Никогаш не сум бил нешто да се руши, поготово што Универзална е еден градски симбол и донација како последица од земјотресот. Кога сум бил внатре стално ме фаќала језа од таванот и тие округлите плафони или што се не знам (ми било језа дека ќе ми паднат на глава секој момент). Убаво би било да се реновира, ама и таму е нач'чкано со згради и не знам колку може такво нешто да се изведе да изгледа пристојно и културно. Па карши Универзална кај Мајаковски како се граделе нови згради страшно е, можеш да видиш кој кога дрка, која се соблекла и во колку саат, кој грав сварил и што купиле од Тинекс.
Најмногу ме иритира градоначалникот неспособен и дебил, што се шлепаше на гласови за Универзална, за автентичноста на Скопје, за Скопје радост ти ќе бидеш, и на крај курац. Можеби среќа Златко Марин што не е градоначлник на Скопје..
Најмногу ме иритира градоначалникот неспособен и дебил, што се шлепаше на гласови за Универзална, за автентичноста на Скопје, за Скопје радост ти ќе бидеш, и на крај курац. Можеби среќа Златко Марин што не е градоначлник на Скопје..
Она што било замислено за општина Аеродром, било плански изградено и уредено. Некој може да го дрви дали стилот на зградите бил грд. безвезе или што и да е, ама факт е дека со тие згради имало доволно паркинг, зелена површина, па паркчиња, градинка, училиште, места за дуќани и слично. Од крајот негде на 90-тите видовме Мекдоналдс на таа големата полјана (па тој Мекдоналдс после крахна, беше пустелија никаква, па Тренд го презеде). Почна со Мекдоналдс, па ТЦ Бисер (и ај ете треба некој трговски модерен ок) кој сега барем горниот дел зјае полупразен), па зградата кај Сансет кај што живеаа попови кои носеа по 2 - 3, како да се изразам културно... ескорти.. па после тоа зградата до неа и ред други згради во околината. Па близу воениот хотел еден куп нови згради, и уште има (близу школото Блаже Конески рој нови згради) и најнова е таа грдосија кај Мајчин Дом на сам булевар. Поентава е, порано имало смисла и плански се градело колку толку и ако имало потреба можело ширењето да иде надвор од градот, а не да гледаш некој дури си го брише газот. Денес нема никаква поента (имаш ТЦ Капитол карши ТЦ Бисер), згради нови куп, узурпирање на простор и зелени површини за профит. Јас мислев дека Аеродром го дожиевеа дното со оној залижаниот Коневски, ама очигледно со Марин проби ново дно.А, замислете комунистите на времето да испроектирале метро/воз/трамвај како во сите нормални европски престолнини. Што ќе дискутиравте сега? Ќе немаше за што муабет да се направи...