Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Најверојатно ќе биде 600D, се јавив во PixPlus, го има на лагер, ќе даат некое попустче за кеш :icon_lol:

А и онаа понудана добра 550D со 2 објективи... ама екранчево на 600D ептен ми прави мерак.

Член од
16 јули 2011
Мислења
190
Поени од реакции
120
Dime aj i ja da tresnam nekoja he he Iskreno ne me bendisuva idejata na Canon so rotirackiot displej,ama moze gresam.Sekogas koga ima nekoj ured flet kabel toa e potencijalna belja.Baska moze sum old fashion ama toa strci nekako be brat.Deluva kako nasaden da smeta.Sigurno e od golema pomos za nekoi kadri za video ama za foto, mislam ne.Da ne go dolzime nali moj izbor 550 so 2

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.442
Dime aj i ja da tresnam nekoja he he Iskreno ne me bendisuva idejata na Canon so rotirackiot displej,ama moze gresam.Sekogas koga ima nekoj ured flet kabel toa e potencijalna belja.Baska moze sum old fashion ama toa strci nekako be brat.Deluva kako nasaden da smeta.Sigurno e od golema pomos za nekoi kadri za video ama za foto, mislam ne.Da ne go dolzime nali moj izbor 550 so 2
Како мислиш штрчи? Си доаѓа на место како регуларен дисплеј... :)
Штрчи само ако ти го оставиш да штрчи. А за драматични кадри, особено за видео, ќе сакаш да биде така... И ако немаш ротирачки дисплеј, 100 пати ќе се преколнеш што не си го избрал овој дисплеј :)

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Се сложувам Acid, но секогаш екстерен дисплеј е решение. Разликата помеѓу 550D и 600D е само во екранот, е сеа софтверски незнам, Acid, има разлика ? Некако 2та објективи ми матат ум. Инаку, што пари се движат SD картичките, секако да бидат класа, и со добра брзина?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.442
Се сложувам Acid, но секогаш екстерен дисплеј е решение. Разликата помеѓу 550D и 600D е само во екранот, е сеа софтверски незнам, Acid, има разлика ? Некако 2та објективи ми матат ум. Инаку, што пари се движат SD картичките, секако да бидат класа, и со добра брзина?
Не правиме муабет за екстерен дисплеј, секако дека е најдобро решение :)

И разликата помеѓу 550 и 600D не е само во дисплејот, туку и софтверот и куќиштето, распоредот на некои копчиња и тн. Секако, дисплејот е најголемата разлика која веднаш се приметува, па затоа секогаш таа се спомнува првпат. Има еден куп разлики, кои секако, не влијаат значително на квалитетот на фотографијата - затоа што и двата апарати имаат ист сензор. За доста луѓе, освен дисплејот, причина плус да го изберат 600D е и безжичната контрола на блицот. Pop-up блицот на 600D може да служи како мастер за останатите блицеви кои би ги користел понатаму...Без него, би требал да користиш или Canon 580 EX speedlite или Canon ST-E2 безжичен трансмитер за да ги контролираш останатите блицеви, а тоа е доста голема инвестиција (околу додатни 150 евра...).

Сепак, ти одлучи... Има еден куп сајтови за споредби :)

Што се однесува до картичките, јас земав Sandisk SDHC класа 10 (45MB/Sec) од 32GB за некои 2000 денари.
Иако, за почеток, вградената картичка од 8GB ќе ти брка работа. И за Full HD нема да имаш никаква мука.

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Благодарам за советите Acid, тоа за блицот нигде не го сретнав кај сајтовиве за споредба :). Неделава идам во PixPlus па ќе видиме што ќе одлучам.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.442
Благодарам за советите Acid, тоа за блицот нигде не го сретнав кај сајтовиве за споредба :). Неделава идам во PixPlus па ќе видиме што ќе одлучам.
Која цена рече дека ти ги нудат во PixPlus апаративе?

Ace Ventura

The samurai...
Член од
3 декември 2007
Мислења
383
Поени од реакции
59
Ајде со здравје да си го користиш...и јас бев денес до ПиксПлус..ама пошо немам кеш морам на рати...па најповолно ми е прку Нептун...12 рати без камата...а во Пикс го даваат само на 6рати без камата...така да во скоро време ќе се сторам и јас со еден 600Д :) едвај чекам:vozbud:

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Фала Acid и на честитките и на советите пред да го купам. Сеа ќе ве замарам и ветувам дека ќе и се вратам на Кајганава благодарение на Фотографијава! :)

prozac

кабадаја
Член од
11 ноември 2012
Мислења
18
Поени од реакции
16
ајде со здравје да си го користш и убај слики да извадиш

Kajgana Shop

На врв Bottom