Филмоманите за пилето

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.504
Поени од реакции
33.662
Пилето се обиде да ја помине улицата, за малце ќе го згазеа, се преплаши и здоби благ случај на параноичност со доза шизофренија, се затвори во својот профил и слушаше гласови од автопатот до крајот на своите денови...
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.730
Поени од реакции
33.422
Пилето се обиде да ја помине улицата, за малце ќе го згазеа, се преплаши и здоби благ случај на параноичност со доза шизофренија, се затвори во својот профил и слушаше гласови од автопатот до крајот на своите денови...
...и престана да цивка. :pos:
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.730
Поени од реакции
33.422
Имаме неки нови клинци во Филм и ТВ, мора update на "Филмоманите за пилето". Прво што ми текна:

@bijons - ...пилето бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла!

Sorry @bijons :sramezliv:
 

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
2.769
Поени од реакции
10.519
Имаме неки нови клинци во Филм и ТВ, мора update на "Филмоманите за пилето". Прво што ми текна:

@bijons - ...пилето бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла!

Sorry @bijons :sramezliv:

download.jpeg

chick-close-up-grass-crop.jpg

...кокошка или домашна кокошка (науч. Gallus gallus domesticus) е подвид на птици која често се одгледува како живина. Се смета потекнува од југоисточна Азија, и дека еволуирала од дивите видови како банкивската кокошка (Gallus gallus). Оваа птица е најраспространета на земјата. Ова е одомаќинета птица, подвид на дивата банкивска кокошка од Виетнам, припитомена пред 10.000 години. До оваа откритие, конвенцијалната мудрост велеше дека кокошката е припитомена во Индија. Од Индија припитомената кокошка дојде до Персија. Од Персијанизираното кралство Лидија во западна Мала Азија, „домашната птица“ била пренесена во Грција, се претпоставува, околу 5 век пред нашата ера. „Птицата“ била позната во Египет од 18та династија како „птицата која несе секој ден“, според аналите на Тутмос III. Птицата не се спомнува во Стариот завет. Некои генетски истражувања покажуваат дека кокошката потекнува од црвената и сивата дива кокошка. Иако хибридите од два диви типа имат тенденција кон стерилност, покажува дека генот за жолта кожа присутен кај домашната кокошка не е присутен кај најблиската роднина, Црвената Дива кокошка. Се мисли дека жолтата кожа кај домашната кокошка доаѓа од сивата дива кокошка. Кокошката е најраспространето домашно животно. Со популација повеќе од 24 милијарди до 2003 година, во светот има повеќе кокошки од било која птица. Луѓето ги одгледуваат кокошките најмногу како храна, консумирајќи го месото и јајцата.

chick-8-days-old-in-front-of-white-background-E7G65M.jpg
young-chicken-1511769.jpg

...месото од кокошка, наречено „кокошка“, е тип на живинско месо. Заради нејзината релативно ниска цена, кокошкиното месо е едно од најконзумирано месо во целиот свет. Скоро секој дел од птицата може да се користи за исхрана и месото може да биде зготвено на различни начини. Популарните кокошкини чинии вклучуваат печена кокошка, кокошкин стек, кокошкина супа, кокошкини крилца, тандоори кокошка, путер кокошка и кокшка со ориз. Кокошката е исто така и основна суровина во рестораните како брза храна. Комерцијално произведена е користена како почетна точка за опишување друга храна; за многу се вели дека „имат вкус на кокошка“ ако не се разликуват од другите.

images.jpeg org-whole+chicken-2.jpg

...подготовка на пилето:

• Извадете го пилето од фрижидер 30 минути пред да го ставите во рерна.

• Загрејте ја рерната на 240 °Ц.

• Нема потреба да го лупите зеленчукот – само измијте го и грубо исечкајте го.

• Искршете ја главицата лук на чешниња, оставајќи ги нелупени.

• Ставете ги зеленчукот и лукот во средината на една голема тава за печење и попрскајте ги со маслиново масло.

• Попрскајте го пилето со маслиново масло и убаво зачинете го со сол и црн пипер, триејќи ги по целата птица.

• Внимателно избоцкајте го целиот лимон со врвот на остар нож (ако имате микробранова, ставете го лимонот во неа 40 секунди – ќе пушти навистина убава миризба).

• Ставете го лимонот во отворот на пилето, заедно со грст од билките.



...приготвување на пилето:

• Ставете го пилето врз зеленчукот во тавата за печење и ставете го во загреаната рерна.
• Веднаш намалете ја температурата на 200°Ц и печете го пилето 1 час и 20 минути.

• Ако сакате да додадете печени компири и зеленчук, сега е време да ги ставите до пилето и да печете уште барем 45 минути.
• Прелевајте го пилето со течноста и ако зеленчукот ви се чини сув, додајте малку вода за да не изгори.
• Кога ќе биде печено, извадете ја тавата од рерната, пренесете го пилето на штица и оставете го така 15-тина минути.

• Покријте го со фолија и со крпа и ставете го настрана.

• Служете го со некој фин сос и со величествен печен зеленчук.

shutterstock_695411719-800x450.jpg
bald-neck-white-chicken-portrait-dark-green-background-profile_457440-597.jpg
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.260
Поени од реакции
22.483
Прегледај го приврзокот 348396

Прегледај го приврзокот 348397

...кокошка или домашна кокошка (науч. Gallus gallus domesticus) е подвид на птици која често се одгледува како живина. Се смета потекнува од југоисточна Азија, и дека еволуирала од дивите видови како банкивската кокошка (Gallus gallus). Оваа птица е најраспространета на земјата. Ова е одомаќинета птица, подвид на дивата банкивска кокошка од Виетнам, припитомена пред 10.000 години. До оваа откритие, конвенцијалната мудрост велеше дека кокошката е припитомена во Индија. Од Индија припитомената кокошка дојде до Персија. Од Персијанизираното кралство Лидија во западна Мала Азија, „домашната птица“ била пренесена во Грција, се претпоставува, околу 5 век пред нашата ера. „Птицата“ била позната во Египет од 18та династија како „птицата која несе секој ден“, според аналите на Тутмос III. Птицата не се спомнува во Стариот завет. Некои генетски истражувања покажуваат дека кокошката потекнува од црвената и сивата дива кокошка. Иако хибридите од два диви типа имат тенденција кон стерилност, покажува дека генот за жолта кожа присутен кај домашната кокошка не е присутен кај најблиската роднина, Црвената Дива кокошка. Се мисли дека жолтата кожа кај домашната кокошка доаѓа од сивата дива кокошка. Кокошката е најраспространето домашно животно. Со популација повеќе од 24 милијарди до 2003 година, во светот има повеќе кокошки од било која птица. Луѓето ги одгледуваат кокошките најмногу како храна, консумирајќи го месото и јајцата.

Прегледај го приврзокот 348398
Прегледај го приврзокот 348399

...месото од кокошка, наречено „кокошка“, е тип на живинско месо. Заради нејзината релативно ниска цена, кокошкиното месо е едно од најконзумирано месо во целиот свет. Скоро секој дел од птицата може да се користи за исхрана и месото може да биде зготвено на различни начини. Популарните кокошкини чинии вклучуваат печена кокошка, кокошкин стек, кокошкина супа, кокошкини крилца, тандоори кокошка, путер кокошка и кокшка со ориз. Кокошката е исто така и основна суровина во рестораните како брза храна. Комерцијално произведена е користена како почетна точка за опишување друга храна; за многу се вели дека „имат вкус на кокошка“ ако не се разликуват од другите.

Прегледај го приврзокот 348400Прегледај го приврзокот 348401

...подготовка на пилето:

• Извадете го пилето од фрижидер 30 минути пред да го ставите во рерна.

• Загрејте ја рерната на 240 °Ц.

• Нема потреба да го лупите зеленчукот – само измијте го и грубо исечкајте го.

• Искршете ја главицата лук на чешниња, оставајќи ги нелупени.

• Ставете ги зеленчукот и лукот во средината на една голема тава за печење и попрскајте ги со маслиново масло.

• Попрскајте го пилето со маслиново масло и убаво зачинете го со сол и црн пипер, триејќи ги по целата птица.

• Внимателно избоцкајте го целиот лимон со врвот на остар нож (ако имате микробранова, ставете го лимонот во неа 40 секунди – ќе пушти навистина убава миризба).

• Ставете го лимонот во отворот на пилето, заедно со грст од билките.



...приготвување на пилето:

• Ставете го пилето врз зеленчукот во тавата за печење и ставете го во загреаната рерна.
• Веднаш намалете ја температурата на 200°Ц и печете го пилето 1 час и 20 минути.

• Ако сакате да додадете печени компири и зеленчук, сега е време да ги ставите до пилето и да печете уште барем 45 минути.
• Прелевајте го пилето со течноста и ако зеленчукот ви се чини сув, додајте малку вода за да не изгори.
• Кога ќе биде печено, извадете ја тавата од рерната, пренесете го пилето на штица и оставете го така 15-тина минути.

• Покријте го со фолија и со крпа и ставете го настрана.

• Служете го со некој фин сос и со величествен печен зеленчук.

Прегледај го приврзокот 348402
Прегледај го приврзокот 348403
А где су гифове ?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom