Фирма под Стечај

Член од
25 јуни 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво на сите има еден проблем со фирма фирмава ми е префрлена значи на измама место нова ми ја префрал од друго лице после четири години на фирмава има долгови кон УЈП околу 10 милиони денари.Работава почнав да ја водам со адвокат прво ја дадов на вештачење од кое се установи дека сите фиктивни фактури се направени пред да ми ја префрлат мене фирмат значи цело побарување за повратен данок е напрвено пред да ми ја префрлат фирмат тоа се виде од вестачењето.Е сега фирмава сакам да ја ставам под стечај но гледам дека или адвокатов не си ја знае добро работав или не сака да ми помогне дали знае некој кој ми се потребни документи за да ги соберам за фирмата да ја доведам под стечај и најважнот со и адвокатов немаше решени е за тоа е дефискализација фитрамта е ДООЕЛ значи јас таков документ нема ништо како можам да го набавам или од каде можам да извадам документ за фискализација со то со тој да се направело дефискализација
 
Член од
1 март 2010
Мислења
5.527
Поени од реакции
8.477
Појди во Централен Регистар и од таму ќе ти кажат точно што се треба за поведување стечајна постапка. Информирањето и собирањето на документите нема да ти биде голем проблем, постапката ќе ти биде проблематична пошто има долгови и ќе оди многу долго додека успееш да ја затвориш фирмата.
 
Член од
25 јуни 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
а посто и ли можност мене кривично да ме гонат покрај тоа и дека има вештаков утврдено дека тие пари не се од мене односно пред да ја наследам фирмата
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.266
Кои ти се тие долгови 10 милиони денари? ДДВ нешто што ли е? После многу е битно во тие 4 години дали си имал некаква актвиност - дали стигале пари на сметка и особено дали е повлекувано нешто.
 
Член од
16 септември 2014
Мислења
311
Поени од реакции
763
а посто и ли можност мене кривично да ме гонат покрај тоа и дека има вештаков утврдено дека тие пари не се од мене односно пред да ја наследам фирмата
Ти кажаа дека со фирмата и долговите се наследуваат?
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
1.698
Поени од реакции
3.630
Здраво на сите има еден проблем со фирма фирмава ми е префрлена значи на измама место нова ми ја префрал од друго лице после четири години на фирмава има долгови кон УЈП околу 10 милиони денари.Работава почнав да ја водам со адвокат прво ја дадов на вештачење од кое се установи дека сите фиктивни фактури се направени пред да ми ја префрлат мене фирмат значи цело побарување за повратен данок е напрвено пред да ми ја префрлат фирмат тоа се виде од вестачењето.Е сега фирмава сакам да ја ставам под стечај но гледам дека или адвокатов не си ја знае добро работав или не сака да ми помогне дали знае некој кој ми се потребни документи за да ги соберам за фирмата да ја доведам под стечај и најважнот со и адвокатов немаше решени е за тоа е дефискализација фитрамта е ДООЕЛ значи јас таков документ нема ништо како можам да го набавам или од каде можам да извадам документ за фискализација со то со тој да се направело дефискализација
Многу нејасно ти е објаснето самото “ префрлање “ Како тоа ти ја префрлиле ???
Претпоставувам дека си ја купил фирмата ( која постоела од претходно ). Ова не е едноставно, мора да имаш потпишувано еден куп документи, промена на сопственост, одлуки, промени на управител, доставување на документи во Централен Регистер и слично.

И ако добро разбирам, таа фирма претходно издавала фиктивни фактури, на кој основ сега фирмата должи неплатен ДДВ кон УЈП. Ама, по истите тие фиктивни фактури, некоја друга фирма/и ( кон кои биле фиктивните фактури ) има повлечено / пребиено пари за ДДВ од државата.

Или товојата фирма има книжено фиктивно фактури од “х “ фирми, по основ на кои има пребиено или повлечено ДДВ, па со некоја контрола од УЈП ова е откриено, па сега УЈП си ги бара парите назад

Ако е вака, се работи за сериозна работа, која повлекува кривична одговорност. Озбилно те советувам да ангажираш добар адвокат и да не си играш со ова.

Инаку, ако е вака, човекот кој ти ги средувал документите јако те заебал.
 
Член од
6 февруари 2010
Мислења
837
Поени од реакции
841
Здраво на сите има еден проблем со фирма фирмава ми е префрлена значи на измама место нова ми ја префрал од друго лице после четири години на фирмава има долгови кон УЈП околу 10 милиони денари.Работава почнав да ја водам со адвокат прво ја дадов на вештачење од кое се установи дека сите фиктивни фактури се направени пред да ми ја префрлат мене фирмат значи цело побарување за повратен данок е напрвено пред да ми ја префрлат фирмат тоа се виде од вестачењето.Е сега фирмава сакам да ја ставам под стечај но гледам дека или адвокатов не си ја знае добро работав или не сака да ми помогне дали знае некој кој ми се потребни документи за да ги соберам за фирмата да ја доведам под стечај и најважнот со и адвокатов немаше решени е за тоа е дефискализација фитрамта е ДООЕЛ значи јас таков документ нема ништо како можам да го набавам или од каде можам да извадам документ за фискализација со то со тој да се направело дефискализација
Колку пари зема за да ја превземеш фирмата? ?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.779
Поени од реакции
6.791
Robot što imitira potpis... e sega zdravje, što, ništo što ne e pred Notar da ne važi, a vtoro, kako se i Notarite matni i notarski dogovor da ne važi ako nema transakcija preku banka i toa po togaš Realna cena :mad:
 
Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
5.260
Поени од реакции
14.448
Кои ти се тие долгови 10 милиони денари? ДДВ нешто што ли е? После многу е битно во тие 4 години дали си имал некаква актвиност - дали стигале пари на сметка и особено дали е повлекувано нешто.
А ако не стигале?
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.266
А ако не стигале?
Фаќаш адвокат и покренуваш постапка за стечај. Целата постапка чини околу 500-600 еур. Најголем дел од парите одат за стечајниот управник.
 
На врв Bottom