Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.934
Untitled.png

Тоопови . Од денес достапна у Kindle формат кај Безос :bravobe:. Брајан Шенон гњаважа у најава :)
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.934
NVDA.png

NVDA лејдис енд џентс, дејли чарт:

- Keltner со бајаги нагазен бенд
-Bearish Engulfing
-RSI од 74 во слободен пад
-MACD со безмалку crossover за надолен тренд

АпсоФакингШортЛутли од денес пред затворање.

p.s Gareth Soloway, тибм репчето тејк а ноутс , пуленот ти загази :)

#Валоризација пендинг
 
Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.934
Ќе пробам да бидам прецизен и концизен за да сфатат сите во каква шит ситуација сите се наоѓаме. Таксативно ќе ги наведам наводите и официјалните институционални толкувања на Закон за личен доход, стапен во сила од 1ви јануари 2023 година:

 1. Обврска на секој индивидуалец / трејдер кој има било каков capital gain (profit) од тргување на странски пазари месецот, истиот да го пријави преку аконтативна пресметка до УЈП најкасно до 10ти во месецот што следи. Capital loss (загуби) не се пребиваат со добивките и таа колона од извештајот на ИБКР не постои за УЈП.
 2. Нормативни трошоци настанати при тргување со странски ХВ не се признаваат се со цел намалување на даночна основа.
 3. Членот 87, точка 2 шо voki_toki_voki ја цитираше се однесува на мекедонски тргувања. Сите шо тргуваме преку ИБКР засегнати сме од следната точка бр.3 од истиот член - Доход остварен од странство и единствено преку него ќе ги наведуваме тргувањата во пресметката кон УЈП.
 4. При пополнување на аконтативна пресметка секоја различна трансакција од различна акција ќе се поднесува и ќе се пополнува автономно во посебна пресметка во која ќе биде бидат наведени генералиите од компанијата и поврзани податоци. (Можете да замислите како јас минатиот месец имам преку 150 различни трансакции во 50 различни андерлајинг компании)
 5. Подзаконските акти или регулативи шо ги чекавме се готови и истите нема да променат ништо од ова погоре што го споменав. Односно не се однесуваат на никакво допрецизирање различно од горенапишаново.
Законот е веќе донесен. Касно е за било какви интервенции и амандмани бар во догледен период. Њух за промена би имало кога комисија за хартии од вредност би ги првин едуцирала луѓево шо се Акции а шо Опции, фјучерси и останати финансиски деривати и комплексноста која ја носат во себе и за која си има соодветна награда во поглед на ризик. Пошо дури тука на форумов каде што делиме ист јазик луѓево уше не знаат шо се финансиски деривати туку се поимаат со еквивалент- коцка.
Предикаментов во иста мера се однесува и за сите останати трејдери, шорт, лонг трм инвеститори во било какви хартии од вредност во странски компании во поглед на нефер оданочување и бирократија.

We are all officially fucked. Good luck на сите. Ќе ви треба.
 
Последно уредено:

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Ќе пробам да бидам прецизен и концизен за да сфатат сите во каква шит ситуација сите се наоѓаме. Таксативно ќе ги наведам наводите и официјалните институционални толкувања на Закон за личен доход, стапен во сила од 1ви јануари 2023 година:

 1. Обврска на секој индивидуалец / трејдер кој има било каков capital gain (profit) од тргување на странски пазари месецот, истиот да го пријави преку аконтативна пресметка до УЈП најкасно до 10ти во месецот што следи. Capital loss (загуби) не се пребиваат со добивките и таа колона од извештајот на ИБКР не постои за УЈП.
 2. Нормативни трошоци настанати при тргување со странски ХВ не се признаваат се со цел намалување на даночна основа.
 3. Членот 87, точка 2 шо voki_toki_voki ја цитираше се однесува на мекедонски тргувања. Сите шо тргуваме преку ИБКР засегнати сме од следната точка бр.3 од истиот член - Доход остварен од странство и единствено преку него ќе ги наведуваме тргувањата во пресметката кон УЈП.
 4. При пополнување на аконтативна пресметка секоја различна трансакција од различна акција ќе се поднесува и ќе се пополнува автономно во посебна пресметка во која ќе биде бидат наведени генералиите од компанијата и поврзани податоци. (Можете да замислите како јас минатиот месец имам преку 150 различни трансакции во 50 различни андерлајинг компании)
 5. Подзаконските акти или регулативи шо ги чекавме се готови и истите нема да променат ништо од ова погоре што го споменав. Односно не се однесуваат на никакво допрецизирање различно од горенапишаново.
Законот е веќе донесен. Касно е за било какви интервенции и амандмани бар во догледен период. Њух за промена би имало кога комисија за хартии од вредност би ги првин едуцирала луѓево шо се Акции а шо Опции, фјучерси и останати финансиски деривати и комплексноста која ја носат во себе и за која си има соодветна награда во поглед на ризик. Пошо дури тука на форумов каде што делиме ист јазик луѓево уше не знаат шо се финансиски деривати.
Предикаментов во иста мера се однесува и за сите останати трејдери и инвеститори во било какви хартии од вредност во поглед на нефер оданочување и бирократија.

We are all officially fucked. Good luck на сите. Ќе ви треба.
Да забранеа тргување ќе беше полесно/ и појасно.
Чинам дека законот е тенденциозно правен, не по грешка и незнаење, барем во овој дел. Мислам дека целта е јасна, ваквите активности да се насочат (целосно) да идат преку одреѓени структури/институции со цел собирање на кајмакот до максимум. Никој не спомнува избегнување данок.
Слично кога се донесе забрана за кеш транскации над 500 Евра (за трансакции кои се правени надвор од пластичара или Бит-Пазар) под изговор "борба против сива економија", па сега само фаќањето за кваката е 35денари.

- Чаре ?
- Мое мислење:
 • Кој сака да работи "надвор" нека си иде кај одреѓени структури и преку нив да излегува "надвор" по нивни тарифници и начин на работа (a la 600 ден/мес за mtrader).
 • Сметка во странство ... (питував пред некој ден).
* И после Цацко (читај: одреѓени структури) пиеле whiskey, е па ќе пијат.
** Секое поклопување е случајно.


И Да ! We are all officially fucked...
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.934
Да забранеа тргување ќе беше полесно/ и појасно.
Чинам дека законот е тенденциозно правен, не по грешка и незнаење, барем во овој дел. Мислам дека целта е јасна, ваквите активности да се насочат (целосно) да идат преку одреѓени структури/институции со цел собирање на кајмакот до максимум. Никој не спомнува избегнување данок.
Слично кога се донесе забрана за кеш транскации над 500 Евра (за трансакции кои се правени надвор од пластичара или Бит-Пазар) под изговор "борба против сива економија", па сега само фаќањето за кваката е 35денари.

- Чаре ?
- Мое мислење:
 • Кој сака да работи "надвор" нека си иде кај одреѓени структури и преку нив да излегува "надвор" по нивни тарифници и начин на работа (a la 600 ден/мес за mtrader).
 • Сметка во странство ... (питував пред некој ден).
* И после Цацко (читај: одреѓени структури) пиеле whiskey, е па ќе пијат.
** Секое поклопување е случајно.


И Да ! We are all officially fucked...
За чаре може да се размислува во овој поглед:

- Префрлување на средства од ИБКР во банка во друга држава на исто или различно име.
Hindrance: IBKR - In accordance with anti-money laundering ("AML") regulations, all withdrawals will be sent in the name of the account holder. In addition, as part of our AML program, we no longer allow clients to make certain types of cross-border withdrawals and other high-risk patterns of cashiering.

-Бидејќи преку ИБКР возможно е да се тргува со Етер и БТЦ преку Paxos Trust Company, да се изнајде начин како коините да се стават во надворешен wallet. На тој начин трансферот на парите би го направил во крипто менувачница во земјвава. За ова не само шо не сум стручен и искусен, туку никогаш коин не сум поседувал до сеа во живот.

Нека кажат останатите шо се повеќе вични во двете работи.
 
Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Подзаконските акти или регулативи шо ги чекавме се готови и истите нема да променат ништо од ова погоре што го споменав. Односно не се однесуваат на никакво допрецизирање различно од горенапишаново.
Ги има некаде објавено? Јас колку што видов нема ништо на страната на УЈП.

 • Сметка во странство ... (питував пред некој ден).
Сметка во странство не ти го решава проблемот, бидејќи остануваш даночен резидент во МК. Треба да живееш помалку од 6 месеци во последни 12 месеци надвор од МК за да не се сметаш за даночен резидент. Доколку емигираш зависно од државата може да имаш посебни сметки од типот на ISA и SIPP кои се даночно заштитени и државата воопшто не те даночи на приходите и капиталните добивки во овие сметки, дури и ти дава boost со даночни ослободувања и поврат на данок на инвестираните сума.
 

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
За чаре може да се размислува во овој поглед:

- Префрлување на средства од ИБКР во банка во друга држава на исто или различно име.
Hindrance: IBKR - In accordance with anti-money laundering ("AML") regulations, all withdrawals will be sent in the name of the account holder. In addition, as part of our AML program, we no longer allow clients to make certain types of cross-border withdrawals and other high-risk patterns of cashiering.

-Бидејќи преку ИБКР возможно е да се тргува со Етер и БТЦ преку Paxos Trust Company, да се изнајде начин како коините да се стават во надворешен wallet. На тој начин трансферот на парите би го направил во крипто менувачница во земјвава. За ова не само шо не сум стручен и искусен, туку никогаш коин не сум поседувал до сеа во живот.

Нека кажат останатите шо се повеќе вични во двете работи.
Решението би важело и двонасочно однoсно и за funding. Па кад је бал нек је маскенбал, на крај може да излезе секое лошо за арно. :)
Join effort и тоа како вреди за ова. Да не кажам прашање е: ту бе ор нот ту би.
 
Член од
30 април 2018
Мислења
257
Поени од реакции
504
За чаре може да се размислува во овој поглед:

- Префрлување на средства од ИБКР во банка во друга држава на исто или различно име.
Hindrance: IBKR - In accordance with anti-money laundering ("AML") regulations, all withdrawals will be sent in the name of the account holder. In addition, as part of our AML program, we no longer allow clients to make certain types of cross-border withdrawals and other high-risk patterns of cashiering.

-Бидејќи преку ИБКР возможно е да се тргува со Етер и БТЦ преку Paxos Trust Company, да се изнајде начин како коините да се стават во надворешен wallet. На тој начин трансферот на парите би го направил во крипто менувачница во земјвава. За ова не само шо не сум стручен и искусен, туку никогаш коин не сум поседувал до сеа во живот.

Нека кажат останатите шо се повеќе вични во двете работи.
Еве една опција за оние кои имаат големи инвестиции/портфолиа.

Доколку вложуваш во инвестициски фонд и не ги повлекуваш средствата повеќе од 2 години, тогаш си ослободен од данок на личен доход.
1680697690076.png


Во Законот за инвестициски фондови има една форма на фонд “приватен инвестициски фонд“ за кој се прилично поедноставени постапките и за регистирирање и за управување.
1680697483587.png

Минималната големина на овој фонд треба да биде не помалку од 500.000 Евра. Ќе треба да се договори и со некое друштво за управување со фондови или можеби некој и ќе се нафати да регистирира сопствено друштво за управување со фондови.

Нити пријавуваш ништо секој месец, ниту плаќаш данок на личен доход.

Ние другите -ситна боранија- ќе си пријавуваме и ќе си плаќаме
 
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
401
При пополнување на аконтативна пресметка секоја различна трансакција од различна акција ќе се поднесува и ќе се пополнува автономно во посебна пресметка во која ќе биде бидат наведени генералиите од компанијата и поврзани податоци. (Можете да замислите како јас минатиот месец имам преку 150 различни трансакции во 50 различни андерлајинг компании)
Колку е сигурна оваа информација? Дека треба секоја трансакција посебно да се пријавув?
Без разлика на тоа колку данок се плаќа, само банкарските трошоци за секоја трансакција посебно ќе бидат поприлично високи.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.934
Колку е сигурна оваа информација? Дека треба секоја трансакција посебно да се пријавув?
Без разлика на тоа колку данок се плаќа, само банкарските трошоци за секоја трансакција посебно ќе бидат поприлично високи.
200%
 
Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Dali znate dali treba da se prijavuvaat transakcii vo stranstvo koi se so zaguba i transakcii so dobivka no kade sto akciite se kupeni pred 1.1.23?
 
Член од
11 април 2012
Мислења
4.349
Поени од реакции
4.805
Не сум ја разгледал убаво платформава (од тоа што и немам големо знаење во областа) ама може да ја погледнете како опција за тргување (барем како таква се води)
 
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Колку е сигурна оваа информација? Дека треба секоја трансакција посебно да се пријавув?
Без разлика на тоа колку данок се плаќа, само банкарските трошоци за секоја трансакција посебно ќе бидат поприлично високи.
Секоја акциија посебно се пријавува аконтативно, во прилог сакал несакал кога ке се испринта формуларот realisedgains/non realised gainс по датум од-до вие ке си потполните тие што ви се realised секако намалаени/зголемени за профит/лосс на ФХ пример ако сметката ви е во евра а сте тргувале во долари ке имате добивка или загуба плус од валутите. Ке се ги пријавите нето од тоа и од акциите без разлика на шорт лонг.

Ке ви побара опција да прикачите документи ова прикачување на приходи од капитална добивка во странство е различна од онаа за дивиденда тука ке имате мислам вкупно 3 полиња и сите задолжителни. Првото е доказ за реализирана добивка, второто ако добро памтам набавна цена и последното продажна.
Секако ние овие глупости ги немаме бидејки не тргувате преку фондови јас кога пријвувам го ставам истиот документ 3 пати се правам памет како и они и поминува за сега завршува со одобрување и издавање на фолио број.

Едноставна е работата. Ние да поднесеме до УЈП бидејки сме обврзани дека не смееме да ја скриеме добивката. Ако они одбијат на голо пари и ја одбијат пријавата поради незнање тогаш немаа основ да поднесуваат кривични/прекршочни пријави пред судови за непријавена добивка. Ке треба друг основ да бараат.

И не треба мн објаснувње што инструменти се тргуваат па сложени биле па несложени едноставни да пишувате реферати во забелешка.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom