- Член од
- 16 јули 2021
- Мислења
- 1.079
- Поени од реакции
- 1.936
Ако добро те разбрав, мислиш на компании/опции на кои домцил им е УК, така ?Значи дека акциите за иста цена ќе се продаваат интерно во ИБКР. Ти продаваш акција по 100 УСД, на берза е 100 УСД и некој друг клиент на ИБКР сака да ја купи акцијата за 100 УСД значи дека ќе биде продадена на клиентот на ИБКР. Така акција не го менува сопственикот во регистрарот, (пошто сите акции се на име на ИБКР) и се заштедуваат давачки за трансфер и сл. Барем колку што разбрав така би требало да биде.
Ова НЛД е Холандија? Може да поднесеш барање на поврат на повеќе платен данок во Германија, ако е некоја поголема сума. Ќе го побарам линкот денес да го постирам.
Иначе може да размислуваш и за УК каде воошто нема задржан данок.
Секој земја од листата за ослободување од двојно даночење треба да е ок за инвестирање.Значи дека акциите за иста цена ќе се продаваат интерно во ИБКР. Ти продаваш акција по 100 УСД, на берза е 100 УСД и некој друг клиент на ИБКР сака да ја купи акцијата за 100 УСД значи дека ќе биде продадена на клиентот на ИБКР. Така акција не го менува сопственикот во регистрарот, (пошто сите акции се на име на ИБКР) и се заштедуваат давачки за трансфер и сл. Барем колку што разбрав така би требало да биде.
Ова НЛД е Холандија? Може да поднесеш барање на поврат на повеќе платен данок во Германија, ако е некоја поголема сума. Ќе го побарам линкот денес да го постирам.
Иначе може да размислуваш и за УК каде воошто нема задржан данок.
Па да, ама не мора да биде само UK. И кај компании од Каналски Острови (Џерси и Гернсли) нема задржан данок на дивиденда. Нема задржан данок на дивидена ни од REIT-и од Сингапур.Ако добро те разбрав, мислиш на компании/опции на кои домцил им е УК, така ?
btw: "ПреТполагам" нив најмногу би ги имало на FTSE
Според мене Германија е најлоша во поглед на дивидена. Задржува 25%, кои за кои подоцна може да бараш поврат. Иако целата процедура мислам дека генерално може да се изведе online сепак не знам дали исписот од IBKR ќе го третираат како валиден, дали ќе бараат некој друг документ и слично.Секој земја од листата за ослободување од двојно даночење треба да е ок за инвестирање.
Кон Англија и Ирска барем за аутсорсинг немавме двојно даночење, за инвестирање би требало да е слично.
Дефинитовно...Па да, ама не мора да биде само UK. И кај компании од Каналски Острови (Џерси и Гернсли) нема задржан данок на дивиденда. Нема задржан данок на дивидена ни од REIT-и од Сингапур.
Во UK задржуваат данок (барем од мое досегашно искуство) само на дивиденди од UK REIT-и во форма на Property Income Distributions (PID) на која имаш 20% задржан данок.
Според мене Германија е најлоша во поглед на дивидена. Задржува 25%, кои за кои подоцна може да бараш поврат. Иако целата процедура мислам дека генерално може да се изведе online сепак не знам дали исписот од IBKR ќе го третираат како валиден, дали ќе бараат некој друг документ и слично.
Германците се комплексни за данок, не сум го гледал овој, инаку најдобро искуство јас имам со Ирска.Според мене Германија е најлоша во поглед на дивидена. Задржува 25%, кои за кои подоцна може да бараш поврат. Иако целата процедура мислам дека генерално може да се изведе online сепак не знам дали исписот од IBKR ќе го третираат како валиден, дали ќе бараат некој друг документ и слично.
Не се плаќа данок на дивиденда?Германците се комплексни за данок, не сум го гледал овој, инаку најдобро искуство јас имам со Ирска.
25% за резиденти, инаку таму имам купено преку фирма, и се пребивавме за данок.Не се плаќа данок на дивиденда?
Не попусто Ирска ја сметаат за даночен рај за бизнисите. Преку 80% од ЕТФ се домицилни во Ирска. За разидентите па и не баш. 50% данок на инвестицијата, на пример во ЕТФ на 8 година и не ми делува нешто атрактивно.Германците се комплексни за данок, не сум го гледал овој, инаку најдобро искуство јас имам со Ирска.
Браво !!!
33 fuckin' % up in 50 sec.
# The Side Fufo Hustler nailed it again
PLTR ми смета шо толку помпа го следи од овие платенициве како Tom Nash, Amit и сл. Инаку во тој луд АИ свет ќе си најдат соодветно место. Со 9 консекутивни квартала позитивен кеш флоу, два со профит и со оптимистички гајданс за профитабилност за цела 2023 година акцијава е потенцијален бегер.Не попусто Ирска ја сметаат за даночен рај за бизнисите. Преку 80% од ЕТФ се домицилни во Ирска. За разидентите па и не баш. 50% данок на инвестицијата, на пример во ЕТФ на 8 година и не ми делува нешто атрактивно.
Во суштина нас најголемите проблеми ни излегуваат од чувањето на акциите на омнибус сметка на име на ИБКР, па е невозможно да се добие ослободување "at source". Плус повратот на данок преку ИВКР мислам дека не може за секоја земја а за земјите каде може е прилично поскапо пример 125 еур за Франција, само не знам дали само за една компанија или за еден период. Баш треба да имаш значајни приходи од исто место за воошто да биде исплатливо.
Браво !!!
Ќе треба да се заинтересираме како воопшто се поставуваат овие опции во ИБКР системот. Иначе за ПЛТР имаше најави и беше трубено на сите страни, мислам дека оваа година би требало комплетно да ја завршат со добивка.
Јас сум многу задоволен од GOGL(Норвешка компанија со седиште во Бермуда) и од SBLK(Грчка компанија). И двете компании имаат добри дивиденди и данок се плаќа само кај нас 10%. Двете компании се од сектор dry bulk marine shipping. Овој сектор заслабна малку додека Кина беше затворена и поради војната во Украина, но тарифите се стабилизираа. Рачунај дека кај компании што се чуваат за дивиденда треба да ги чуваш долго време за да го имаш ќарот, пошто тие немаат многу движење на цени, а често се мета на шорт селерс.Добро утро
Сугестија за некоја "подобра" акција од не-германско (или не-УСА) подрачје, ради големите даноци решив да ги избегнувам ?
Онака од ракав/искуство.
Не дека не правам анализи, 200. 150, 50 SMA, Bolinger Band, RSI. Exponential, али имам чувство дека некаде грешам, нешто ми фали...
Се надевам дека не барам премногу.
btw: За деривати уште не сум дораснат.
Благодарам однапред
Шо направи со Icahn Enterprises L.P. (IEP) понзиво?Јас сум многу задоволен од GOGL(Норвешка компанија со седиште во Бермуда) и од SBLK(Грчка компанија). И двете компании имаат добри дивиденди и данок се плаќа само кај нас 10%. Двете компании се од сектор dry bulk marine shipping. Овој сектор заслабна малку додека Кина беше затворена и поради војната во Украина, но тарифите се стабилизираа. Рачунај дека кај компании што се чуваат за дивиденда треба да ги чуваш долго време за да го имаш ќарот, пошто тие немаат многу движење на цени, а често се мета на шорт селерс.