра имаше доста многу Италијанци кои со тек на времето некои се смешаа со други народи во Истра , но огромен дел си замина од Истра . Погоди доколку денеска Истра хипотетички беше со мнозинско Италијанско население што ќе беше ? Претпоставувам Истра ќе имаше автономија бидејќи Италија ке ја притиснеше Хрватска за автономија , и постојано ќе имаше тензии околу таквата Истра . Како што има на пример тивки во сенка тензии со територии на кои живеат Унгарци во Романија , или Шкотска . Едноставно едно е теорија полна со приказни од тип на мултиетнички општества и бајки во кои тече мед и млеко и совршени општества , а друга е реалноста и практиката во која има општества со тензии или на раб од конфликти . Хрватска по крајот на Втората светска војна кажа дека не е наследник на НДХ , но има партии и разни субјекти во Хрватска кои ја базираат идеологијата на некои елементи од НДХ и усташтвото , и таквите субјекти секогаш ќе долеваат масло на огнот и ќе кажат во јавноста пред да дадете на некого државјанство сетете се како си поминавме со малцинство во 90-те години на 20 век . И погоди како ова ќе биде примено во хрватската јавност ? Си држат Хрватите до свое , и нема лесно да прават на никого отстапки за државјанство . Само ако имаат интерес некој ќе даваат државјанство . И да остави ти тоа пола Дубровник бил полн со Македонци , тие луѓе ако некогаш биле Македонци , биле - значи минато време .
Пријателе не си упатен ич , ама ке ти реплицирам на болдов со 2 статии....
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=8271271105&id=9&setIzdanie=22665
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=726139473&id=9&setIzdanie=22938
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.828
Поени од реакции
7.710
Немале историски проблеми Хрватите со Македонците , но исто како Македонците и Србите и било кој друг народ си е друг народ и нација , поинакви од Хрватскиот народ . Тоа сакав да го кажам . Нема да дозволат Хрватите луксуз да создадат нови малцинства на своја територија . Крваво ги стекнаа тие овие преубави територии што сега ги држат и нема да направат глупости во иднина . Ти и било кој можете како папагали пред Хрватите да повторувате ние сме Македонци , ќе бидеме лојални граѓани на Хрватска само дајте ни државјансто и слично , но Хрватите секогаш во глава ќе ги имаат настаните поврзани од 90-те години на 20 век . Некогаш и во Истра имаше доста многу Италијанци кои со тек на времето некои се смешаа со други народи во Истра , но огромен дел си замина од Истра . Погоди доколку денеска Истра хипотетички беше со мнозинско Италијанско население што ќе беше ? Претпоставувам Истра ќе имаше автономија бидејќи Италија ке ја притиснеше Хрватска за автономија , и постојано ќе имаше тензии околу таквата Истра . Како што има на пример тивки во сенка тензии со територии на кои живеат Унгарци во Романија , или Шкотска . Едноставно едно е теорија полна со приказни од тип на мултиетнички општества и бајки во кои тече мед и млеко и совршени општества , а друга е реалноста и практиката во која има општества со тензии или на раб од конфликти . Хрватска по крајот на Втората светска војна кажа дека не е наследник на НДХ , но има партии и разни субјекти во Хрватска кои ја базираат идеологијата на некои елементи од НДХ и усташтвото , и таквите субјекти секогаш ќе долеваат масло на огнот и ќе кажат во јавноста пред да дадете на некого државјанство сетете се како си поминавме со малцинство во 90-те години на 20 век . И погоди како ова ќе биде примено во хрватската јавност ? Си држат Хрватите до свое , и нема лесно да прават на никого отстапки за државјанство . Само ако имаат интерес некој ќе даваат државјанство . И да остави ти тоа пола Дубровник бил полн со Македонци , тие луѓе ако некогаш биле Македонци , биле - значи минато време .
Многу површно ги толкуваш работите. Хрватска за десетина години ќе биде принудена да увезува работна сила.

Туку, кај отидовте ов исотрија?
За да добиеш хрватски пасош, треба да:

- имаш хрватски корени и тоа да го докажеш
- да си некој од извонредно значење за Хрватска (фудбалер на пример)

Ако си во брак со хрватски државјанин, после 5 години непрекинат престој во Хрватска, имаш право да бараш пасош.
Ако имаш работна дозвола, можеш после 8 годни непрекинат престој да бараш пасош.

Други начини нема.

Колку што знам, истите правила важат и за добивање македонски пасош.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.886
Поени од реакции
41.798
Имаме хрватски пасош, но на жена ми уште е на нејзиното старо презиме. Досега не сме патувале со тие пасоши. Дали би можеле да и прават проблем, личната карта и се останато и е со мое презиме?
 

@codeblock@

"Prediction is difficult, especially the future."
Член од
9 март 2014
Мислења
61
Поени од реакции
18
Едно прашање ако знаете некој да ми одговорите. По страната на мајка ми имам хрватско потекло (прабаба ми е родена во хрватска во далмација и имам извод нејзин). Дали е можно да извадам со тој документ хрватски пасош за мене (како потврда тоа да е за хрватско потекло како што гледам дека вадат сите бугарски) или залудно ќе пробувам?
 

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
308
Едно прашање ако знаете некој да ми одговорите. По страната на мајка ми имам хрватско потекло (прабаба ми е родена во хрватска во далмација и имам извод нејзин). Дали е можно да извадам со тој документ хрватски пасош за мене (како потврда тоа да е за хрватско потекло како што гледам дека вадат сите бугарски) или залудно ќе пробувам?
Јави се во хрватска амбасада.
 
Член од
9 јули 2014
Мислења
130
Поени од реакции
44
kolku godini se ceka za pasos ,hrvatski ili slovenski ako se zemes za hrvat ili slovenec,mene mi kazaa 5 godini bilo ajj ve molam kazite mi
 
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Пред малку ја разгледував темата за бугарски пасош, па ми текна ваква тема да отворам. Па, сега секој Македонец може да извади бугарски пасош, јас такво зло нема шанси да си нанесам на самиот себеси (скраја да е), а од друга страна сакам да живеам и работам на пр. 3 год некаде во ЕУ, а со влезот на Хрватска во ЕУ и ако успеам да извадам хрватски пасош би ми се остварило тоа. Значи ме интересира дали би можел јас како Македонец, роден во Македонија, од мајка и татко Македонци (родени во Македонија).. да го искористам влегувањето на Хрватска во ЕУ (на некој начин :sneaky:) и да земам хрватски пасош?
HAhahha paljaco, krvta voda ne biduva ;) pa ti idi ako sakas i japonski pasos trazi si.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Едно прашање ако знаете некој да ми одговорите. По страната на мајка ми имам хрватско потекло (прабаба ми е родена во хрватска во далмација и имам извод нејзин). Дали е можно да извадам со тој документ хрватски пасош за мене (како потврда тоа да е за хрватско потекло како што гледам дека вадат сите бугарски) или залудно ќе пробувам?
Хрватите имаат построги услови за добивање нивно државјанство е сега постои и можност како потомок на хрват али не знам колку тоа би било успешно, пошто знам лица кои овде во МК добија хрватско државјанство но нивнитее деца - не можеа.

http://www.mup.hr/39.aspx
 

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.610
Поени од реакции
14.324
Да ја обновам малку темата, па ако може некој што е упатен да ми одговори.

Баба ми е родена во Хрватска од татко Хрват и мајка Македонка. После некој месец се селат во Македонија пошто бил воено лице.
Во последната верзија на законот кај нив вика

12023178_10206809686133251_1296162086_n.jpg

Значи баба ми по автоматизам и следува хрватско државјанство пошто е родена таму, а и сестра и (исто родена во Хрватска) пред некоја година извади хрватски пасош. Мислам дека и нејзината ќерка има. После во законот вика
Screenshot from 2015-09-16 14:02:09.png

Тука пишува дека иселеник не се смета ако се иселиш во земја која била во ист состав како во Хрватска. Баба ми мислам дека е родена пред да се формира официјалната Југославија, а со тоа се смета за иселеник.

Прашањето е - горе пишува дека до 3 степен на сродство може да се стекне со државјанство.
Фактички дали ако баба ми потера процедура за нејзино државјанство, можат да извадат и директни потомци до 3-то колено (јас би дошол второ)?
Т.е дали и она ако не сака, можам јас/мајка ми да аплицираме...

@Дињата на Анчо
@TheTrooper

Знаете ли нешто околу овоа, малку помош...
 
Последно уредено:
Член од
16 април 2015
Мислења
64
Поени од реакции
40
Podnesov baranje vo ambasada mi stigna pismo od MUP od kade mi baraat "nadopuna" na dokumenti kade jasno se gleda izjavata za hrvatska pripadnost sveditelstvo ili diploma od sredno, i posebno sto me interesira veli jasno da se vidi na koj nacin "promicete interese hrvatskog naroda". Imam potvrda za clenstvo od zdruzenije, osven toa ne znam na koj nacin mozam podrugo da gi promoviram interesite na Hrvatska, bidejci ne sum istaknat muzicar ili sportist
 
Член од
10 февруари 2016
Мислења
5
Поени од реакции
3
Не е ни само да се омажиш за тамошен и да си седиш 5 години па ќе си добиеш државјанство.
Во било која друга држава има трчкања и околу тоа.
Мораш ситедокументи да си ги промениш и уште еден куп административни заебанции низ нашите ходници.
Мојата баба е Хрватица од Босна. На времето е преселена во Мк, има само Мк државјанство.
Вероватно има изводи и чуда дека има Хрватско потекло. Дали би имала право по некој основ да добијам и јас Хрватско државјанство?
Плус живеам во Босна и омажена сум таму.
 
Член од
16 април 2015
Мислења
64
Поени од реакции
40
Не е ни само да се омажиш за тамошен и да си седиш 5 години па ќе си добиеш државјанство.
Во било која друга држава има трчкања и околу тоа.
Мораш ситедокументи да си ги промениш и уште еден куп административни заебанции низ нашите ходници.
Мојата баба е Хрватица од Босна. На времето е преселена во Мк, има само Мк државјанство.
Вероватно има изводи и чуда дека има Хрватско потекло. Дали би имала право по некој основ да добијам и јас Хрватско државјанство?
Плус живеам во Босна и омажена сум таму.
Можеш на основ подријетла. Извод од баба ти нејзини документи каде претходно се изјаснила како хрватица:радна книжица, сведителство од основно и средно исто така од твојот родител и твои документи со кои докажуваш дека си деклариран како хрват, венчан лист може кај вас постои записник каде се изјаснуваш која националност си, потврда за неосудуваност, сето тоа заверено и преведено на хрватски.Ако ги имаш овие документи можеш да бараш. Доколку МУП побара додатни документи или оцени дека тие док.се доволни можеш да добиеш решење о пријем у хрв.државјанство, а процедурата трае најмалку една год.Среќно.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom