Хип хоп културата во Македонија

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301

Нека учат и едните и другите како треба без маркетингшки шеми, без наведување на омраза и хејт меѓу луѓето и без мрчење на празно повеќе одошто се прави.

Mr.Tasev

Расад за лопате
Член од
30 ноември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
76
се секавам на убави времиња со клан исток , пука козметика , пикси , единствена опција итн .. со нив растев .. но тоа мислам дека ќе го нема пак

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Абе океј е тоа за дис дека не мора свој инструментал, но сепак си има јака продукциска куќа зад него, студио ова она...кога ги имаш тие услови срамота е да рокаш на туѓ бит, се разбираме така?
E i jas za toa zboram.Imat studija, produkciski kukji, sponzori bla bla bla i na krajot pak dopiraat do toa da iskoristat tug trud.Aman tolku li e tesko da sredis dobar bit ??Pa posle toa iskoristi go za dis mis za sto li sakas ;).Glupavo e vaka em pari zimaat za bitovi po 4000 denari i sto ti znam kolku i na krajot pak shit.

HP 530

+

AKG k324P

+

=

http://dustedwax.org/dwk124.html - Mystic Renaissance
http://dustedwax.org/dwk120.html - Da Boom Baptizum

t.e. 2 uspesno izdadeni albumi, so sobstveni idei, sobstven trud i sobstven stil.
Samo 1 laptop, 1 slusalki + glava i srce i nemas potreba da simnuvas stari bitovi za da pravis disovi, i toa pateticni. Za mene pak kje kazam, ova nivnovo dokazuvanje za koj e po vistinski, koj e po fake, koj povekje go predadel rapot za mene se toa e sranje oti spored mene i dvete grupi na svoi nacin go predaa rapot.. no toa e druga prica ne mi se zamara da zboram za bezkarakterni i ne lojalni "artisti".
Zatoa se slozuvam so ziak92.Sranje e da imas studio i da rokas na tugi idei.Stom jas so samo eden laptop i slusalki stignav da napravam 300 bita + delumno dobra produkcija, togas vo nikakov slucaj nema da postuvam takvi dela kako ovoa na LD Revolvero.

офф мајко... се дисале тие јадните со по 50 денари во џеб. За пазар и за тиражи ли се борат. ..
Ова ако не им е договор да се вратат меѓу живите и едните и другите, да се направи галама, пошто веќе ни средношколците што им одеа на настапи не ги ебат- еве на.

Нека земат пример од Кумновцине и Прилепчанине,... па и од Миста досадниот бугарин на крај краева, сите до еден се декани за нив.

Ednite se borat za uka buka galama, za da stanat pak interesni i da pocnat da stampaat tetratki so toksika + i naj verojatno kje davat gratis maicki so likot na zen, slatkar i zele ;) a drugite se borat za uste po stabilen REAL RAP status pomegu mladite, po koj sto kje izdadat uste nekolku albuma, nekolku nastapi i intervjuta vo koi kje serat kolku se lojalni, koe pak e =profit i toa vo knishki.
Inace moite nacionalni pogledi brat ne se potrebni vo muzikata ;) no sekako deka se osekjam nesto slicno ko dekan :p

Ако го имате Желе за пријател на фб...отворете што се случува кај него...Има објавено за дисот нешто и дел од малишаниве од токсиколозиве и легијашиве лом се прават хахаха...Стварно лошо е ова, има деца што се нафурани во тој филм и ептен голема омраза се ствара баш меѓу фановите.
Tocno za toa zboram i jas .... no se e toa problem poradi nivniot nedostatok na kreativni idei za disanje spotovi ova ona.Nogu mi se bazovi, osnovni i nekako ne kretivni.Nikakvi idei ne vidov.Pa majka mu stara nogu povekje kje mi se dopagase nekoj satiricno ironicen spot so takva fanki jazz pesna odkolku ova seriozno plukanje ;).
Koga vekje si gore na poramidata, i resis da pravis destabilizacija, gledaj neka bide po meko za site oti ete sto napravija, samo da se mrazat decurlanata.Kae cela drzava e podelena na partii, religii i klasno podeleni, sega pak i po muzika kje ne delat ...
NE E OK TOA !! Mozese mnogu po kreativno da go napravat ova i po zabavno ... mozese da go napravat kako sto jas velam KULTUREN NATPREVAR POMEGU STILOVITE...

Како и да е или е тоа испланирано, или вистина постои некаква тензија меѓу нив, не се знае, ама како што кажа Миста 93 вака се губи на квалитет.
E segakje vides ;) ... za 2/3 meseca kje izlezat uste rapercinja i kje probuvat da bidat kako nivnite idoli, i kje rokat na instrumentali od stari grupi.... ;) ebati shitot !! idoli da mi se legijata ili toxika hhahahHAHAHahhahahahahah ..... Ama ne se vinovni mladite ;) .... ovie koi ja vodat scenata nikogas ne si napravija trud, da pokazat na malite kakov bese rapot pred 20 godini, za da mozat mladite da se educirat i da si go otvorat ocite.
No ubavo znam zosto ne go pokazuvaat toa nesto na mladite fanovi.Oti mladite koga kje cuat za stariot rap, i koga kje go cuat rapot na nivnite idoli, se somnevam deka 50% od fanovite kje im osanat lojalni ;) .... kje pocnat da kopat kako jas sto pravev, i taka kje izgubat fanovi legionerive, oti i samite znaat kolku go smenija konceptot na muzikata, od onaa so koja rastevme.
Eden vid konspiracija be ;) haha .....

Edno e jasno ... i legijata i toxika se teski fejkeri koi spored mene si go modelirat stilot spored uslovite i situacijata a i spored toa sto se bara.Nema da sporeduvam... no pak kje kazam.Slusnete ja LEGIJATA/PROTIV SITE/PUKA KOZMETIKA/TONI ZEN/ i site tie denes aktuelni, sto pravea pred tocno 8 godini, a sto pravat denes i sami kje procenete koj ostanal stabilno na toa so koe izrastnal, ili go promenuva pravecot na muzikata vo nekoja nova ne definirana nasoka na kvantitet i saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamo kvantitet.

A ova so disov ahahaha .... sega cekam ZELE da iskoci da fufka na majkot ahha .. c c ... i vo podkrepa go ocekuvam SIGI hahahaha c c c .....

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Практика во цел свет е да се рапува на туѓи битови, и не само за дисови, туку и за траки со друга тематика. Само што тоа е претежно за микстејпови (non-profit).

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Практика во цел свет е да се рапува на туѓи битови, и не само за дисови, туку и за траки со друга тематика. Само што тоа е претежно за микстејпови (non-profit).
Toчно така многу врвни артисти во микстејпови користат други битови и тоа им е сосема оправдано,никој неможе да ги тужи за такво нешто а нит се тужеле некогаш.

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
а што ви е толку битен битот...зар не е побитен текстот на песната и пораката што ја носи.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
а што ви е толку битен битот...зар не е побитен текстот на песната и пораката што ја носи.
Mногу нормално најголеми импресии носи рециталот и текстот но и бит мејкинг е дел од рап музиката,поготово кога позади тебе стои асална продукција.
--- надополнето: 31 март 2012 во 20:30 ---
Mногу нормално најголеми импресии носи рециталот и текстот но и бит мејкинг е дел од рап музиката,поготово кога позади тебе стои асална продукција.

RuffNomad

самопрогласен форумџија
Член од
3 март 2012
Мислења
15
Поени од реакции
20
Во недела (8 април 2012), во Центарот за култура во Битола, со почеток од 18:30 часот членовите на Хип Хоп Македонија ќе одржат хип хоп трибина насловена како „HIP HOP AWARENESS“.
Целта на презентацијата е да ја поврзе хип хоп генерацијата преку активни дискусии од повеќе
актуелни хип хоп теми, како што се – етичките вредности во хип хопот, семплување или свирење на музиката, лирика или флоу, илегализација на рап музиката, итн.

Еве ја веста од сајтот на hiphopmacedonia.com

Еве од евентот на фб

Гледам 190 страници со озборување, трачарење и јадење гомна за кој е поголем Хип Хопер, еве ви шанса да го покажете тоа заедно со сите присутни во салата, без интернет, со умот и јазикот! :)
поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom