Хипхоп културата надвор од нашите граници

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Барав ваква тема и гледав колку што ме држеа очи, аме не видов. Ако има веќе отворено, нека ја избришат оваа.

Еве за тие што го сакаат рапот како музика, да кажат СЕ што знаат за рап, колку долго слушаат, каков вид на рап сакаат, кои артисти или групи од македонската или странската рап сцена ги сакаат. Ако имате своја група или ако сте поединец кој се занимава со правење на рап музика, кажете и пратете некој линк да слушниме нешто.
За тие што не се рапери а слушаат рап музика нека пишат исто. Исто така и тие што не ја сакаат и не ја слушаат нека пишат, нема да се лутиме :D.
Eдноставно ме интересира колку знаете околу рапот во Македонија и општо, колку слушате и (не)сакате рап.
 
Член од
25 ноември 2007
Мислења
277
Поени од реакции
193
ej dobra tema brat kako i sekogas hip hop e dobra tema na razgovor na koja se iskazuvaat i prenesuvaat mislenja i mislam deka i ovoj pat ke ima.Ina4e hip hop i rap vo dusa hip hop primenuvam a rapot e samo izrazno srednstvo
GSH 4 LIFE RIP 2pac
 

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
yo niggaz from tha ghetto! raper sum u du6a 4ove4e, ama ne se nosam taka... neznam za6o, ama 4esto koga idam ja na zur4inja, ustvari, pusam trava.. a vie? vi se desilo li da se izbezumite??! mene da. rapot e na4in na zivot i jas go ziveam toa... nemozam bez rapot. stanuvam rap, pijam rap, mijam zubi rap, kenjam rap i taka natamu vo denot. se mi e rap i hip hop 4ove4e. mislam deka po4injam da haluciniram ili se transformiram... a za situacijava vo drzavata neznam sto da re4am. iam drugari pi6uvaat eden album sea, pa koa ke iskoci ke ve izvestam na temava
pis, i mnogu dobra tema.
pozdraf4e.
morav da stisnam izmeni- RAPERITE NE SE VO KRIZA!!! raperite se vo podem! LOOK UP Y`ALL!!! im outa here
 
Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Вака сеа коа сме кај рапот слушам повеќе андерграунд затоа што таму има многу јаки траки и артисти.Од по познативе слушам/слушав:Еminem,Snoop Dogg,Tupac,Dr.Dre,Ice Cube,Notorious Big,D12,The Game,Xzibit,Nas и Jay-z.Ќе бидам искрен голем респект до Еминем зошто доколку не се појавеше тој ја не ќе слушав рап.(и тоа неговите песни вредат само до 2004 год заклучно со Еминем шоу после ептен се искомерцијализира).Сега идеме со андерграунд.Нај омилени ми се:Jeru the damaja,Gangstarr,Krs-One,Big-L,Eazy,e,Das Efx,Mc Ren,Redman,Methodman,Big Pun,Cypress Hill,E.P.M.D,Wu-Tang,Onyx,Show & A.G,The Alchemist,Immortal Technique,Kool G Rap,Smif N Wessun,Slick Rick и др.Од нашиве не слушам многу па и нема многу асални на пр.Ago,Legijata,THC,Istok Zapad,SVP,Ekipata,Edinstvena Opcija,Sigi,Green Out,Saf,Duhot, и др толку ми текнуваат за сега.Почит за сите што слушаат и го ценат рапот и нека останат тврдокорен
 

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
yo niggaz from tha ghetto! raper sum u du6a 4ove4e, ama ne se nosam taka... neznam za6o, ama 4esto koga idam ja na zur4inja, ustvari, pusam trava..
Пушењето мара не те квалификува како рапер, но тоа не значи дека јас не го практикува. Не затоа што east-west coast раперите го прават тоа, туку затоа што тоа го правам многу одамна.

rapot e na4in na zivot i jas go ziveam toa... nemozam bez rapot. stanuvam rap, pijam rap, mijam zubi rap, kenjam rap i taka natamu vo denot. se mi e rap i hip hop 4ove4e. mislam deka po4injam da haluciniram ili se transformiram...
Во принцип, не те прави рапер облеката, или начинот на кој се однесуваш. Рапот е многу повеќе од тоа. Ете дел од тоа си кажал, рапот е живот. Хип хоп-от како култура си има свои посебни и специфични карактеристики, само тоа кој како го сфаќа. Во никој случај не налага или морално обврзува да се носиш во широко, тоа е по желба.
Тоа што стануваш - рап и тако даље, не знам како го сфаќаш ти, но рапот не е само да се слуша и да се иде по журки. Треба да ја разбираш поената на сето тоа. Целта да биде оправдана, но не од средствата или обратно. Хип хоп-от како култура не ги трпи тие апсолутистички предрасуди. Едноставно, ова е култура која можат сите да ја разберат, за секој, само треба многу љубов.


a za situacijava vo drzavata neznam sto da re4am. iam drugari pi6uvaat eden album sea, pa koa ke iskoci ke ve izvestam na temava
pis, i mnogu dobra tema.
pozdraf4e.
morav da stisnam izmeni- RAPERITE NE SE VO KRIZA!!! raperite se vo podem! LOOK UP Y`ALL!!! im outa here
Кај нас проблемот е менталитетот, ништо друго. Не можам да му судам на никој, едноставно работите течат онака, како што првите што почнале со рап во државава, ја наредиле. Сеа од нив се зависи. Ние само можеме да гледаме од страна и да се надеваме дека ќе биде подобра ситуацијата.
Кажи тие другарите како се викаат, дали имаат група, од каде се, па ако се сними албумот во скоро време, дај upload на интернет, па стави линк овде да видиме.
Поздрав.
 

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Околу хип-хоп-от како култура и рапот како музика, нивните почетоци, развојот и достигнувањата, основачите и поважни имиња


Хип Хоп-от како еден вид на модерна музика, се состои од ритмички стил на зборување, наречен рап, на позадински ритам произведен од DJ, на грамофон. Рапувањето (или познато како MC-ing) и DJ-ing се сметаат за двата клучни од четирите основни елементи на хип хоп-от, културно движење кое започнало во New York City, во почетокот на 70-тите години на минатиот век, предоминантно меѓу Афро-Американците (кои денес ги нарекуваме нигери) и Латино-Американците. Останатите два важни елементи на хип хоп културата се breakdancing (брејк-денс) и graffiti art (графити-уметноста).
Според нумеросни извори, почетоците на рап музиката му се припишуваат на Grand Master Flash & The Furious Five. Иако Grand Master Flash е оној кој започнал со новиот револуционерен стил на музика, која по кратко време почнала да се шири рапидно, за основач на хип хоп-от како култура се смета Africa Bambaataa (вистинското име му е Кевин Донован), кој заедно со неговата Zulu Nation, го користел овој вид на музика за да ги смири страстите на уличните банди во NYC. До крајот на 1977 година, Africa Bambaataa, со позајмувана опрема, почнал да организира блок-забави низ целиот Јужен Бронкс, со што се одбележува почетокот и развитокот на хип хоп културата.

Zulu Nation - настанок
Користејќи ја својата репутација, Аfrica Bambaataa, почнал да собира луѓе од целиот New York, кои биле инволвирани во гангстерскиот живот, со цел да постигнат нешто позитивно во нивниот живот. За почеток ја основал Universal Zulu Nation, група на социјални и политичнки свесни рапери, Break-boys, графити артисти и сите оние кои, на било кој начин биле вмешани во, веѓе урбаната хип хоп култура. Усовршувајќи ги своите способности, Africa Bambaataa при крајот на 1977 година, се соочил лице в лице со својот ментор, Disco King Mario во DJ битка.
Во 1982 година, хип хоп артистот Fab 5 Freddy, составувал разни музички пакети, кои главно потекнувале од претежно бело-населениот Менхетн. Тогаш го повикал Бам да настапува на една таква забава, во место наречено Mudd Club. Тоа било прв пат, Africa Bambaataa да настапува пред доминантно-бела публика, правејќи за прв пат во историјата, хип хоп-от да се поврзе со остатокот од светот, тогаш нарекуван "White Man's World". Посетеноста на овие забави во Менхетн толку се зголемила, што Бам морал да ги премести тие забави на поголеми собиралишта, прво на Риц (Ritz), заедно со групата на Malcom McLaren, наречена Bow Wow Wow, (на истото место каде Rock Steady Crew - брејкерите станаа дел од Zulu Nation).
Веднаш по ојавувањето на Planet Rock, сингл со неверојатно голем успех, Africa Bambaataa ја огранизира првата Европска турнеја, со цел да ја прошири културата, која била производ на неговата креативност. Во почетокот на октомври, 1985 година, Бам почнал да работи на анти-апертхејд албумот, насловен како Sun City, каде го најавил доаѓањето на Run D.M.C., кој подоцна станува големо име во хип хоп културата.

Синглови
1982 "Planet Rock" - Tommy Boy Records
1982 "Looking For The Perfect Beat" - Tommy Boy Records
1983 "Renegades of Funk" - Tommy Boy Records
1983 "Wildstyle" - Celluloid Records
1993 "Zulu War Chant" - Profile Records
1993 "What's the Name of this Nation?...Zulu" - Profile Records
1993 "Feeling Irie" - DFC
1994 "Pupunanny" - DFC
1994 "Feel the Vibe" - (with Khayan)
1998 "Agharta - The City of Shamballa" (with WestBam) - Low Spirit Recordings

Албуми
1985 Sun City (Artists United Against Apartheid) - EMI
1986 Planet Rock: The Album - Tommy Boy Records
1986 Beware (The Funk Is Everywhere) - Tommy Boy Records
1987 Death Mix Throwdown - Blatant
1988 The Day - EMI America Records
1991 The Decade of Darkness 1990-2000 - EMI Records USA
1992 Don't Stop... Planet Rock (The Remix EP) - Tommy Boy Records
1996 Jazzin (Khayan album) - ZYX Music
1996 Lost Generation - Hottie
1996 Warlocks and Witches, Computer Chips, Microchips and You - Profile Records
1997 Zulu Groove (Compilation) - Hudson Vandam
1999 Electro Funk Breakdown - DMC
1999 Return to Planet Rock - Berger Music
2000 Hydraulic Funk - Strictly Hype
2000 Theme Of The United Nations with DJ Yutaka (Japan Only) - Avex Trax
2001 Electro Funk Breakdown (Compilation) - DMX
2001 Looking for the Perfect Beat: 1980-1985 (Compilation) - Tommy Boy Records
2004 Dark Matter Moving at the Speed of Light - Tommy Boy Records
2005 Metal - Tommy Boy Records
2005 Metal Remixes - Tommy Boy Records

Како што годините поминувале, хип хоп културата станувала се поглобалирзирана. Се појавиле голем број на артисти и групи, со разни теми и наслови, од секојдневниот живот, од животот на едно цело општество, социјални, па дури и gagnsta-тематики.

една од по-познатите алтернативни рап групи е Digital Underground. Оваа група се оформила во периодот од 1987 до 1989 година. Нивниот прв албум, Sex Packets, e објавен една година подоцна. Членовите потекнуваат од Оукленд, Калифорнија, кои биле под силен притисок на настините и случувањата во New York City, поврзани со уличните банди. Нивниот "алтернативен статус" се должи на социјалната група активисти, наречени The Black Panther, но по воскревањето на Public Enemy како поефективна рап група, Jacobs одбрал да Digital Underground поче со движење во по ексентрична насока. Исто така, ќе останат запаметени по "зграбуањето" на Tupac Amaru Shakur, познат како 2Pac, кој подоцна станува рап-икона во целиот свет.

Албуми
* Sex Packets (1990)
* This is an EP Release (1991)
* Sons of the P (1991)
* The Body-Hat Syndrome (1993)
* Future Rhythm (1996)
* Who Got The Gravy? (1998)
* The Lost Files (1999)

Soundtracks
* Nothing But Trouble (soundtrack) (1991)
* Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood (1996)
* Tupac: Resurrection (2004)

Компилации
* No Nose Job: The Legend of Digital Underground (2001)
* Playwutchyalike: The Best of Digital Underground (2003)

Документарни филмоиви
* Digital Underground: Raw and Uncut (2004)
* Thug Angel: The Life of an Outlaw (2000)
* Tupac: Resurrection (2004)
* One Nation Under a Groove (2005)


За сега толку, кога ќе имам повеќе време ќе додавам по малку.
Поздрав и почит.
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
330
Поени од реакции
157
vaka sea jas go sakam rapot uste od prvo odd togas go slusav eminem :D koj sto ako ne bese toj nemase ni da slusam rap toj ima mn jaki pesni ima i mn provokativni ama nema veze :tapp: inaku sega gi slusam/v eminem 50 cent snoop dog jay z i mn drugi od makedonskite izveduvaci gi slusam snoopy mc
toni zen i dr a od grupite i nekolku pesni da napisam :helou: aggresive-Dojdi vo klubot saf-Race gore legijata-Nema ni gram somnez tolku mi tekna da napisam ako mi teknuva poveke ke vi pisam :uvo::vozbud:
 
Z

ZeroStyle

Гостин
Слушам хип-хоп али не идам мнг по журки...Почнав со Еминем уште од мал...Сега слушам од:Snoop dogg,Xzibit,D12(добра група се и еминем е внатре),50 Cent(некако не е баш баш али некоја песна ќе се погоди),Kanye West,the Game и други...
Од српски/босански:Едо Маајка,187,Белградски Синдикат,Френки...
Македонски:Нешо Легија,Пука козметика,Единствена опција,Тони Зен и други(не ми текнува у моментов)
Иначе се облекувам "широко" ко шо се вика:) Наставничките само викаат по мене да ги кренам панталоните у школо...А иначе за марихуана-непознат поим за мене! Цигара пробав еднаш нејќам веќе да погледнам:)
 

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
vaka sea jas go sakam rapot uste od prvo odd togas go slusav eminem :D koj sto ako ne bese toj nemase ni da slusam rap toj ima mn jaki pesni ima i mn provokativni ama nema veze :tapp: inaku sega gi slusam/v eminem 50 cent snoop dog jay z i mn drugi od makedonskite izveduvaci gi slusam snoopy mc
toni zen i dr a od grupite i nekolku pesni da napisam :helou: aggresive-Dojdi vo klubot saf-Race gore legijata-Nema ni gram somnez tolku mi tekna da napisam ako mi teknuva poveke ke vi pisam :uvo::vozbud:
hahahahaa
 
Член од
3 декември 2007
Мислења
466
Поени од реакции
30
New'S Album'S

EJjjj od sekogas sum lusal HIP-HOP i ke slusam
sakam da vi go kazam novoto ime koe se
vika BIRDMAN,slusnete,pa kazete sega go otkriv,
is COOL e raperot,nema utka za covekot,a imam
od vcera ucte nesto:NEW-ALBUMS:Wu-tang-clan-8 Diagrams;
Gucci Mane-Back To The Traphouse;
za kraj neka ide:
Drama-Gangsta Grillz
moze i:
Scarface-Made.
gi znam dva tri dena osven WTC,od koga pocnav,dobro e ako,
sakate slusnete ,pa kazete,cto i kako?ili moze negativno,
se ok,1000%gerancija Fantazija,YEAP!!!!!!!
MK-I LOVE YOU-MAN-7
NEW-2007
YEA!!!!!!!!
:eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea:
 
Член од
3 декември 2007
Мислења
466
Поени од реакции
30
Вака сеа коа сме кај рапот слушам повеќе андерграунд затоа што таму има многу јаки траки и артисти.Од по познативе слушам/слушав:Еminem,Snoop Dogg,Tupac,Dr.Dre,Ice Cube,Notorious Big,D12,The Game,Xzibit,Nas и Jay-z.Ќе бидам искрен голем респект до Еминем зошто доколку не се појавеше тој ја не ќе слушав рап.(и тоа неговите песни вредат само до 2004 год заклучно со Еминем шоу после ептен се искомерцијализира).Сега идеме со андерграунд.Нај омилени ми се:Jeru the damaja,Gangstarr,Krs-One,Big-L,Eazy,e,Das Efx,Mc Ren,Redman,Methodman,Big Pun,Cypress Hill,E.P.M.D,Wu-Tang,Onyx,Show & A.G,The Alchemist,Immortal Technique,Kool G Rap,Smif N Wessun,Slick Rick и др.Од нашиве не слушам многу па и нема многу асални на пр.Ago,Legijata,THC,Istok Zapad,SVP,Ekipata,Edinstvena Opcija,Sigi,Green Out,Saf,Duhot, и др толку ми текнуваат за сега.Почит за сите што слушаат и го ценат рапот и нека останат тврдокорен
RESPEK - EMINEM - KING-YEAP!!!!!!!!
 

EVIL-B

Hip-Hop Legend
Член од
2 декември 2007
Мислења
357
Поени од реакции
4
Zal mi e sto vo Makedonija mnogu malku luge slusaat i svakaat sto e rap muzikata i koja poraka ja prenesuva istata...isto taka zal mi e sto ima luge koi doma slusaat mak rap a koga vo nivniot grad nekoj bend ili solo artist pravi zurka tie sedat doma ili vo maalo i od inaet ne odat na zurka za da gi slusnat vo zivo pesnite koi gi slusaat vo cd pleer...ovaa pojava e osobeno izrazena vo Bitola (kade sto ziveam)...ova ne vazi za site,da ne gi zaboravime i onie koi pomognuvaat za izdiganje na mak rap'ot so bilo kakov pridones..snimanje rap,doaganje na zurki,kupuvanje cd'a i ostanato
Respect za ThugProphet sto ja otvori temata...
pozz :salut:
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ја слушам рап али само едно ќе кажам за темава.. Нејзината замисла.. И коментарите.. - СРЕДНО МИЗЕРНО :tapp:
 

proxx

The Hardcore!
Член од
1 март 2007
Мислења
226
Поени од реакции
4
Браво за темава! Секогаш има за што да се прај муабет за рап/хип-хоп.
Но ич не ми се свиѓа што влагаат некои луѓе што немаат појма од рап.. или пак слушаат рок, метал... и пробуваат да продаваат топла вода, демек рапот е срање.. Браво уште еднаш!

Поздрав!
Proxx Out!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom