Oдговорите секогаш ти се преплеткуваат со тренерот. Заборави го Тен Хаг. Залагањето на секој еден играч не треба да зависи од тоа кој е тренер, додека во Манчестер тоа е случајот и е често на дисплеј. Било да е Рагник, било да е Тен Хаг. Играј за клубот, не за тренерот, и давај 100%.
Да направиме дистинкција. Не викам дека Рашфорд и Бруно намерно не сакале да играат. Ама кај нив е јасно видливо дека играат со 50% од своите можности и мене тоа ми пречи. Тоа што на Бруно му дале 3 различни позиции, не е аргумент дека е добар. Можеби го поместуваат зашто не може да пружи добри игри на својата природна позиција? Пробај сети се на која позиција Бруно пружил одлични партии на барем 3 меча по ред?
Викам дека Бруно е uncoachable зашто истите проблеми му се провлекуваат низ цела кариера во Јунајтед, и целиот тим пати заради ова. Касемиро ке го фатеше за гуша во првите неколку утакмици, зашто овој пробуваше nutmegs во 90+, дур Јунајтед имаше 1 гол водство, наместо да задржи посед. Да не зборам дека говорот на тело не му доликува на капитен кога резултатот не е добар. Ај што не може самиот да разбере кога треба да ја забави утакмицата, самиот вика дека он знае како е најдобро, и дека не менува стил. Па тогаш не ни треба тренер.
Лично, не сакам играчи кои бираат за кој тренер ке играат, и кога ке играат. Рашфорд секогаш е со главата доле и нерасположен, кога ке го стават да игра десно крило, иако изигра многу коректна утакмица против Брентфорд.
Околу професионализмот се согласувам, искрен да бидам не верувам дека не се професионални од причина што често се одразува на перформанс, форма, кариера, прогрес и репутација - пример за ова е Санчо. Едноставно паднато му е нивото, што дури и во Бундес не изигра ништо посебно лани. Тешко дека он ќе се врати на некое солидно ниво. Ништо поразличен не е сега во Челзи, скроз истиот пристап на играта му е. Капак на се, не знаеме секогаш која е позадината, дали и со каква повреда играат. Познато е дека и Рашфорд и Бруно играле повредени многу пати, што по дефиниција значи полош перформанс.
Околу Бруно, лично сметам дека е акумулиран замор + лош систем + склоп на околности на лоша форма (индивидуална и колективна).
Еве конкретни прашања што директно го тангираат перформансот на Бруно:
- Кој го постави системот да играат на долги топки против висока одбрана, како стратегија да се игра против најбрзите штопери и бекови - Тотенхем ? Истото прашање важи и за натпреварите со Ливерпул, Брајтон (тука и Скот влезе со цел да биде таргет мен), а верувам уште неколку ги има.
- Зошто лани Скот беше еден од најклучните играчи и како го постигна тоа? Позната беше стратегијата после 60та минута да рогаат хаотично напред и да се чека на индивидуален потег или грешка настаната од хаотичноста на нападот.
- Кој форсира брзи напади и користење неизградени ситуации како тимска стратегија (пошто ова не го прави само Бруно)? Како резултат на тоа се креираат нискоквалитетни шанси и играчите ретки ги реализираат апропо.
Се разбира, не се случува 100% од времето ова, но добри 70/80%.
За останатото не можам да коментирам, нити ми текнува да рекол такво нешто, нити сум запазил.