Фотоволтаици

Член од
9 ноември 2011
Мислења
34
Поени од реакции
30
ако нее на содветно место преместете ја
Имам план у главата за да исталиран соларни панели за лична употрена дали има во Маледонија некое пграночување колку мозес да ставис о дали по некое време мозе да му текне на евн да ме преферли во идрстрија без да забелезам
 
Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
227
Јас размислувам да ставам еден панел онака за проба без да ги мешам соседите. Ми кажаа дека може да се монтира било каде само треба да се види правниот дел за струјата што ќе можеш да ја продадеш на ЕВН и како иде тоа. Немам инфо ни каде ни што да прашам. Баш ме занима што треба за да ставам еден панел.

@gurba да ги исправиш грешките во текстот, не се разбира баш...
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
Главната финта е што како приватно лице не можеш да продадеш струја на евн односно целиот вишок на енергија што не ти треба ако немаш батерија да си го зачуваш за кога нема сонце тебе ти е пропаднат. Како правно лице со фарма за енергија има бајаги правила кои треба да ги исполниш пред да воопшто евн склучат договор со тебе да ти ја откупуваат енергијата. Имаше на твитер некој тип кој бил навлезен во ова и споделуваше линкови од закони пред некое време го читав. Ако немаш бајаги почетен капитал за да одиш на „големо“ не се исплаќа по муабетите. Еден од по мене најглупите делови е дека фармата не може да биди над некој објект. Значи фотоволтаиците во правно лице мора да се на земја покрај сите други правила за да воопшто се регистрираш како фирма. Над куќи, хали, викендици итн само за приватна употреба без начин да продадеш енергија или да компензираш со енергија од евн кога немаш ти сонце. Накратко не може да дадеш во мрежа струја за да земиш пари или да земиш назад струја кога немаш твоја.
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.953
Поени од реакции
1.228
Еве што изјавија од РКЕ ...
- За три месеци РКЕ има издадено лиценци од 30 мегавати фотовалтаици за приватните компании во изминатиот период. Тоа е на ранг од потенцијалот на хидроелектраната Света Петка. Компаниите тоа го прваат да си ги намалат своите трошоци за електрична енергија. Секој треба да започне тоа да го прави од себе, рече Бислимовски.
Во наредниот период регулаторот најави и регулациски олеснувања за домаќинствата со цел полесно справување со енергетската криза.
- Она што ќе следи е тоа дека ќе има поедноставување кај домаќинствата, од 4 киловати, капацитетите на инсталираните фотоволтаици да се зголемат на 6 киловати и ќе имаат право да му ја продаваат електтричната енергија на универзалниот снабдувачќ ЕВН Хоме, наведе Бислимовски.
 
Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
227
Оке, логично е ова. А на пример, струја само за мене без притоа да ја продавам на ЕВН? Нека пропадне вишокот, не мора да го чувам(што потрошам, потрошам). Тоа би одело ли едноставно? Дури ни на ЕВН Хоум?
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.953
Поени од реакции
1.228
Претпоставувам дека е поедноставно, контактирај некоја фирма која монтира сончеви панели најдобро би ти објасниле.
 
Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
227
Па прашав, ми рекоа види во ЕВН за правниот дел. Ако знае некој страна некаква за ова нека пише.
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.953
Поени од реакции
1.228

blejdsk

Collective Consciousness
Член од
22 септември 2009
Мислења
43
Поени од реакции
68
Најдобра опција моментално за домаќинства според мене моментално е , и за кој систем и јас сум заентересиран е од македонска компанија која изработи инвертер кој ги следи фазите на струјата, односно вие сте приклучени на ЕВН и имате свој систем кој е без батерии (намалена инвестиција од неколку илјади евра) системот преку ден кога има сонце има и моќност вие си пуштате бољер на пример, системот гледа дека има сончева енергија ја дективира приносот од ЕВН мрежата и бољерот ја користи моменталната произведена електрична енергија од панелите, ако има потреба за повеќе струја него произведеното, инвертерот отвара фазата да се напојува преку ЕВН мрежата.

Ова е топ опција и крати многу инвестиции. затоа што за враќање струја на ЕВН треба да се промени и броилото со посебно за таа намена, во регионот треба да има опција мрежата на ЕВН за приваќање на произведена струја ( што не случај сегде во МК) треба да се регистрите како производите и остали тракатанци што влечат иницјални инвестиции. Лугево имаат 4.2 кв систем со монтажа за 4300 еур
 

Attachments

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.467
Поени од реакции
3.267
Најдобра опција моментално за домаќинства според мене моментално е , и за кој систем и јас сум заентересиран е од македонска компанија која изработи инвертер кој ги следи фазите на струјата, односно вие сте приклучени на ЕВН и имате свој систем кој е без батерии (намалена инвестиција од неколку илјади евра) системот преку ден кога има сонце има и моќност вие си пуштате бољер на пример, системот гледа дека има сончева енергија ја дективира приносот од ЕВН мрежата и бољерот ја користи моменталната произведена електрична енергија од панелите, ако има потреба за повеќе струја него произведеното, инвертерот отвара фазата да се напојува преку ЕВН мрежата.

Ова е топ опција и крати многу инвестиции. затоа што за враќање струја на ЕВН треба да се промени и броилото со посебно за таа намена, во регионот треба да има опција мрежата на ЕВН за приваќање на произведена струја ( што не случај сегде во МК) треба да се регистрите како производите и остали тракатанци што влечат иницјални инвестиции. Лугево имаат 4.2 кв систем со монтажа за 4300 еур
Ова ми изгледа одлично.

Само може да ми кажеш кај ги најде цените и тој слајд?
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
Ова звучи интересно и исплатливо на подолг период. Монтажа после броило те прави целосно законски исправен а плаќаш само она што помине преку броило односно кога нема сонце. Во ситуација да имаш куќа и каде климата пример скоро и да не гаси преку ден ти би бил целосно изладен/стоплен бесплатно према евн. Викаат издржливост 25-30 години па сумата платена за ова на долг период би била 15 евра месечно за наредни 24 години. Нормално она што ќе го повлечиш преку броило ќе си го платиш. Моментално скапа струја е 7,32 па ако викаат дека произведува околу 500 kWh месечно тоа е заштеда од 70 евра месечно со се ддв што не е баш малку ако тие киловати се трошат во текот на денот.
 
Член од
14 август 2018
Мислења
3.390
Поени од реакции
7.059
Ова звучи интересно и исплатливо на подолг период. Монтажа после броило те прави целосно законски исправен а плаќаш само она што помине преку броило односно кога нема сонце. Во ситуација да имаш куќа и каде климата пример скоро и да не гаси преку ден ти би бил целосно изладен/стоплен бесплатно према евн. Викаат издржливост 25-30 години па сумата платена за ова на долг период би била 15 евра месечно за наредни 24 години. Нормално она што ќе го повлечиш преку броило ќе си го платиш. Моментално скапа струја е 7,32 па ако викаат дека произведува околу 500 kWh месечно тоа е заштеда од 70 евра месечно со се ддв што не е баш малку ако тие киловати се трошат во текот на денот.
Финтава е ако не се трошат! Треба да се враќаат во мрежа, а ЕВН да ти плаќа.
Просто кажано, на ти го- дај ми го да си правиш со евн.
Е тука беше пречката до сега! Незнам какви ќе бидат измените во законот, ама сигурен сум дека ќе има некоја "рачка" што ќе го комплицира сето тоа...
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
Финтава е ако не се трошат! Треба да се враќаат во мрежа, а ЕВН да ти плаќа.
Просто кажано, на ти го- дај ми го да си правиш со евн.
Е тука беше пречката до сега! Незнам какви ќе бидат измените во законот, ама сигурен сум дека ќе има некоја "рачка" што ќе го комплицира сето тоа...
Еве да ти кажам дека такви измени за физички лица нема ни да има и не се надевајте дека ќе се прави бизнис со тоа. Ако сакаш да продаваш струја ќе си регистрираш фирма и ќе си направиш фарма за струја на некоја нива или ливада. Дека евн ќе купи или бар даде kwh ноќе за преземен kwh дење со некое физичко лице е само пуста желба.
 
Член од
14 август 2018
Мислења
3.390
Поени од реакции
7.059
Еве да ти кажам дека такви измени за физички лица нема ни да има и не се надевајте дека ќе се прави бизнис со тоа. Ако сакаш да продаваш струја ќе си регистрираш фирма и ќе си направиш фарма за струја на некоја нива или ливада. Дека евн ќе купи или бар даде kwh ноќе за преземен kwh дење со некое физичко лице е само пуста желба.
Мене ми е јасно сето тоа. За ова имам пишувано уште одамна на темата за "најекономично греење".
У оваа држава само криминалци, олигарси и партиска буржоазија смее да тера бизнис.
Огромни субвенции лапаат тие "фарми", а ние им ги плаќаме.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom