Феминизам!

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.526
Поени од реакции
23.435
@Artemisia Vulgaris лидер ќе е во новиот бран, додека Емка и Акесо ќе почекаме да потпораснат, па да сфатат на што сме укажувале.
Што вика? Што ќе му работам на некој таму, поарно ќе му работам на стопанот дома. :)
А ако стопанот е насилен, ќе мора да го трпам оти сум финансиски зависна од него. Проклет феминизам!

И да, платено породилно отсуство и те како е потребно во еден капиталистички систем. Фуфава изгледа не знае како е да живееш со една плата. А што е со сингл мајките?

Жените никогаш не се бореа за маскулинити, се бореа за основни права.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
21.559
Поени од реакции
34.734
оваа девојка небричениве феминистки би ја распнале на крст ако збори вака пред нив, гарант ситуацијата ќе инволвира кубење или вриштење додека она збори.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.362
Поени од реакции
6.675
Неколку пати слушај ја последната реченица, таа е основата.

Што ќе му работам на некој таму, поарно ќе му работам на стопанот
Порано само мажите работеле, имало за цела фамилија. Сега и жените рмбаат, па пак се нема, а пак рмбаш и за некој таму и за тој дома. Значи не е до работењето.

ако стопанот е насилен, ќе мора да го трпам оти сум финансиски зависна од него. Проклет феминизам!
Твојот сегашен стопан, чашата со млеко не може да ја држи подолго од 5 секунди, па колку може насилен да е :D

Твој избор, ти си го бирала. Бар во денешно време имаш мобилен сними го, не му бега затвор, а и лесно можеш да го напуштиш и да си најдеш работа за да не си зависна.
Да се потсетиме

Секогаш се фаќате за поретки случаеви, па после мора цело општество да страда. Што правиме со жените кои се спонзоруши, што правиме со жените кои не ги интересира мајчинската обврска да си ја завршат, што правиме со жените кои иако знаат дека машкото е зафатено, пак спие со него, што правиме со жените кои сами физички се повредуваат, за да настрада некое машко.
8 милијарди сме, нормално е да има секакви случаеви, но вие посакувате сите да сме како мравки / пчели / роботи и дека мед ќе тече од сите страни.

Жените никогаш не се бореа за маскулинити, се бореа за основни права.
Не не, еднакви со мажите да се и тоа проблемот, глупоста.
Ако било за основни права, немаше да пишуваш дека е лошо да се живее со 1 плата, дека е тешко да си самохрана мајка, бидејќи тоа лесно може од системот да се добие. Штом за политичарите има милијарди, лесно ќе се обезбеди + дополнителен износ и за самохрани мајки.

Негувајте ја вашата силна страна, а девојката кажа во што се состои, ако сакаме општеството да опстои, а со тоа и животот.
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.526
Поени од реакции
23.435
И ги добија тие права пред повеќе од 70 години. За што жените денес се борат?
За да не им викаат во полиција дека сама си го барала кога ќе пријават силување.
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
5.392
Поени од реакции
30.217
За да не им викаат во полиција дека сама си го барала кога ќе пријават силување.
Се фаќате за изолирани случаеви и правите како да на секоја жена истото и се случува, да, силување жена е многу лоша работа и казните треба да се ригорозни, и верувам дека имало вакви случаеви во минатото, меѓутоа, денес ова насилство се сфаќа за сериозно и не верувам дека не било процесирано како што треба во полиција, а силувачот казнет.

Ако идеме по истата логика, што правиме со оние жени кои лажно обвинуваат дека биле силувани? Има еден куп примери каде што мажи се осудени за силување, па после се докажува дека не било така. Он изгубил години во затвор, роднини, пријатели, работа, животот, а таа што лажно обвинила ништо. Слободно си шетаат и после тоа.

И овие се изолирани случаи, и што треба сега ние да се фатиме за ваквите случаи како слеп за стап и на секое обвинение за силување да викаме дека не е така?

Целата борба на феминистките е една обична борба со ветерници. Нема поента на постоењето на целото тоа движење во западниот свет, затоа што во 2023та година, никој тебе не те спречува да бидеш што сакаш само затоа што си жена. Поента на постоење на феминизмот би имало во исламскиот свет, бидејќи таму жените навистина немаат права, и се третираат како имот. Ама за таму никој не збори ништо, нема акции и маршови, нема натписи Џамијата да одјебе. Треба муданца за тоа, затоа полесно е вака, сери се врз тие со кои ги делиш истите права и прави ги главни виновници за све што се случува.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
21.559
Поени од реакции
34.734
на запад омилен спорт им е на жениве да спијат со фудбалери, богаташи и кога нема да го добијат тоа што сакаат да ги обвинат за силување. Поготово у Велика Британија тоа било ин. Последен попознат случај беше тој со Менди кога 6 жени го обвинија и на крај испадна невин. Типчево две години не играше фудбал ради тоа што некоја профитерка и текнало да го обвини за силување.


On 13 January 2023, Mendy was found by a jury not guilty of six counts of rape and one count of sexual assault, while Matturie was found not guilty of six counts of rape and three of sexual assault; all verdicts were unanimous.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.362
Поени од реакции
6.675
Поента на постоење на феминизмот би имало во исламскиот свет, бидејќи таму жените навистина немаат права, и се третираат како имот. Ама за таму никој не збори ништо, нема акции и маршови, нема натписи Џамијата да одјебе. Треба муданца за тоа, затоа полесно е вака, сери се врз тие со кои ги делиш истите права и прави ги главни виновници за све што се случува.
Зашто други би збореле за жените во Иран, Авганистан, С.А?
Тоа си е нивен избор, нивна борба, штом мнозинството не се противи, тогаш нема што други за нив да се секираат. Ако друг од надвор дојде демек ќе ти помогне, дебело ќе си наплати за тоа и прашање каков ќе е исходот.
Иран, Авганистан зашто дозволиле да се смени односот према жената од тој што го имале во 60тите...
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
15.713
Поени од реакции
41.611
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.526
Поени од реакции
23.435
Ме напушти пмс-от, а со тоа и желбата да се докажувам со непознати на интернет во тоа малку слободно време што го имам, ама еве ме, ќе си поприкажеме уз кафе. :D

Неколку пати слушај ја последната реченица, таа е основата.
Јасно ми е на што целиш, морав да се нашалам малку... Саркастично. :)Порано само мажите работеле, имало за цела фамилија. Сега и жените рмбаат, па пак се нема, а пак рмбаш и за некој таму и за тој дома. Значи не е до работењето.Твојот сегашен стопан, чашата со млеко не може да ја држи подолго од 5 секунди, па колку може насилен да е :D

Твој избор, ти си го бирала. Бар во денешно време имаш мобилен сними го, не му бега затвор, а и лесно можеш да го напуштиш и да си најдеш работа за да не си зависна.
Да се потсетимеСекогаш се фаќате за поретки случаеви, па после мора цело општество да страда. Што правиме со жените кои се спонзоруши, што правиме со жените кои не ги интересира мајчинската обврска да си ја завршат, што правиме со жените кои иако знаат дека машкото е зафатено, пак спие со него, што правиме со жените кои сами физички се повредуваат, за да настрада некое машко.
8 милијарди сме, нормално е да има секакви случаеви, но вие посакувате сите да сме како мравки / пчели / роботи и дека мед ќе тече од сите страни.Не не, еднакви со мажите да се и тоа проблемот, глупоста.
Ако било за основни права, немаше да пишуваш дека е лошо да се живее со 1 плата, дека е тешко да си самохрана мајка, бидејќи тоа лесно може од системот да се добие. Штом за политичарите има милијарди, лесно ќе се обезбеди + дополнителен износ и за самохрани мајки.

Негувајте ја вашата силна страна, а девојката кажа во што се состои, ако сакаме општеството да опстои, а со тоа и животот.
Не можеш да споредуваш порано и сега, сега живееме во друг систем, совен нели, ако не си дете од богата фамилија, или партнерот заработува доволно, сепак и во тој случај сметам дека жената треба да работи на себе и на својата кариера, за да биде независна во случај на црни времиња.
И не, нема да можеш туку така да си најдеш работа ако немаш никакво работно искуство, ниту пак се школуваш.

Не знам како да ти реплицирам за вториот дел, премногу опширна тема опфаќаш. А што правиме со мажите што искористуваат, изневеруваат итн? Немој, молимте. :)

За „стопанот“ мој не ни почнувај, може да не крене мене и тебе заедно. Од млекото му е.


Се фаќате за изолирани случаеви и правите како да на секоја жена истото и се случува, да, силување жена е многу лоша работа и казните треба да се ригорозни, и верувам дека имало вакви случаеви во минатото, меѓутоа, денес ова насилство се сфаќа за сериозно и не верувам дека не било процесирано како што треба во полиција, а силувачот казнет.

Ако идеме по истата логика, што правиме со оние жени кои лажно обвинуваат дека биле силувани? Има еден куп примери каде што мажи се осудени за силување, па после се докажува дека не било така. Он изгубил години во затвор, роднини, пријатели, работа, животот, а таа што лажно обвинила ништо. Слободно си шетаат и после тоа.

И овие се изолирани случаи, и што треба сега ние да се фатиме за ваквите случаи како слеп за стап и на секое обвинение за силување да викаме дека не е така?

Целата борба на феминистките е една обична борба со ветерници. Нема поента на постоењето на целото тоа движење во западниот свет, затоа што во 2023та година, никој тебе не те спречува да бидеш што сакаш само затоа што си жена. Поента на постоење на феминизмот би имало во исламскиот свет, бидејќи таму жените навистина немаат права, и се третираат како имот. Ама за таму никој не збори ништо, нема акции и маршови, нема натписи Џамијата да одјебе. Треба муданца за тоа, затоа полесно е вака, сери се врз тие со кои ги делиш истите права и прави ги главни виновници за све што се случува.
Не на секоја, ама ајде, на секоја петта.
Како жена што живеела во Македонија и живее во Скандинавија, ќе ти кажам најискрено дека во Скандинавските земји навистина не гледам причина за феминистички движења, освен ако не прават нешто за глобално подобрување на ситуацијата, односно во земјите каде жените се навистина угнетени.
Во Македонија, за жал сеуште има потреба од феминистички акции затоа што проблемот не е само од законски и правен аспект, туку и начинот на размислување кај многу мажи мора да се промени. Можеби ќе треба да причекаме да измурат неколку генерации, ама од некаде мора да се почне.
Кои жени ќе се побунат во исламскиот свет? Онаа што ја споделија тука дека обожава да му биде потчинета на мажот ѝ? Не можеш сосила да ослободиш некој кој не сака да е слободен.
 
Член од
21 април 2006
Мислења
7.619
Поени од реакции
4.553
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.362
Поени од реакции
6.675
Ме напушти пмс-от, а со тоа и желбата да се докажувам со непознати на интернет во тоа малку слободно време што го имам, ама еве ме, ќе си поприкажеме уз кафе
Де де, не мора да се правдаш на пмс и непознати, знаеме дека рмбаш 24/7, ем на работа, ем слугуваш по дома.
Јас мислев на џуниор стопанот, фактички него му слугуваш и сеуште нема физичка сила за штета да направи. За сениор стопанот, штом му е од млекото, познат ми е:

Здрави и долговечни да сте, финтата е што иако рмбаш повеќе од слугинка, се чувствуваш исполнето и среќна, бидејќи ги сфати и прифати работите. Затоа намерно бегаш од конкретните муабети и непотребно расплинуваш, наместо да ги осудиш жените кои претходно ги спомнав, ти "одма мило за драго"
А што правиме со мажите што искористуваат, изневеруваат итн? Немој, молимте
Но со ова, не им помагаш на жените и нивната наводна дискриминираност, ниту пак делуваш на посериозен и фер соговорник. Плус за маж да изневери, жената мора доброволно да му даде и пак доаѓаме до прашањето, зашто жените кои им даваат на зафатените мажи не се на тапет, туку само машкото :toe:

Не можеш да споредуваш порано и сега, сега живееме во друг систем, совен нели, ако не си дете од богата фамилија, или партнерот заработува доволно, сепак и во тој случај сметам дека жената треба да работи на себе и на својата кариера, за да биде независна во случај на црни времиња.
И не, нема да можеш туку така да си најдеш работа ако немаш никакво работно искуство, ниту пак се школуваш.
Епа нели се изборивте за ваквиот систем, каде ќе имате повеќе права, плус со денешнава технологија луѓето требаше што помалку часови на работа да се, да имаат повеќе слободно време, по имотни да се, пак сега цацко е виновен. Работа има колку сакаш, нема кој да ја сработи, оправдувања колку сакаш можеш да најдеш. Изборот повеќето сами си го правиме, па кога додека едни учеле, мислеле како да бидат поуспешни луѓе, одолеале на искушенија некој " фраер" да им го украде срцето, други си ја прчеле, избрала токмак за партнер, а последиците секој мора да си ги сноси.


Џабе тераш инает, премини на другата страна и кажи им на Емка и Акесо да не бијат битки со ветерници. :P

Ова за арапските држави што некои сметаат дека нив им требало помош:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom