Фотошоп под Линукс

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Како да го подигнете Фотошоп под линукс

Преземено од Микро пс ворлд

Pokrenite Photoshop na Linuxu
Od kraja avgusta 2007. godine, izvodljivo je i ono što je dotad bila mislena imenica – Photoshop CS2 na Linuxu! Naravno, reč je o novom Wineu, verzije 0.9.54, koji postoji za skoro sve vrste Linuxa i POSIX operativnih sistema (FreeBSD, Solarisa i sl.). Wine je besplatan LGPL program (GNU Lesser General Public License) i omogućava izvršavanje Windowsovih aplikacija na Linuxu, a može da koristi i originalne Windowsove DLL biblioteke ako ih postavite na određenu putanju.
Sažeto rečeno, Wine je program otvorenog koda koji predstavlja emulator. On doskora nije mogao ni da pokrene velike i zahtevne Windowsove aplikacije, naročito one koje su koristile nedokumentovane pozive operativnog sistema, ali su se autori nove verzije potrudili da je osposobe za pokretanje Photoshopa. Ma koliko to izgledalo beznačajno, mnogi korisnici Windowsa nisu hteli da sasvim pređu na Linux jer im je Photoshop bio glavna alatka. Sada je takav izgovor otpao i broj korisnika Linuxa će još više porasti.

Pokazaćemo šta treba da uradite da bi Photoshop proradio na Unbuntu Linuxu 7.10 (najnoviji Wine 0.9.56 i Ubuntu se nalaze na pratećem DVD disku časopisa Mikro).

Prvi korak: Instalirajte i konfigurišite Wine. Ukoliko imate neko drugo izdanje Linuxa, preuzmite odgovarajuću verziju Winea s lokacije: www.winehq.org.

Ukoliko, dok ovo pišemo, bude objavljena novija verzija Winea, preuzećete je (iz Ubuntua) sledećim postupkom: otvorićete terminal (Applications -> Accessories -> Terminal) i uneti sledeće komande, jednu po jednu:

wget -q wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add - (pritisnite Enter)

sudo wget wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/gutsy.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list (takođe pritisnite Enter)

sudo apt-get update (Enter),

a potom zatvorite prozor terminala.


Drugi korak: Pređite na Applications -> Add/Remove i odaberite All available applications, potražite Wine i instalirajte ga.

Treći korak: Pritisnite tastere ALT+F2 i unesite sledeću komandu:

wine iexplore appdb.winehq.com/

Potom pritisnite Install i kada budete videli prozor Wine Internet Explorer i Web lokaciju WineHQ, zatvorite prozor aplikacije.
Četvrti korak: Na pretraživaču Google potražite font Tahoma:

tahoma filetype:ttf

Snimite ga, primera radi, na radnu površinu, da bi bio lako uočljiv, a potom ga pomoću komande Move prebacite u direktorijum u kom Wine čuva fontove: (full path -> /home/yourusername/.wine/drive_c/windows/fonts).
Napomena: Da biste videli direktorijum .wine, idite u odeljak View i podesite opciju Show Hidden Files svog matičnog direktorijuma.

Peti korak: Instalirajte Photoshop CS2 sa originalnog diska. Morate zadati da datoteku setup.exe Wine otvara tako što ćete tu opciju izabrati iz kontekstnog menija, koji se otvara pritiskom na desni taster miša (Open with Wine Windows Emulator). Pojaviće se uvodni ekran koji će vas dalje voditi kroz postupak instaliranja Photoshopa, kao i u slučaju instaliranja pod Windowsom.

Po završetku instalacione procedure, prečice za programe Adobe Photoshop CS2 i Adobe ImageReady CS2 ćete pronaći u listi Wine u meniju Start.


To je sve – Photoshop bi trebalo da radi bez greške na Ubuntu Linuxu 7.10.

Ukoliko koristite neku distribuciju Linuxa zasnovanu na Debianu, posetite adresu www.winehq.org/site/download-deb i preuzmite odgovarajuću verziju za svoj operativni sistem.
 
P

Princ

Гостин
Супер работа. Има некој искуство колку добро работи PS под убунту на пример?
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.125
Поени од реакции
17.913
Немам пробано, ама од она што читав околу 70% е поспор.
 

PowerBoY14

Јас Сум Тој и Тој Роден Тогаш и Тогаш
Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Сосема непотребен замор. Си инсталираш GIMP 4234380950293 пати поубав од Photoshop. И плус Open Source.

Join the Revolution.
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.615
Сосема непотребен замор. Си инсталираш GIMP 4234380950293 пати поубав од Photoshop. И плус Open Source.

Join the Revolution.
не бе каков гимп...ич не ми се свиѓа...лошо е напраен делот со layer-сот и филтерите не се уредени...бљак...
 
Член од
12 ноември 2005
Мислења
396
Поени од реакции
8
Немам пробано, ама од она што читав околу 70% е поспор.
Bratce, komentarov ne ti drzi voda.... rabotata sto ja pravis e vicot so dve cigancinja, si praat muabet ednoto mu vika na drugoto, znaes li kolku e ubavo da jades kiselo mleko, a drugoto odgovara , NE .
prvoto odgovara... i ja neznam, ali bratmi mi kaza ubavo bilo, on taka slusnal....
Svakjas sto sakam da kazam...
Prvo kako ke ti raboti masinata zavisi od toa kako si ja "sredil", kako i dali imas podignato serveri i slicno....
Inaku kako za sporedba, eve ti primer.... Windows bez Antivirus, e samoubistvo za internet.... Linux, nemas potreba... mozes da imas ClamAv no da ne e aktiven, od vreme na vreme da prais scan na sistemot e dovolno.
A site znaeme Antivirustite kako goltaat resursi...
I tvrdenjeto deka Ubuntu e baven... mnoo gresis ....
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Сосема непотребен замор. Си инсталираш GIMP 4234380950293 пати поубав од Photoshop. И плус Open Source.

Join the Revolution.

GIMP треба уште премногу код да јади за да го стигни фотошоп, гимпот неможи ни на малото прсте на фотошопот да му се фати :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom