Управување на возило на МК табли со Бг возачка дозвола

Член од
25 септември 2013
Мислења
3
Поени од реакции
1
Здраво,
Ме интересира дали може со бугарска возачка дозвола да управувам возило со Македонски регистарски таблички на територијата на Р.Македонија?
Јас исто така сум и државјанин на МКД.

Друго што сакам да прашам е дали има начин или можно ли е истовремено да поседувам две возачки дозволи од две различни држави ( пр: Македонска и Бугарска) ?
Благодарам однапред
 

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
769
Поени од реакции
534
Мојш да управуваш возило без проблем зошто Македонија и Бугарија имет взаемно признавање на возачките. НО, нелегално е да поседуваш 2 возачки. Еднинствен случај кога би можел да имаш 2 возачки е да полагаш и во МК и во БГ. Ама ова е сива зона. Не смејш да ги имаш 2те возачки истовремено во себе зошто една можит да ти бидит конфискувана и/или да платиш казна.
 
Член од
15 март 2010
Мислења
5.118
Поени од реакции
4.612
Кога одиш у БГ за возачка ти ја одземаат Македонската во замена за бугарската.. потоа одат пријавуваат во МК дека ја изгубиле возачката и им издаваат нова.. знам за вакви случаеви.. но не гледам која е ползата ако Бугарската ти врши иста работа како Македонската возачка. Ако може некој нека објасни ова.
 

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
769
Поени од реакции
534
Кога одиш у БГ за возачка ти ја одземаат Македонската во замена за бугарската.. потоа одат пријавуваат во МК дека ја изгубиле возачката и им издаваат нова.. знам за вакви случаеви.. но не гледам која е ползата ако Бугарската ти врши иста работа како Македонската возачка. Ако може некој нека објасни ова.
Јас исто така знам за случаи (објавени во сл. весник) каде што луѓе ги заменале возачките и ги пријавиле за изгубени. Арно ама по одреден период возачката се враќат во Македонија и ко ќе се забележит дека лицето ја пријавило за изгубена следува пријава за давање на лажен исказ со која што мислам дека мојт и в затвор да се лежит.

Имам слушнато дека возачката седела во полицијата на местото на живеење пришто со доаѓањето во Македонија е можно да се остави странската и да се подигнит македонската за времетраењето на престојот (за при евентуално добивање на казна да можат да се пишат поени).

Две возачки не е дозволено зошто ако е напраен прекршок чија казна е одземање на возачкото право на определен рок или трајно, прекршителот можит да си продолжит да возит со другата возачка (вака барем ми е кажано во Романија од страна на еден инспектор).

Ко шо спомнав погоре можно е да се имат 2 возачки ама ако не е извршена промена на возачката туку 2 пати е полагано. Знам ваков пример на лице со 2 возачки француска и мароканска. За возењее во пијана состојба многу над дозволеното во Романија се одземат трајно возачката. Нему му беше одземена мароканската возачка и си продолжи другиот ден да возит со француската.
 
Член од
25 септември 2013
Мислења
3
Поени од реакции
1
Мојш да управуваш возило без проблем зошто Македонија и Бугарија имет взаемно признавање на возачките. НО, нелегално е да поседуваш 2 возачки. Еднинствен случај кога би можел да имаш 2 возачки е да полагаш и во МК и во БГ. Ама ова е сива зона. Не смејш да ги имаш 2те возачки истовремено во себе зошто една можит да ти бидит конфискувана и/или да платиш казна.
Благодарам на одговорот.
Јас живеам во Велика Британија и таму не можам да возам со Македонска возачка дозвола пошто не е признаена и морам да ја сменам за БГ возачка.
Исто така имам кола во Македонија со Македонски регистарски таблички па сакам кога сум МК да може да ја возам мојата кола.
А тоа што прашувам за 2 возачки доаволи истовремено е ради тоа што и заменетата Македонска со БГ возачка не можам да ја сменам во UK пошто тестови на полагање ми се во МК. Ако полагам БГ тестови после лесно ќе може да ја заменам со UK возачка но истовремено сакам ако можам да имам и Македонска за да можам да возам кола на наши табли во МК.[DOUBLEPOST=1477930235][/DOUBLEPOST]
Мојш да управуваш возило без проблем зошто Македонија и Бугарија имет взаемно признавање на возачките. НО, нелегално е да поседуваш 2 возачки. Еднинствен случај кога би можел да имаш 2 возачки е да полагаш и во МК и во БГ. Ама ова е сива зона. Не смејш да ги имаш 2те возачки истовремено во себе зошто една можит да ти бидит конфискувана и/или да платиш казна.
Благодарам на дговорот.
Јас живеам во Велика Британија и таму не можам да возам со Македонска возачка дозвола пошто не е признаена и морам да ја сменам за БГ возачка.
Исто така имам кола во Македонија со Македонски регистарски таблички па сакам кога сум МК да може да ја возам мојата кола.
А тоа што прашувам за 2 возачки доаволи истовремено е ради тоа што и заменетата Македонска со БГ возачка не можам да ја сменам во UK пошто тестови на полагање ми се во МК. Ако полагам БГ тестови после лесно ќе може да ја заменам со UK возачка но истовремено сакам ако можам да имам и Македонска за да можам да возам кола на наши табли во МК.[DOUBLEPOST=1477930445][/DOUBLEPOST]
Кога одиш у БГ за возачка ти ја одземаат Македонската во замена за бугарската.. потоа одат пријавуваат во МК дека ја изгубиле возачката и им издаваат нова.. знам за вакви случаеви.. но не гледам која е ползата ако Бугарската ти врши иста работа како Македонската возачка. Ако може некој нека објасни ова.
Мислев на тоа дали е легално да имаш две возачки држави на било кој начин .
 

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
769
Поени од реакции
534
И да ја смениш македонската во бугарска пак немат да можиш да возиш во ВБ зошто одпозади имат код кој значит дека возачката е сменета од нонЕУ држава. Кодот е 70МКД или така нешто слично.
upload_2016-10-31_19-48-54.png
Ова е од страната на ЕК за признавање на смената возачка дозвола:
http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving-licence/driving-licence-recognition-validity/index_en.htm

Види прочитај си подобро за да не си имаш проблем понатака или за џабе да ги дајш парите
 
Член од
11 септември 2014
Мислења
23
Поени од реакции
7
Имам такси компанија и колата ми е на фирмата, имам бугарски пасош а возачката ми е македонска, ќе ми прават ли проблем ако на границите (не на македонска) ако поминувам со бугарски пасош?
 
На врв Bottom