Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.675
Поени од реакции
9.258
Следен пат најди видео каде што кофата ќе биде до врв полна со вода и земи ја во предвид центрифугалната сила како на пример кај машината за перење алишта која што ја исфрла водата нанадвор :свиркам:
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.270
Поени од реакции
35.802
Следен пат најди видео каде што кофата ќе биде до врв полна со вода и земи ја во предвид центрифугалната сила како на пример кај машината за перење алишта која што ја исфрла водата нанадвор :свиркам:
...брзината на вртењето не треба да биде ниту преспора, но не и пребрза како центрифугата кај машината за перење, нели има 1000 обртаи во минута, толку Земјата се врти 1000 х во мин? :toe:
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.675
Поени од реакции
9.258
...брзината на вртењето не треба да биде ниту преспора, но не и пребрза како центрифугата кај машината за перење, нели има 1000 обртаи во минута, толку Земјата се врти 1000 х во мин? :toe:
Што мислиш што ќе се случи ако вртејќи ја испушти кофата негде да одлета? :свиркам:
Зошто водата не мирува додека се врти? Дали си запознаена со терминот ИНЕРЦИЈА?
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.270
Поени од реакции
35.802
Што мислиш што ќе се случи ако вртејќи ја испушти кофата негде да одлета? :свиркам:
...ако ја испушта кофата таа веќе не се врти во круг и ќе се истури било летнала било паднала,

...топчето во кружната рамка се врти под дејство на раката која ја врти рамката во круг, ако ја тргне рамката се губи кружното движење и топчето ќе одлета лево десно,
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.675
Поени од реакции
9.258
се губи кружното движење и топчето ќе одлета лево десно,
Го пропушташ најважното...Топчето ќе продолжи да се движи право и нема да се врти затоа што не постои т.н центрифугална сила или "вртење на земјата" која ќе го врти и понатаму. Истото ќе биде и со кофата ако ја испушти вртејќи ја кофата ќе одлета во некој правец без да се врти. Се работи за ИНЕРЦИЈА а не за центрифугална сила.
топчето во кружната рамка се врти под дејство на раката која ја врти рамката во круг
Кофата исто се врти под дејство на раката. Ако ја испушти дали ќе продолжи да се врти?
Автоматски споено мислење:

Ако застане во место нема да се врти машината. Исто и ти застани надвор во место и пробај да почувствуваш вртење на земјата А ПА КАМОЛИ ДА ГО ИЗМЕРИШ...
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.270
Поени од реакции
35.802
Го пропушташ најважното...Топчето ќе продолжи да се движи право и нема да се врти затоа што не постои т.н центрифугална сила или "вртење на земјата" која ќе го врти и понатаму. Истото ќе биде и со кофата ако ја испушти вртејќи ја кофата ќе одлета во некој правец без да се врти. Се работи за ИНЕРЦИЈА а не за центрифугална сила.

Кофата исто се врти под дејство на раката. Ако ја испушти дали ќе продолжи да се врти?
...ајде да смениме места, пиши ти зошто водата од океаните не одлетува?
main-qimg-0537a45b054d81ecc92fd6396ef0b2fd-pjlq.jpeg

,,...Колку брзо треба да ротира Земјата за да го поништи ефектот на гравитацијата?

Не би било лесно да се поништи ефектот на гравитација на целата површина на Земјата одеднаш.

Ако најпрво се зголеми аголната брзина, латитидите од 0 (над екваторот) на Земјата ќе се „ослободат“ од гравитацијата, но на половите ќе се сменат белешките.

Тоа би било катастрофална последица од таквата голема аголна брзина, која најпрво би предизвикала Земјината атмосфера да избега над и во близина на екваторот. Водата на океанот „ослободена од гравитацијата“ со центрифугалното поле за забрзување би формирала вертикален ѕид над екваторот, во нешто слично на прстенот на Сатурн.

Целата атмосфера и океани, сите точки кои не се прицврстени на земјата би избегале во овој прстен, траат околу половите. И сонот на верниците на рамната Земја ќе биде целосно. Сферата на Земјата ќе стане слична на леќа. Тешко е да се предвиди каква ќе биде последицата од ова. Вулканските ерупции и земјотресите предизвикани од високите деформации на континенталните постаменти може фатално да го загрозат целиот живот на Земјата.

Возбудливото прашање е, со која аголна брзина ω Земјата треба да ротира за ова?

Наместо точната аголна брзина, би ја дал должината на соодветниот земјен ден како одговор. Процесот би започнал кога должината на копнениот календарски ден ќе се намали на 1 час 24 минути...."
 
Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.675
Поени од реакции
9.258
...ајде да смениме места, пиши ти зошто водата од океаните не одлетува?
Прегледај го приврзокот 372768
Зошто да одлета водата ако земјата е стационирана и во мирување?

Дали сфаќаш дека твоето прашање е ТРИК ПРАШАЊЕ само да те наведе на помислата дека наводно земјата се врти а водата не се разлетува на сите страни затоа што ги држи МАГИЧНА СИЛА НАРЕЧЕНА „ГРАВИТАЦИЈА“ како што е прикажано на тоа глобусот. Според мене како што пишав и претходно не постои таква фиктивна сила :)

Автоматски споено мислење:

Колку брзо треба да ротира Земјата
Клучното прашање е:
На кој начин ќе се измери брзината?
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.270
Поени од реакции
35.802
Зошто да одлета водата ако земјата е стационирана и во мирување?

Дали сфаќаш дека твоето прашање е ТРИК ПРАШАЊЕ само да те наведе на помислата дека наводно земјата се врти а водата не се разлетува на сите страни затоа што ги држи МАГИЧНА СИЛА НАРЕЧЕНА „ГРАВИТАЦИЈА“ како што е прикажано на тоа глобусот. Според мене како што пишав и претходно не постои таква фиктивна сила :)
...ако Земјата е во мирување што правиме со потисокот на водата лево и десно, напред и назад од океаните со толкава длабочина сака да се шири и излие лево десно, што го држи тогаш на стационарната Земја?
(не болдирај текст тешко се чита, замара очи)
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.675
Поени од реакции
9.258
IMG_20230323_004401.jpg
Автоматски споено мислење:

...ако Земјата е во мирување што правиме со потисокот на водата лево и десно, напред и назад од океаните со толкава длабочина сака да се шири и излие лево десно, што го држи тогаш на стационарната Земја?
(не болдирај текст тешко се чита, замара очи)
Стави вода во чаша, вода во чинија и во исто време набљудувај вода во базен. Дали ќе има некакви промени? Исто е и со океаните. Антарктичките ледени ѕидови се како контејнер или сад за сите води на земјата.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.270
Поени од реакции
35.802
Прегледај го приврзокот 372769
Стави вода во чаша, вода во чинија и во исто време набљудувај вода во базен. Дали ќе има некакви промени? Исто е и со океаните. Антарктичките ледени ѕидови се како контејнер или сад за сите води на земјата.
антартичките блокови ја немаат таа сила да пркоси на силата на океаните според површината, а богами и според дубина, земајќи го во предвид и нивно топење!

,,...Земјата добила таква форма што насоката на гравитационата сила е малку навалена кон површината на Земјата. Екваторијалната компонента на оваа сила се спротивставува на „центрифугалната сила“ што спречува воздухот и водата да се лизгаат кон екваторот.

Во случај на ветер во правец на исток, центрифугалната сила на атмосферата е посилна и започнува лизгање кон екваторот.
Во случај на ветер во правец на запад, центрифугалната сила на атмосферата е послаба и започнува лизгање од екваторот.
Ова е „кориолисов ефект“ за источни/западни ветрови.

Точка на маса погодена од coriolis
поради ефектот Кориолис, насоката на ветерот се врти десно на северната хемисфера и лево на јужната хемисфера, што резултира со спирала..."

...ако е рамна Змјата како тоа се движат и дуваат ветровите?
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.675
Поени од реакции
9.258
ако е рамна Змјата како тоа се движат и дуваат ветровите?
Попрво прашањево се однесува за моделот на глобусот. Ако е така тогаш дали правецот на вртењето на земјата им пркоси на ветровите што дуваат од исток кон запад? Дали вртењето на земјата го успорува летот на авионот кој лета од исток кон запад?
Земјата добила таква форма што насоката на гравитационата сила е малку навалена кон површината на Земјата.
Како ќе го докажеш ова ? Каде имаш забележано дека земјата ФИЗИЧКИ има форма на топка?
Автоматски споено мислење:

центрифугалната сила на атмосферата
Како ќе ја докажеш?
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.759
Поени од реакции
7.585
Не. Ова е муабет на ниво на Зурла. :ROFLMAO:

Причината поради која телата остануваат на ниво на земјата е ефектот кој го има гравитацијата. Според класичната механика ова ти е привлечна сила зависна од масата и растојанието на двата објекта. Ја мериме денес, сме ја мериле стотици години, алатки сме развиле и усовршиле за да ја мериме и истата ја зимаме предвид за инжинерски и научни потреби/проекти.

Шо се однесува до муабетот на Зурла од другана тема, дека гравитација не постои и дека "потисок, притисок и густина" може да објасни сѐ, нека повели дечкото да објасни зошто на дрвена плоча од суво дрво коа ќе полиеш вода,а истата да не прелива од краевите на плочата, зошто водата останува на површината на плочата? И ако се стави мермерна плоча врз водата, онаа шо е врз дрвената плоча, водата не се искачува врз мермерот.

@Зурла има навика да ги игнорира ови прашања и да бега во други теми. :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom