Фото натпревар #234 Modern Art

Член од
7 септември 2016
Мислења
11.191
Поени од реакции
18.115
... пред да се :icon_lol: еве, ќе те прашам што значи според тебе ,,модерна уметност,, како што е поставениот наслов!?
... мене веднаш ми иде паметот на Пабло Пикасо, дали исто не кажуваме за неговите дела ,,што е ова"?
...да се потсетиме, како дел на модерен арт што лично си ја вбројувам и апстрактната уметност (необјективна уметност ), таа е слика или скулптура која не прикажува личност, место или нешто во природниот свет, апстрактните фотографии се стремат да бидат необјективни и нерепрезентативни, овозможувајќи им на гледачот токму тоа да не знае и да се чуди за форма, боја, фигура, време, субјект на фотката, а ти насочуваш токму тоа да се напише за фотката!
...инаку моето ,,дело" е сосема случајно направено кога се слизнав во фоајето и највероватно сосема случајно сум штракнала нешто во мојата фотосесија на настанот, што го сметам за интересно и апстракно !
 
Член од
23 јули 2019
Мислења
85
Поени од реакции
525
... пред да се :icon_lol: еве, ќе те прашам што значи според тебе ,,модерна уметност,, како што е поставениот наслов!?
... мене веднаш ми иде паметот на Пабло Пикасо, дали исто не кажуваме за неговите дела ,,што е ова"?
...да се потсетиме, како дел на модерен арт што лично си ја вбројувам и апстрактната уметност (необјективна уметност ), таа е слика или скулптура која не прикажува личност, место или нешто во природниот свет, апстрактните фотографии се стремат да бидат необјективни и нерепрезентативни, овозможувајќи им на гледачот токму тоа да не знае и да се чуди за форма, боја, фигура, време, субјект на фотката, а ти насочуваш токму тоа да се напише за фотката!
...инаку моето ,,дело" е сосема случајно направено кога се слизнав во фоајето и највероватно сосема случајно сум штракнала нешто во мојата фотосесија на настанот, што го сметам за интересно и апстракно !
Немаше никаков потсмев или цинизам во моето прашање (барем не во мојата глава и во тонот со кој го поставив прашањето).
Да, најчесто кога ќе помислиме на модерна уметност во главата ни се појавуваат делата на Пикасо. Но треба да имаме предвид дека тој е претставник на надреализмот во кој преовладуваат нелогични јукстапозиции и испревртени, нереални прикази на предмети, суштества од реалниот свет. Кога ја имаш пред себе Герника, Сон или Жената која плаче, не се прашуваш што е ова бидејќи ги разбираш формите кои преовладуваат. Исто така, многу битен фактор во разбирањето на модерната (и апстрактна) уметност, е токму насловот бидејќи при поголемиот дел од делата нѐ насочува како да го интерпетираме концептот кој стои позади уметничкото дело.
Но тоа е друго.
Она што мене ме мачи е тоа што темава е насловена како "Модерна уметност" под што јас подразбирам фотографија од уметничко дело, а не фотографија како уметничко дело (бидејќи фотографијата сѐ уште не е целосно прифатена како една од седумте главни уметности).
И лично, сметам дека случајното фотографирање на нешто додека се слизнуваме нема никаква уметничка вредност. Интересна да. :)
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
11.191
Поени од реакции
18.115
Немаше никаков потсмев или цинизам во моето прашање (барем не во мојата глава и во тонот со кој го поставив прашањето).
Да, најчесто кога ќе помислиме на модерна уметност во главата ни се појавуваат делата на Пикасо. Но треба да имаме предвид дека тој е претставник на надреализмот во кој преовладуваат нелогични јукстапозиции и испревртени, нереални прикази на предмети, суштества од реалниот свет. Кога ја имаш пред себе Герника, Сон или Жената која плаче, не се прашуваш што е ова бидејќи ги разбираш формите кои преовладуваат. Исто така, многу битен фактор во разбирањето на модерната (и апстрактна) уметност, е токму насловот бидејќи при поголемиот дел од делата нѐ насочува како да го интерпетираме концептот кој стои позади уметничкото дело.
Но тоа е друго.
Она што мене ме мачи е тоа што темава е насловена како "Модерна уметност" под што јас подразбирам фотографија од уметничко дело, а не фотографија како уметничко дело (бидејќи фотографијата сѐ уште не е целосно прифатена како една од седумте главни уметности).
И лично, сметам дека случајното фотографирање на нешто додека се слизнуваме нема никаква уметничка вредност. Интересна да. :)
...ај не ја тупи, не си во право, да не ги набројам сите изуми како по случајност се создале кои денес живот значат и лебот да не го заборавиле, па мувлосал што ќе имавме денес антибиотик! :)
 

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
6.058
Поени од реакции
11.614
Немаше никаков потсмев или цинизам во моето прашање (барем не во мојата глава и во тонот со кој го поставив прашањето).
Да, најчесто кога ќе помислиме на модерна уметност во главата ни се појавуваат делата на Пикасо. Но треба да имаме предвид дека тој е претставник на надреализмот во кој преовладуваат нелогични јукстапозиции и испревртени, нереални прикази на предмети, суштества од реалниот свет. Кога ја имаш пред себе Герника, Сон или Жената која плаче, не се прашуваш што е ова бидејќи ги разбираш формите кои преовладуваат. Исто така, многу битен фактор во разбирањето на модерната (и апстрактна) уметност, е токму насловот бидејќи при поголемиот дел од делата нѐ насочува како да го интерпетираме концептот кој стои позади уметничкото дело.
Но тоа е друго.
Она што мене ме мачи е тоа што темава е насловена како "Модерна уметност" под што јас подразбирам фотографија од уметничко дело, а не фотографија како уметничко дело (бидејќи фотографијата сѐ уште не е целосно прифатена како една од седумте главни уметности).
И лично, сметам дека случајното фотографирање на нешто додека се слизнуваме нема никаква уметничка вредност. Интересна да. :)
јас па темава ја разбирам поише како фотографијата како уметничко дело, дека ако фотнам нечие уметничко дело, тогаш би се оценувало делото, а не фотографијата :)
Автоматски споено мислење:

Кога сме веќе кај пикасо :P

3AE22203-5779-4130-B1DE-CFBDFAAFBC21.jpeg

може вака?
 
Последно уредено:
Член од
23 јули 2019
Мислења
85
Поени од реакции
525
јас па темава ја разбирам поише како фотографијата како уметничко дело, дека ако фотнам нечие уметничко дело, тогаш би се оценувало делото, а не фотографијата :)
Можеби си во право, мене некако не ми легнува таа мисла, но ок.. На крајот на краиштата, натпревариве се тука и за да си ги споделиме мислењата! :)
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
11.191
Поени од реакции
18.115
јас па темава ја разбирам поише како фотографијата како уметничко дело, дека ако фотнам нечие уметничко дело, тогаш би се оценувало делото, а не фотографијата :)
Автоматски споено мислење:

Кога сме веќе кај пикасо :P

Прегледај го приврзокот 309766

може вака?
...не може! :P
ова е фотошопирана фотографија, не е оригинал фотната, туку одпосле преработена така и прелазите се оцртуваат слика во слика!
 

Джонтра Вохохолта

I`m with the fucking FBI
Член од
20 јули 2020
Мислења
4.110
Поени од реакции
27.415
На крајот на краиштата, натпревариве се тука и за да си ги споделиме мислењата! :)
И да не и придавате значење на бијонс како паметува на тема што нема поима и каде редовно постира очајни слики. :kafence:
 

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
6.058
Поени од реакции
11.614
...не може! :P
ова е фотошопирана фотографија, не е оригинал фотната, туку одпосле преработена така и прелазите се оцртуваат слика во слика!
никаде во правилата нема спонато дека не смеат да се употребуваат апликации и програми за доработка на фотките :D
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
11.191
Поени од реакции
18.115
Ова твоја фотка е? Или не ја сфаќам темата, да се фотне нечива слика?
..ова би било да се фотошопира нечива фотка т.е твојата, ако се признава на абрако што си фотнал во галерија, тогаш може и твојата :X3:
 

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
6.058
Поени од реакции
11.614
..ова би било да се фотошопира нечива фотка т.е твојата, ако се признава на абрако што си фотнал во галерија, тогаш може и твојата :X3:
мојата е од мене фотната и од мене манипулирана, башка гарант сите употребуваат (или повеќето) програми за дотерување на фотките, дури и кога не се приметува :P
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
6.281
Поени од реакции
19.714
јас па темава ја разбирам поише како фотографијата како уметничко дело, дека ако фотнам нечие уметничко дело, тогаш би се оценувало делото, а не фотографијата :)
Автоматски споено мислење:

Кога сме веќе кај пикасо :P

Прегледај го приврзокот 309766

може вака?
Позната манекенка од Милано.
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
33.397
Поени од реакции
21.174
Што е ова? :icon_lol:

И што е она на @TrendS ? :icon_lol:

Кога веќе поставуваме слики од уметнички дела, би било убаво да ја напишеме и 'личната карта' на самото дело: име, локација, година, па и автор (ако се знаат).

@shutrak ова е твоја лична слика? Бидејќи имам чувство дека ја имам видено некаде по интернетов.

@abrako фотографијата од сликата е лично твоја?
,,, :ROFLMAO: ,,,aj pa i ti , jas naprail saglam fotografija a sega se bara ushte na zgora i se da bide apstraktna ,,,,normalno deka e od net ,,,,i ubavo si pishuva vo naslovot ,,,stavajte se i seshto,,,:D
Автоматски споено мислење:

IMG_20210324_132351774~2.jpg
,,,Aj togash neka odi ovaa , em e apstraktna em e avtentichna :)
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom