Турција 20 економска светска сила

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
Не сме. Признавам на Турците дека се многу сериозна држава, но не е она што се заработува. Колку е Турција 3 пати повеќе се фали.Ако слушаш што зборуваат Турците ќе стгнеш до заклучок дека Турција е 2 пати посилна и богата земја од Германија ...

Со економијата не се како Германија,ама за 10 години светски аналитичари прдвидуваат дека Турција ќе стане трета економска сила во ЕУ. А со воената сила, Турција моментално е трета нај јака сила во НАТО после САД и Велика Британија...
 
Член од
17 октомври 2010
Мислења
15
Поени од реакции
1
Со економијата не се како Германија,ама за 10 години светски аналитичари прдвидуваат дека Турција ќе стане трета економска сила во ЕУ. А со воената сила, Турција моментално е трета нај јака сила во НАТО после САД и Велика Британија...

Воениот буџет на Германија е 3 пати поголем. На Франција, исто така. На Италија 2 пати ... Ако се загледа и студии разликите во бруто домашниот производ и порастот на економиите ќе разбереш дека не е точно така. Земјите со манија за величие имаат навика да ги плаќаат за да ги фалат.

Дал сум податоци. Како интелигентен човек сакам бројките.

И јас сакам Турција да се повлече многу напред, бидејќи како соседна земја нема како и ние да не почувствуваме овој напредок.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
Воениот буџет на Германија е 3 пати поголем. На Франција, исто така. На Италија 2 пати ... Ако се загледа и студии разликите во бруто домашниот производ и порастот на економиите ќе разбереш дека не е точно така. Земјите со манија за величие имаат навика да ги плаќаат за да ги фалат.

Дал сум податоци. Како интелигентен човек сакам бројките.

И јас сакам Турција да се повлече многу напред, бидејќи како соседна земја нема како и ние да не почувствуваме овој напредок.

Turkey

PERSONNEL
Total Population: 71,892,808 [2008]
Population Available: 39,645,893 [2008]
Fit for Military Service: 33,444,999 [2008]
Reaching Military Age Annually: 1,298,979 [2008]
Active Military Personnel: 514,000 [2008]
Active Military Reserve: 380,000 [2008]
Active Paramilitary Units: 148,700 [2008]

ARMY
Total Land-Based Weapons: 6,672
Tanks: 4,205 [2007]
Armored Personnel Carriers: 830 [2007]
Towed Artillery: 685 [2007]
Self-Propelled Guns: 868 [2007]
Multiple Rocket Launch Systems: 84 [2007]
Mortars: 5,813 [2007]
Anti-Tank Guided Weapons: 1,283 [2007]
Anti-Aircraft Weapons: 1,664 [2007]

AIR FORCE
Total Aircraft: 1,199 [2007]
Helicopters: 336 [2007]
Serviceable Airports: 117 [2007]

NAVY
Total Navy Ships: 182
Merchant Marine Strength: 602 [2008]
Major Ports and Harbors: 6
Aircraft Carriers: 0 [2008]
Destroyers: 0 [2008]
Submarines: 13 [2007]
Frigates: 24 [2007]
Patrol & Coastal Craft: 28 [2007]
Mine Warfare Craft: 24 [2007]
Amphibious Craft: 8 [2007]
LOGISTICAL
Labor Force: 23,530,000 [2007]
Roadways: 426,906 km
Railways: 8,697 km

FINANCES (USD)
Defense Budget: $30,936,000,000 [2009]
Foreign Exch. & Gold: $76,510,000,000 [2007]
Purchasing Power: $853,900,000,000 [2007]

OIL
Oil Production: 45,460 bbl/day [2005]
Oil Consumption: 660,800 bbl/day [2005]
Proven Oil Reserves: 300,000,000 bbl [2006]

GEOGRAPHIC
Waterways: 1,200 km
Coastline: 7,200 km
Square Land Area: 780,580 km

Compare Two Nations Side-by-Side


http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=Turkey

--- надополнето ---

Germany

PERSONNEL
Total Population: 82,369,552 [2008]
Population Available: 38,138,073 [2008]
Fit for Military Service: 30,958,113 [2008]
Reaching Military Age Annually: 863,773 [2008]
Active Military Personnel: 250,000 [2008]
Active Military Reserve: 358,650 [2008]
Active Paramilitary Units: 40,000 [2008]

ARMY
Total Land-Based Weapons: 5,699
Tanks: 2,035 [2007]
Armored Personnel Carriers: 2,300 [2007]
Towed Artillery: 1,364 [2007]
Self-Propelled Guns: 49 [2001]
Multiple Rocket Launch Systems: 232 [2001]
Mortars: 515 [2001]
Anti-Tank Guided Weapons: 1,277 [2007]
Anti-Aircraft Weapons: 1,436 [2007]

AIR FORCE
Total Aircraft: 350 [2007]
Helicopters: 748 [2003]
Serviceable Airports: 550 [2007]

NAVY
Total Navy Ships: 130
Merchant Marine Strength: 391 [2008]
Major Ports and Harbors: 8
Aircraft Carriers: 0 [2008]
Destroyers: 3 [2008]
Submarines: 13 [2007]
Frigates: 13 [2008]
Patrol & Coastal Craft: 10 [2007]
Mine Warfare Craft: 38 [2007]
Amphibious Craft: 6 [2007]
LOGISTICAL
Labor Force: 43,540,000 [2007]
Roadways: 231,500 km
Railways: 48,215 km

FINANCES (USD)
Defense Budget: $45,930,000,000 [2008]
Foreign Exch. & Gold: $136,200,000,000 [2007]
Purchasing Power: $2,807,000,000,000 [2007]

OIL
Oil Production: 141,700 bbl/day [2005]
Oil Consumption: 2,618,000 bbl/day [2005]
Proven Oil Reserves: 367,200,000 bbl [2006]

GEOGRAPHIC
Waterways: 7,467 km
Coastline: 2,389 km
Square Land Area: 357,021 km

Compare Two Nations Side-by-Side

http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=Germany

--- надополнето ---

Не се разликуват толку
 
Член од
17 октомври 2010
Мислења
15
Поени од реакции
1
Од многу време број не значи сила. Армијата на Германија е целосно професионална. Разликата меѓу професионален војник и наборен е како помеѓу студент и завршил-работи.

Тоа и онака на светот почнува да му омр'зва од војни и работите одат кон мир.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
исто така, Турција е трета нај јака воздушна флота во НАТО,после САД и Велика Британија

Turkish Air ForceThe Turkish Air Force (Turkish: Türk Hava Kuvvetleri) is a branch of the Turkish Armed Forces. It is one of the oldest air forces in the world, and with a current inventory of more than 930 aircraft, ranks 3rd in NATO in terms of fleet size, behind the USAF and RAF. Supported by long-range in-flight refueling capability, the fighter jets of the Turkish Air Force can participate in international operations and exercises on all continents of the world.

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Air_Force

--- надополнето ---

Од многу време број не значи сила. Армијата на Германија е целосно професионална. Разликата меѓу професионален војник и наборен е како помеѓу студент и завршил-работи.

Тоа и онака на светот почнува да му омр'зва од војни и работите одат кон мир.
Па човече,Турската армија е нај опремена армија во НАТО после САД,не само бројноста,не зборувам само за бројноста, како прво Турција е стара и традиционална членка на НАТО.

--- надополнето ---

1
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United States of America[/FONT] 2
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]China[/FONT] 3
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Russia[/FONT] 4
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]India[/FONT] 5
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United Kingdom[/FONT] 6
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]France[/FONT] 7
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Germany[/FONT] 8
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Brazil[/FONT] 9
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Japan[/FONT] 10
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Turkey[/FONT] :smir:


A да беше само бројноста,тогаш на листата ќе стоеше дека Кина е прва светска сила а не САД:helou: Така да бројноста нема никаква врска..
 
Член од
17 октомври 2010
Мислења
15
Поени од реакции
1
Турција има армија сетот, а Германија професионална (професија војник)

Wikipedia не читам Ова е слободна и секој може да пишува таму. А Турција има манија за величие. :nenene:
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
Турција има армија сетот, а Германија професионална (професија војник)


Wikipedia не читам Ова е слободна и секој може да пишува таму. А Турција има манија за величие. :nenene:
1
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United States of America[/FONT] 2
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]China[/FONT] 3
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Russia[/FONT] 4
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]India[/FONT] 5
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United Kingdom[/FONT] 6
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]France[/FONT] 7
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Germany[/FONT] 8
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Brazil[/FONT] 9
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Japan[/FONT] 10
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Turkey[/FONT] :smir:

ево и од глобал-фајр- ова е според податоците на ЦИА.

A да беше само бројноста,тогаш на листата ќе стоеше дека Кина е прва светска сила а не САД:helou: Така да бројноста нема никаква врска..
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
 • ПРОМОВИРАН ПРВИОТ ТУРСКИ БЕСПИЛОТЕН АВИОН "АНКА"  Posted 17.07.2010 11:50:45 UTC
  Updated 17.07.2010 11:50:45 UTC


  Првиот беспилотен авион „Анка“ на Турција од хангарот излезе со свечена церемонија.
  Стапувањето во акција на Анка ќе има голем придонес во борбата на Турција против тероризмот.
  Со производството на „Анка“ по САД и Израел, Турција стана трета земја во светот која произведува беспилотно летало.
  Беспилотното летало на средна височина и на подолг домет во воздух може да остане 24 часа, а исто така може да лета на 9 илјади метри височина над морето.
  Беспилотнот авион може да фотографира и снима деноноќно во сите временски услови и податоците да ги пренесе во центарот за податоци. Во случај на прекин на врските меѓу двата центри, може да преземе улога на воздушен терминал и на тој начин да обезбеди комуникација. По потреба може да предизвика пречки во електронскиот систем на непријателот и да води електронска војна.
  Турција со „Анка“ со голема предност ќе се стекне особено во борбата против тероризмот.
  Со првите пробни летови, беспилотниот авион „Анка“ ќе започне во септември.  http://www.trtmacedonian.com/trtworl...D0%BA%D0%B0%22Турција произведува домашни беспилотни летала, а освен ова има уште многу домашни производи, ево например


http://www.aselsan.com.tr/default.asp?lang=en

http://www.roketsan.com.tr/index_eng.php

http://www.tai.com.tr/

http://www.tubitak.gov.tr/en/ot/10/

А со лиценци да не ги набројам тие се плус

Турција е единствена земја во НАТО што произведува со американска лиценца ф-16 воени авиони..
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.264
Поени од реакции
219
Турција е единствена земја во НАТО што произведува со американска лиценца ф-16 воени авиони..
Таа дискусиjа винаги кога турците нема што да отговорjат и стига до истото - дека Турциjа имала 3-та наj-силна авиjациjа во НАТО и произвежда безпилотни авиони. Та тоа секоj може да го прави, Бугариjа исто може да прави безпилотни авиони /за несреча бугарската армиjа нема интерес за разлика от . . . турската/.
А дали е 3 наjсилна авиjациjа - нема как да се направи класиране. По броjост - мое и така да е. Ама со стари авиони /половината флота са . . .F-4/=

И имаш неточна информациjа. Холандиjа исто произвеждаше F-16. Преди много време, все пак и тоj веке е доволно стар авион.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
809
Поени од реакции
160
E, не сичко е реклама.

Гледам правите споредба со Германиjа.

DB:
Турциjа:


Бугариjа:
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
E, не сичко е реклама.

Гледам правите споредба со Германиjа.

DB:
Турциjа:


Бугариjа:
П германски не се многу подобри од тие турски а овој едниот бугарски што го кажа ви го дале од еу да се радувате, ВИДИ САМО НИЗ КАКОВ МОСТ ПОМИНУВА :pos2: се друго е крш

--- надополнето ---

ТУРСКАТА ПАТНА МРЕЖА
__________________

--- надополнето ---

БУГАРСКАТА ПАТНА МРЕЖА


[E79] near Vratsa:


image hosted on flickr--- надополнето ---

Турција 2005 г. почна производство на воени бродови од класата Милгем со елементи на стелт технологија во нивниот дизајн. До сега се произведени 2 а се планира производство на 12 вакви бродови за турската морнарица - корвети и фрегати а исто така и дополнително за извоз. Заинтересирани за набвка на овие бродови се: Канада, Пакистан, Украина и некои јужно американски држави. Во овој проект учествуваат повеќе од 50 турски компании. Пакистан испорача 4 фрегати од оваа класа а Бангладеш од 12 до 16 корвети и 4 други бродови од оваа класа.

Еве корвета од Милгем класатаАјде бугарчина што имате вие да произведувате вакво!!!
 
Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Абе Турциа скоро ке стане трета европска економиа по Германиа и Велика Британиа. Франциа, Италиа, Швејцариа, Холандиа ке купуват лицензии да прават турски коли. Ке купуват хаи тек технологии от нив. Ке бегат да живеат на исток.
Леле мале колко гламав народ има.:)
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
809
Поени од реакции
160
П германски не се многу подобри од тие турски а овој едниот бугарски што го кажа ви го дале од еу да се радувате, ВИДИ САМО НИЗ КАКОВ МОСТ ПОМИНУВА :pos2: се друго е крш

--- надополнето ---

ТУРСКАТА ПАТНА МРЕЖА


Турските са производство на шпанци, а другиот вид са италиански.
Бугарскиот на сликата е един от 40-те кои бугарските железници купиха за регионалните маршрути до малките градове.

Пропуснал си и други слеке от патиштата на Турциjа:


 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.118
Поени од реакции
3.378
Се сложувам со Поларис, апсолутно е во право, Германија со украдени пари уште од времето на Хитлер напраја развиена индустрија и технологија.. Ама финтата е што германците знаеа каде да ги трошат парите..
Како тоа со пари се прави развиена индустрија?
Не тресете глупости...
Еве ги, ОАЕ, С. Арабија се нула во технологија е се полни пари.
Од друга страна пак, Германците после Првата Светска војна беа шворц, отепани и од војната и од кризата, за по една деценија нацистичка Германија да излезе една од најмоќните и најразвиени земји во светот.

--- надополнето ---

исто така, Турција е трета нај јака воздушна флота во НАТО,после САД и Велика Британија
Аман бе, со тоа трета најака...ццц...
Не знам по кој пат...
Не можеш да споредиш туку-така воена сила на една земја... Бројноста не значи поголема сила!

Моќта на една армија не се состои во тоа колку современи авиони или бродови имаат... Имаа и Арапите околу Израел 10 пати па и повеќе авиони, тенкови и сето тоа набавено од СССР, едни од најдобрите оружја, па пак губеа...
Не се работи секогаш во бројноста.
Треба да се поседуваат обучени луѓе, воена доктрина, искуство...

И аман веќе, го отековте со тие истите постови.... Турција втора најјака, трета најјака.... па на некои членови во 50% од постовите можеш да го сретнеш тоа...

И уште колку пати ќе треба да постираш за да сфатиме дека Турција по лиценца произвела беспилотно летало?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom