Фосфати (PO4)

Статус
Затворена за нови мислења.

Горан Маневски

Модератор
Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
155
Фосфатите (Po4) се присутни во секој аквариум, иако многу сопственици на аквариуми не се свесни за тоа. Ако аквариумот неправилно се одржува, нивото на фосфатите ќе се зголемат и ќе придонесе раст на алги.


Ефект врз Риба

За среќа фосфати не им штетат на рибите директно, дури и при високи нивоа. Сепак, алгата ќе “цута” чиј краен резултат резултат може да биде штетен и за жителите. На пример, позеленување на водата, нема да дозволи растворување на кислородот при што може да им наштети на рибите.


Од каде ни доаѓаат фосфатите?

Фосфати природно се појавуваат. Покрај тоа што внатрешно се произведуваат, фосфатите можат да влезат и од надворешни извори. Од храна, хемикалии, водата сама по себе може да содржи значајни количества на фосфат.


Извори на фосфати:

Недоизедената храна
Распаднати растенија
Изумрени алги
Изметот на рибите
Мртви риби
Нестабилна pH
Самата вода


Посакуваното Ниво

Фосфати се присутни во две форми: органски и неоргански. Во тестовите што се продаваат по аквашоповите, можете да набавите тест само за неоргански фосфат, па имајте на ум дека вие мерите само дел од сефкупниот фосфат во вашиот аквариум.

Резултатите од тестовите за фосфат
1,0 ppm (или 1,0 mg / L), ова се поволни услови за старт на раст на алги, од 2 до 3 ppm, алгите веројатно се веќе појавени,
Идеално ниво е 0,05 pmm, или помалку.


Намалување на нитрати

Најдобар начин за намалување на фосфатот е кога тие не се на високо ниво. Меѓутоа, ако веќе нивото е високо, веднаш треба да се превземат чекори за да се намали, а тоа се следниве:
Промена на водата – Голема промена на водата ќе помогне за брзо разредување на фосфатите, но ако основните извори се сè уште се таму, тоа ќе биде само привремено намалување. За целосно да се намали, треба да се вршат почести промени на водата и секако да се тестира.

Постојат апсобери на фосфати, кој се многу корисни, тие можат да се додадат во секој филтер така што веднаш ќе почнат да го отстрануваат вишокот на фосфати.

Чистење на аквариумот – чистење на стаклото од внатрешната страна, редовно сифонирање на дното. И редовно чистење на филтерот.


Држете ги фосфатите на ниско ниво

Откакако ќе го симнете нивото на фосфати, направете тоа да остане така. Еве некои начини за да се избегне покачувањето на фосфатите.
Ставајте помалку храна – Најголемиот извор на фосфати е сувата храна. Додавање со врвот на ножот еднаш дневно е доволно за повеќето возрасни риби. Отстранете ја неизедената храна навреме.
Промена на храната - Фосфатите се користат како конзерванс во некои храни. Сите брендови не се создадени еднакво, затоа направете го вашиот избор за истражување на оние марки кои имаат пониски нивоа на фосфат.


Извор вода – Тестирајте го вашиот извор. Не е невообичаено за чешмовачата да содржи 1 ppm фосфати. Доколку нивото е високо, Барајте алтернативен извор на вода (РО).
Редовна промена на водата - Редовните промени на водата ќе помогнат нивото на фосфати да исчезне. Менување на десет до петнаесет % неделно, со употреба на вода со низок фосфат е сосема доволно.


Одржување на аквариумот - Одржување на аквариумот ќе помогне да се избегнат фосфатите. Сифонирајте го дното, за да се отстрани недоизедената храна, изметот на рибите, откачените листови итн.
Чистење на филтерот - редовно чистење на филтерот ќе ги намали изворите на фосфати.
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom