Уписи на факултет[генерална дискусија]

  • Креатор на темата Kacar
  • Време на започнување
K

Kacar

Гостин
Здраво. НЕ НАЈДОВ ТАКВА ТЕМА па правам нова. Сакам да прашам генерално околу документите:
1.Електронска пријава( каква е таа електронска пријава, на Iknow системот пријавив, и да однесам бројче од електронска пријава сега ? )
2. Пријава за упис ( каде се купува таа пријава ?? )
3. Свидетелства од сите 4 години
4. Диплома за завршено средно образование(матура)
5. Државјанство( не постаро од 6 месеци)
6. Извод ( ако е траен може од кога било)
7. Уплатница ( зависи за кој како, дали 300 или 500 или 700, кај мене е 300)
8. Административна такса 50 денари
9. На крај од електронска пријава кога поднесеш ти излегуваат 5 документи: пример за уплатница, изјава за неподигање на документите во рок од 3 месеци, интерен лист, универзитетски лист и нешто за дисперзирани студии. Прашањето ми е, дали тие документи требаат ? Што е разликата од интерен лист и универзитетски лист? Интерниот лист да не е пријавата за упис ? Тогаш што е универзитетскиот??
10. Осигурување, дали таму осигуруваат или треба да си се осигурам јас овде било каде ? Помош ве молам, фала многу !
 
Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Тие документи што ти излегуваат на крај кога ќе завршиш со електронската пријава треба да ги испечатиш. Интерниот лист и универзитетскиот лист секако треба, а изјавите за неподигање и останатите би требало да ги има и во самиот факултет.

Пријавата за упис се купува во книжарницата кај факултетот.
 

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.546
Поени од реакции
3.845
Планирам да се запишам како хрват со државјанство само што таа домовницата(државјанството ми е од 2011), дали мора нов да се извади и дали е проблем што на сведителствата ми пишува македонско државјанство наместо хрватско ?
 
Л

Латекс Бурка

Гостин
Здраво. НЕ НАЈДОВ ТАКВА ТЕМА па правам нова. Сакам да прашам генерално околу документите:
1.Електронска пријава( каква е таа електронска пријава, на Iknow системот пријавив, и да однесам бројче од електронска пријава сега ? )
2. Пријава за упис ( каде се купува таа пријава ?? )
3. Свидетелства од сите 4 години
4. Диплома за завршено средно образование(матура)
5. Државјанство( не постаро од 6 месеци)
6. Извод ( ако е траен може од кога било)
7. Уплатница ( зависи за кој како, дали 300 или 500 или 700, кај мене е 300)
8. Административна такса 50 денари
9. На крај од електронска пријава кога поднесеш ти излегуваат 5 документи: пример за уплатница, изјава за неподигање на документите во рок од 3 месеци, интерен лист, универзитетски лист и нешто за дисперзирани студии. Прашањето ми е, дали тие документи требаат ? Што е разликата од интерен лист и универзитетски лист? Интерниот лист да не е пријавата за упис ? Тогаш што е универзитетскиот??
10. Осигурување, дали таму осигуруваат или треба да си се осигурам јас овде било каде ? Помош ве молам, фала многу !

Незнам ни јас како идат ствариве, ќе ја пратам темава за да разберам нешо поише, последен пат го праев ова пред 4 години сеа треба пак за некоја недела па како и да е ако дознаам нешто и ако ме текне, ќе пишам тука.
 
Член од
10 август 2014
Мислења
11
Поени од реакции
2
Ме интересира дали некој може да ми објасни како се пресметуваат бодовите за упис на факултет? Прочитав на страната на гоце делчев штип дека се потребни најмалку 80 бодови за да се запишеш на фармација уште да знам како се пресметуваат бодовиве и екстра ќе биде? (n)
 
D

Deleted member 43783

Гостин
Ме интересира дали некој може да ми објасни како се пресметуваат бодовите за упис на факултет? Прочитав на страната на гоце делчев штип дека се потребни најмалку 80 бодови за да се запишеш на фармација уште да знам како се пресметуваат бодовиве и екстра ќе биде? (n)
1. Збир од просеците од четирите години поделено со 4 па помножено со 12 (максимум 60 бодови)
2. Оценката од екстерниот предмет + перцентилниот ранг поделен со 20 (вкупно максимум 30 бодови за 3те екстерни)
3. Оценката од интерниот предмет по 1.2 (максимум 6 бодови)
4. Оценката од проектната задача по 0.8 (максимум 4 бодови)

Збирот од сите 4 чекори ти се бодовите за запишување. Ова важи само ако сите предмети ти се соодветни за факултетот.
 
Член од
10 август 2014
Мислења
11
Поени од реакции
2
1. Збир од просеците од четирите години поделено со 4 па помножено со 12 (максимум 60 бодови)
2. Оценката од екстерниот предмет + перцентилниот ранг поделен со 20 (вкупно максимум 30 бодови за 3те екстерни)
3. Оценката од интерниот предмет по 1.2 (максимум 6 бодови)
4. Оценката од проектната задача по 0.8 (максимум 4 бодови)

Збирот од сите 4 чекори ти се бодовите за запишување. Ова важи само ако сите предмети ти се соодветни за факултетот.


Fala ti :D
 

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.729
Поени од реакции
1.306
Ај вака:
Идам на УКИМ - Јустинијан и имам следниве документи:
1. електронски се пријавив
2. диплома за матура
3. свидетелства
4. уплатница (300 денари)
5. извод од родените
6. државјанство
7. интерен лист (од правниот факултет)
8. изјава (дека нема да ги барам документите назад барем 3 месеци)

Е сега ова не ми е јасно:
ми бара електронска пријава, каква е таа?
И да, дали треба да се уплатат уште средства?
http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/158_Konkurs_za_I_ciklus_2014-2015_405231.pdf

Дали имам се`, или пак треба уште нешто?
 
K

Kacar

Гостин
Ај вака:
Идам на УКИМ - Јустинијан и имам следниве документи:
1. електронски се пријавив
2. диплома за матура
3. свидетелства
4. уплатница (300 денари)
5. извод од родените
6. државјанство
7. интерен лист (од правниот факултет)
8. изјава (дека нема да ги барам документите назад барем 3 месеци)

Е сега ова не ми е јасно:
ми бара електронска пријава, каква е таа?
И да, дали треба да се уплатат уште средства?
http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/158_Konkurs_za_I_ciklus_2014-2015_405231.pdf

Дали имам се`, или пак треба уште нешто?
Тоа е дека си пријавил електронски, само иди принт скрин на бројчето за да докажеш !
 
D

Deleted member 43783

Гостин
Ај вака:
Идам на УКИМ - Јустинијан и имам следниве документи:
1. електронски се пријавив
2. диплома за матура
3. свидетелства
4. уплатница (300 денари)
5. извод од родените
6. државјанство
7. интерен лист (од правниот факултет)
8. изјава (дека нема да ги барам документите назад барем 3 месеци)

Е сега ова не ми е јасно:
ми бара електронска пријава, каква е таа?
И да, дали треба да се уплатат уште средства?
http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/158_Konkurs_za_I_ciklus_2014-2015_405231.pdf

Дали имам се`, или пак треба уште нешто?
Па на крајот од пријавата нели ти излегоа неколку документи кои требаше да се испринтаат како на пример интерен лист, универзитетски лист, националности, изјава за неподигање на документи и сл. Ти требаат интерниот и универзитетскиот лист, тие ти се доказ дека си се пријавил електронски. Плус треба да си купиш пријава (ја имаш во книжарите на факултетите) и рачно да ја пополниш и да платиш 50 денари административна такса. Тоа е тоа, веројатно.
 
Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
При електронското аплицирање, кога ќе стигнам до делот за оценки од средно, треба да ги внесам оценките од екстерните тестирања? Или само од наставните предмети што ми се?
 
K

Kacar

Гостин
Не ми е јасно и мене, дали интерниот и универзитетскиот лист се главното кое треба да се симне, или треба и изјавата и тоа за дисперзирани студии ????? И веќе од ај ноу системот си се пополнети и двата документи, нема потреба од пополнување со пенкало доколку се купат нели ?
 
D

Deleted member 43783

Гостин
При електронското аплицирање, кога ќе стигнам до делот за оценки од средно, треба да ги внесам оценките од екстерните тестирања? Или само од наставните предмети што ми се?
Треба и тие од екстерното, на крај ќе си ги пишеш.

Не ми е јасно и мене, дали интерниот и универзитетскиот лист се главното кое треба да се симне, или треба и изјавата и тоа за дисперзирани студии ????? И веќе од ај ноу системот си се пополнети и двата документи, нема потреба од пополнување со пенкало доколку се купат нели ?
Па освен ако не одиш на дисперзирани студии, не ти треба изјавата. Само испечати ги универзитетскиот и интерниот лист и ќе видиш таму на неколку места ако нешто не ти е пополнето ќе го пополниш исклучиво со печатни букви. Си пишува на интерниот лист, објаснето е. Тие не треба да ги купуваш, само пријава купи си и пополни ја рачно.
 
K

Kacar

Гостин
Треба и тие од екстерното, на крај ќе си ги пишеш.


Па освен ако не одиш на дисперзирани студии, не ти треба изјавата. Само испечати ги универзитетскиот и интерниот лист и ќе видиш таму на неколку места ако нешто не ти е пополнето ќе го пополниш исклучиво со печатни букви. Си пишува на интерниот лист, објаснето е. Тие не треба да ги купуваш, само пријава купи си и пополни ја рачно.
Значи со печатни букви рачно, не компјутерски ?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom