Фолна Киселина

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Во последно време може да се најде готварска сол која што освен што е јодирана пишува дека има и фолна киселина (фолат) во неа.
Можеби Фолната киселина односно фолатот ќе го најдете и во некои други прехранбени продукти. Додавањето на фолатот можеби има некои позитивни дејства врз здравјето, ама има и една друга особина, имено се одсликува на начинот распоредот еухроматинот (делот од гените кои се активни) и хетерохроматинот (делот од гените кои не се активни) во клеточните јадра. Да бидам јасен , не доаѓа до мутација на гените, туку едноставно со хетерохроматизирањеот некои гени не се експримираат веќе како што било тоа порано, односно можат да бидат затишани, но тоа не е воопшто опасно и не менува ништо на личноста која го внесла Фолатот во себе. Но особено има дејство кога станува збор за наследството, односно мајката кај која оваа појава е застапена, има можноста начинот на кој поради „затишувањето“ на некои гени да се одрази на фенотипските (тие што можеме да ги видиме) одлики на нејзиното дете. Со ваквата проблематика каде фенотпските одлики односно начинот на кој се активираат одредени гени кај наследството можат да бидат променети преку специфичната диета на мајката се занимава Епигенетиката.
Значи внимавајте со фолната киселина (фолат) дејствуватае врз вашите гениодносно почнувате да манипулирате вашите гени, ама не восмисла да мутирате гените туку да диктирате кои гени би биле активни а кои не, а за теи женски особи кои сакаат потомство директно дејствувате врз одредени одлики на вашите деца.
Да се разбереме не е докажано дека фоланта киселина
со енјзиното манипулирање на одредени гени негативно влијае на здравјето на потомството, така да не ме разбирајте погрешно тука само индицирам и дава до знаење за да сте свесни што се случува, безразлика што тоа до сега не се одразило негативно врз нечие здравје.
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
44
se okej, ama i taka zadnite statistiki barem tuka spored statistikite na DGE Deutsche Geselschaft für Ernährung ya 2006 pokazuvaat deka golem broj od naselenieto imaat dosta golem nedostatok na folna kiselina:)
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
_ZlObNiCa напиша:
se okej, ama i taka zadnite statistiki barem tuka spored statistikite na DGE Deutsche Geselschaft für Ernährung ya 2006 pokazuvaat deka golem broj od naselenieto imaat dosta golem nedostatok na folna kiselina:)
Види тоа не викам тоа што статистиката кажува, тоа сигурно статистички е така, ама треба да се знае што случува на молекуларно ниво, значи овае не е статистички туку биохемиски докажано (фолната киселина делува специфично на одредени метилтрансферази) , така да како што кажав погоре, не викам дека е штетно, можеби во преголеми количества ама тоа е ретко некој да претера, туку само да дадам на дознаење што се случува, бидејќи мислам дека луѓето треба да се свесни што се случува ама да не претеруваат и да зајдуваат, ко тие што се противат на конзумирање на храна која содржи гени (ДНА).
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Уште да можевме да контролираме како ќе ги активираме и кои гени преку киселината арно ќе беше вака на тепка кому иде.
Интересно у секој случај.
 
Член од
25 јули 2008
Мислења
7
Поени од реакции
0
na site bremeni zeni im se preporacuva zemanje na folna kiselina za pravilen razvoj na nervniot sistem kaj deteto.
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
Фолна или птероил-глутаминска киселина, чиј активен коензимски облик е тетра-хидро-фолатот, учествува во синтеза на пуринските и примидинските бази, и понатаму во метаболизмот на важни амино-киселини...
Примарната хиповитаминоза е доста ретка, поради нејзината застапеност во намирниците од природно и животинско потекло (ореви, лешници, житарици, црн дроб...), важен извор се и цревните бактерии...
Секундарната хиповитаминоза е доста честа и е врзана за недоволна апсорпција од дигестивниот систем, и поради употребата на некои антиконвулзивни лекови и антибиотици од широк спектар.
Главна последица е, хиперхромна, макроцитна, мегалобластна анемија...
Секако дена недостатокот на фолна киселина има улога врз фенотипот на потомството, особено ризикот од настанок на расцеп на невралната цевка, и бројни други малформации, затоа постои и примарна профилакса, која препорачува земање 0,4мг фолати на ден преку уста, 2 месеца пред забремениување и непрекинато во првите 12 недели од бременоста, а за мајки кои веќе родиле дете со малформација, се препорачуваат 10 пати повисоки дози.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom