Устав, нерамноправност и законска пракса

Член од
12 март 2009
Мислења
19.710
Поени од реакции
15.581
Наназад 5-6 години се повеќе се шири полето за рамноправност...дури се воведуваат нови државни службеници кој се задолжени за тоа. Е сега почна да се работи на тоа во многу области, се секавам кога најпрвин жените почнаа да одат во активна воена служба.( ама Професионална. Платена !!). Потоа АРМ мораа да си ја тргнат од регулативата сексуалната ориентациа. Се убаво, ама сега поради НЕМАЊЕ пари на некој му текнало дека трена да имаме и баби и жаби, т.е. и Регрутација и задолжителна војска, за беспари.
Сега во 21 век тоа е ординарна глупост, барем за наши услови. Имено поскапо ќе биде да се држат и плаќаат стручни медицински тимови за стручна регрутација и стручна контрола на здравјето на војниците, одколку да се плаќаат само одреден број зрави и прави платени војници кој си потпишуваат спогодба. Освен ако некој мисли да ја воведува глупоста од СФРЈ, армија од полуспособна војска која само фигурира а мал елитнен дел.
Но посебен проблем е ПРАВНата Регулатива. Како правно мислат да натераат некој бесплатно да служи а друг само платено ?? Ако мислат да се станува платен војник со услов прво да се биде бесплатен, Регрут, тогаш треба и женскиот пол да подлегне на Регрутација, по сите правила за Рамноправност на половите. Но по се изгледа кај нас преќутно ќе си тера ДИСКРИМИНАЦИЈАТА на машкиот пол, голема колку шумата а никој не ја гледа, а сите се фаќаат за правата на 5-6% геј популација.
Еве, во многу држави во ЕУ уведен е полово Рамноправен закон за пензиско осигурување, еднакво и за жените и за мажите, а кај нас тешко. всушност жените можат ако сакаат да одат во пензија подоцна, како мажи, а мажите не можат да одат порано, како жени. Посебно е криминална основицата за пензија. И ако прашаш некој зашто е ова овака, сите молчат и се прават на Тошо.
Сега капак на се, на некој неписмен му текнало да враќа Регрутација, а да остане платена војска. Парадоксот е дека платена војска си бара да им се дигне старосната граница ѕа ангажман.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.543
Член од
12 март 2009
Мислења
19.710
Поени од реакции
15.581
nema da otvrev tema , ama ne mi ja posoci ovaa, nekoj drugi... no jas sakam da naglasam na krsenje na polovata ili rodovata ?? ramnopravnost, ... i toa vo zdrav mozok ... baska sto sega ne e kako vo SFRJ, kapetanot na svoja raka gi pratil 2-ta tenka odednas na pontonski most (inzinjerot, vojnikot go predupredil da ne gi praka) , mostot se skinal, se udavili 8 vojnicim voeniot sud go oslobodi kapetanot, a sta da je bio rat ??... toa nislev, kolku sme zreli so pravnata regulativa nekoj prinudno da regrutirame a bosi sme so strucnosta, pocnuvajki od doktorite... a ako mislat redovna vojska da bide nesposobna, da mora da ja cuvame da ne im gi ukradat puskite :D , takva ne ni treba
 

Kajgana Shop

На врв Bottom