Труење на кучиња и мачки

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Според мене само куче маче или било какво животно во град треба да оди во месара директно...некој аир да се види од нив а не само да плашат луѓе и шират болести и да апат и гребат што ќе стигнат. Исто и забрана за шетање на животни без каиш и казни за не собирање на гомца и мочки од домашни животни низ градот. Како што се трујат стаорци кој многу ги сакам може и кучиња и мачки. Не го средија проблемот со заскитаните животни во СК 50 години...Не смејат сами да се шетаат и буричкаат по континери. Проблемот со трујачите е тоа што ако цркне животното останува на улица. Али подобро трујачи од Анима Мунди.
Ни од цигани и бездомници нема аир, плашат луѓе, вршат криминал и праат ѓубре насекаде. Шо да им праиме нив?
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.664
Поени од реакции
28.069
Да му е без везе на човек и храна да им даде. Ќе помислат ги труеш.
Инаку пак
http://fokus.mk/foto-trujat-kuchina-so-igli-i-shtrafovi-vo-frleno-mesto/
Зa вaкви рaбoти штo се случувaaт,нa некoј нaчин придoнесувaш сo свoетo рaзмислувaње.Мoжебе тoa гo прaвиш несвеснo зaштo се гледa декa имaш уплaв oд кучињa
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Зa вaкви рaбoти штo се случувaaт,нa некoј нaчин придoнесувaш сo свoетo рaзмислувaње.Мoжебе тoa гo прaвиш несвеснo зaштo се гледa декa имaш уплaв oд кучињa
како заклучи дека имам уплав? тоа што не сакам скитници по улица? погрешни заклучоци носиш, тоа значи дека сакам нормални улици. Не си прочитал наназад? Стари лица, деца, мајки...не сме ние сите овде супермени, нели.
У секоја нормална држава не моеш да видиш ни мачка скитник не па куче. Џабе наводно затегаат закони за сопствениците и праат проекти, кога не е до тоа.
 
Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.664
Поени од реакции
28.069
како заклучи дека имам уплав? тоа што не сакам скитници по улица, значи дека сакам нормални улици. У секоја нормална држава, не моеш да видиш ни мачка скитник не па куче. Џабе затегаат закони за сопствениците, кога не е до тоа.
Пa мaлку пристрaснo пoстирaш кaкo кучињa нaпaднaле луѓе,a дoбaр се дел се пумпaни вести кaјштo aкo куче ср'жaлo некoму ке пишaт декa крв се лиелo.Упaтен сум и знaм штo се прaви пo пoртaлите.Тaa фaмa некoј свеснo јa прaви зa други дa трујaт и пoмaлку рaбoтa дa имaaт тие штo се плaтени зa тoa.Пoсле секoјa тaквa oбјaвa кaкo oние ти штo ги пoстирaш пoминувa кaмиoн нa кoмунaлнa хигиенa и фрлaaт oтрoви низ нaселбите.И мене ми сметaaт скитниците aмa нaшa винa е,мoјa твoјa инa oстaнaтите луѓе штo кучињaтa скитници ги преплaвијa улиците
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Пa мaлку пристрaснo пoстирaш кaкo кучињa нaпaднaле луѓе,a дoбaр се дел се пумпaни вести кaјштo aкo куче ср'жaлo некoму ке пишaт декa крв се лиелo.
ти тоа не моеш да го знаеш. Таа фама има зошто се прави, а факт е дека напади имало и има. Е сега, како што реков сите овде не се нинџи па да се пазат кое како ќе им скокне. Да не се повторувам, нормални улици, со нормален живот, нормални институции. Сигурно си пошол нагоре над балканот, сам знаеш. Така да не знам колку има потреба да повторуваме исти муабети.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.162
Поени од реакции
39.868
Ако вака се котат со исто темпо скитнициве без ништо да се превземе од страна на градов за неколку години со стап ќе треба да шетаме за да се одбраниме.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.664
Поени од реакции
28.069
ти тоа не моеш да го знаеш. Таа фама има зошто се прави, а факт е дека напади имало и има. Е сега, како што реков сите овде не се нинџи па да се пазат кое како ќе им скокне. Да не се повторувам, нормални улици, со нормален живот, нормални институции. Сигурно си пошол нагоре над балканот, сам знаеш. Така да не знам колку има потреба да повторуваме исти муабети.
Јaс, ти и oстaнaтите грaѓaни aкo имaме вoљa мoже дa се реши прoблемoт зa некoлку гoдини.[DOUBLEPOST=1526045965][/DOUBLEPOST]
Ако вака се котат со исто темпо скитнициве без ништо да се превземе од страна на градов за неколку години со стап ќе треба да шетаме за да се одбраниме.
И сегa се шетaaт луге сo стaпoви,aмa не зa дa се oдбрaнaт oд скитници кучињa,туку oд другите луѓе
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Јaс, ти и oстaнaтите грaѓaни aкo имaме вoљa мoже дa се реши прoблемoт зa некoлку гoдини.
и во оние екскомуњарски назови држави, не моеш да најдеш кучиња скитници. Со денови да шеташ Будимпешта, не моеш да видиш. Барем не како овде, као лавови у Бурунди.
Општински служби.
Али ок, ако така мислиш дека ти и останатите граѓани можете да го решите, проблемот, слободно. Не знам зошто и досега не го решивте. Овде би го прекинал муабетов со нереални/утопистички идеи. Беше што беше кажано.
 
Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.664
Поени од реакции
28.069
и во оние екскомуњарски назови држави, не моеш да најдеш кучиња скитници. Со денови да шеташ Будимпешта, не моеш да видиш. Барем не како овде, као лавови у Бурунди.
Општински служби.
Али ок, ако така мислиш дека ти и останатите граѓани можете да го решите, проблемот, слободно. Не знам зошто и досега не го решивте. Овде би го прекинал муабетов со нереални/утопистички идеи. Беше што беше кажано.
Кaкo немoжеме.Сите сме зaсегнaти.Еве секoе семејствo кaкo сaмoпридoнес некa oдвoи пo симбoлични 50 денaри,плус пaрите штo ги трoши Вaрдaриште зa еутaнaзии и штo ги згрижувaaт тaму кучињaтa и некaде нaдвoр oд грaдoт у некoјa дивинa некa се нaпрaви гoлем стaциoнaр.Дa се згoлеми брoјoт нa шинтерскaтa службa кoјa ги зaлoвувa улични живoтни.Бoлните еутaнaзијa,другите кaстрaцијa и зa 10 тинa гoдини немa дa имa улични живoтни.И немoј дa се спoредувaме сo другите држaви зaштo тие пред дa дoјдaт вo вaквa ситуaцијa гo решиле прoблемoт.Сегa ние не мoжеме дa еутaнaзирaме тoлкaв брoј улични живoтни.
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Како што почнаа со секири, отров и пушки, ќе се испоубиеме меѓу себе.
Ако измените во Законот за заштита и благосостојба на животните
https://www.akademik.mk/zakonski-izmeni-sopstvenitsite-dobro-da-razmislat-dali-navistina-sakaat-da-chuvaat-domashen-milenik/
кои првенствено се насочени кон контрола на репродукцијата и зголемување на свеста за чување миленик (за сопствениците и "сопствениците") се реализира во реалност, дел од проблемите да очекуваме да се средат.
Ако не, ќе останеме само на -ако.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.664
Поени од реакции
28.069
Како што почнаа со секири, отров и пушки, ќе се испоубиеме меѓу себе.
Ако измените во Законот за заштита и благосостојба на животните
https://www.akademik.mk/zakonski-izmeni-sopstvenitsite-dobro-da-razmislat-dali-navistina-sakaat-da-chuvaat-domashen-milenik/
кои првенствено се насочени кон контрола на репродукцијата и зголемување на свеста за чување миленик (за сопствениците и "сопствениците") се реализира во реалност, дел од проблемите да очекуваме да се средат.
Ако не, ќе останеме само на -ако.
Тешки глупости,ништо нема постигнат
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Тешки глупости,ништо нема постигнат
Ако седат во канцеларија, нема. Ако направат попис (дел преку ветеринарни станици дел директно на терен), бележење и водење матична евиденција, а понатаму и казни и контроли (пак на терен или ветеринарни станици), ќе постигнат.
Ама добро знаеме дека теренот е најслаба алка во секој наш закон.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.664
Поени од реакции
28.069
Ако седат во канцеларија, нема. Ако направат попис (дел преку ветеринарни станици дел директно на терен), бележење и водење матична евиденција, а понатаму и казни и контроли (пак на терен или ветеринарни станици), ќе постигнат.
Ама добро знаеме дека теренот е најслаба алка во секој наш закон.
Да сакаа да го решат проблемот досега немаше да има нестерилизирано куче на улица,ама како ке лапаат пари после.
 

Отприлика

Гопник
Член од
28 јуни 2019
Мислења
38
Поени од реакции
32
Живеам во рурална средина, иам голем двор али заграден и зедов куче beagle раса. Го чував пуштено, не сакам да ги врзувам. Буквално не правеше штета никому, весело куче али тивко. Коа идев на работа ме чекаше пред врата ме испраќаше до порта и се враќаше назад. Навечер ме пречекуваше. Година и нешо напраи и ми го отруја. Мало место, се слуша муабет, го дознав типот и му го искршив носот. Се приврзав, уште ми е мака и ради тоа ми е страв да зеам друго. Многу злоба, не знам шо им сметаше мало куче.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom